Φθηνότερα τα Starbucks χάρη στα ... Mikel

“Δεν έχω καθίσει ούτε μια φορά σε Mikel. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Συνήθως με απωθεί το γεγονός ότι όλα τα Mikel είναι προς το παρόν ασφυκτικά γεμάτα. Αν θέλεις να καθίσεις για να πιείς το καφεδάκι σου και να συζητήσεις μ’ έναν φίλο θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη συζήτηση, αναγκαστικά, και όλους που κάθονται στα διπλανά τραπέζια. Αντίθετα το Starbucks μου αρέσει πολύ περισσότερο γιατί είναι συνήθως πιο άνετο και λίγο πιο φιλικό για κουβέντα και καμιά φορά για διάβασμα ή και γράψιμο.


Επιπλέον έχω τη συνήθεια να επισκέπτομαι Starbucks σε κάθε πόλη που ταξιδεύω και μου αρέσει να τα συγκρίνω.
Το ομορφότερο Starbucks που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα είναι βέβαια εκείνο στη Βιέννη που βρίσκεται στη γωνία απέναντι από την Όπερα.
Φαντάζομαι θα υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μου άρεσαν τόσο πολύ ή και περισσότερο – άλλωστε τα Starbucks παγκοσμίως είναι πάνω από 23.000!
Αλλά το εμβληματικό Starbucks είναι το πρώτο, εκείνο που ιδρύθηκε το 1971 και σύντομα μεταφέρθηκε στο ιστορικό κατάστημα στο Pike Place Market του Seattle από τρεις πρώην συμφοιτητές: έναν συγγραφέα, έναν καθηγητή αγγλικής φιλολογίας και έναν καθηγητή ιστορίας.
Στην αρχή σκέφτηκαν να το ονομάσουν Pequod (το όνομα του καραβιού του Captain Ahab από το “Moby-Dick” του Herman Melville) αλλά άλλαξαν γνώμη και επέλεξαν το όνομα ενός από τους χαρακτήρες στο μυθιστόρημα.
Το πρώτο αυτό κατάστημα έχει κυρίως ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον.
Δεν έχει πλέον θέσεις να καθίσεις.
Αγοράζεις τον καφέ σου και κανένα σουβενίρ και τον πίνεις στον δρόμο ακούγοντας ένα από τα άγνωστα συγκροτήματα (συνήθως country ή jazz) που παίζουν απέξω.
Δεν ακούγεται πολύ άνετο αλλά κάθε φορά που θα επισκεφτώ το Seattle θα περάσω οπωσδήποτε 2-3 φορές από εκεί.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από την τελευταία φορά που το επισκεφτήκαμε τον Οκτώβριο του 2012.
Το Mikel δεν έχει βέβαια αυτό το διεθνές προφίλ και την ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά έχει κάτι άλλο. Προφανώς είναι πολύ ελκυστικό στους νέους, ιδιαίτερα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές.
Σε μια ελεύθερη αγορά αυτό μετράει πολύ.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί το υπόδειγμα της ελεύθερης αγοράς (“mostly unfree” χαρακτηρίζεται στα διεθνή rankings) αλλά η αγορά του καφέ είναι από τις πιο ανταγωνιστικές.
Έτσι τα Mikel κατόρθωσαν αυτό που είχε πετύχει παλιά μόνο το Goody’s (που γονάτισε τα McDonald’s): στρίμωξαν τα Starbucks!
Στο προχθεσινό άρθρο που ανέβασε το περιοδικό Forbes στην ιστοσελίδα του περιγράφεται η επιτυχία του Mikel και κυρίως η πρωτοφανής (σε παγκόσμιο επίπεδο) μείωση των τιμών των ελληνικών Starbucks.
Όπως είπα στην αρχή, δεν έχω καθίσει ούτε μια φορά στο Mikel.
Εξαιτίας του Mikel όμως, και αυτού του πολύ ωραίου, εξωτικού για την Ελλάδα, πράγματος που λέγεται «ανταγωνισμός», θα απολαμβάνω από εδώ και πέρα φθηνότερα το καφεδάκι μου στο Starbucks.
Ευχαριστώ Mikel!”