Η έκδοση περισσότερου χρέους δεν είναι απάντηση

“Η εργασία προς μια οικονομική και νομισματική ένωση στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί μέσω συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων, δήλωσε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στα υφιστάμενα πλαίσια των συνθηκών ή χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνθήκες", δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Yves Mersch σε συζήτηση σε πάνελ. "Δεν υπάρχουν περιθώρια για διακυβερνητισμό στη νομισματική ένωση".



Η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση αλλά "πολύ αργά", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει η ανάγκη για καλύτερο διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και των εθνικών κυβερνήσεων προκειμένου να "ενισχυθεί η ιδιοκτησία που έχουν τα κράτη μέλη στο κοινό νόμισμα".
Ο Mersch χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για να αποτρέψει την εδραίωση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη "αποφασιστική δράση" με βάση την "ομόφωνη ανάλυση" του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ΕΚΤ αποφάσισε νωρίτερα αυτό τον μήνα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, να υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις των τραπεζών – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο επίπεδο μιας τόσο μεγάλης τράπεζας – και να κάνει διαθέσιμα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες μέσω φθηνών δανείων.

Η συζήτηση, η οποία εστίασε στη δημιουργία μιας κοινής "δημοσιονομικής ικανότητας" για την εμβάθυνση της ένωσης μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, ήταν ενδιαφέρουσα, πρόσθεσε ο Mersch, αλλά υπογράμμισε ότι η νομισματική ένωση θυμάται τι είναι εφικτό. "Και παρεμπιπτόντως, η απάντηση δεν είναι η έκδοση περισσότερου χρέους", υπογράμμισε ο Mersch ο οποίος είναι σταθερά πολέμιος του πληθωρισμού.”






Δημοφιλείς αναρτήσεις