Η ΕΕ για τις δαπάνες στην παιδεία

Απάντηση της κ. Βασιλείου εξ ονόματος της Επιτροπής στην ερώτηση του Ν.Χρυσόγελου με θέμα "Οι δαπάνες για την παιδεία να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος"
Η Επιτροπή δεν διαθέτει συστηματική ενημέρωση ή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των περικοπών στον προϋπολογισμό για την παιδεία στις διάφορες περιφέρειες της ΕΕ. Τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τις επενδύσεις στην παιδεία σε εθνικό επίπεδο παρατίθενται μέσα στην έκθεση «Παρακολούθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης 2013»(1).
Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει ενημέρωση της έκθεσης του 2012 «Mind the Gap -education inequality across EU regions».
Η Επιτροπή υποστηρίζει το ρόλο της παιδείας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και έχει επανειλημμένως παροτρύνει τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την επένδυσή τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ακόμη και κατά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση μέσω της ετήσιας επιτήρησης, ιδίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Το πλαίσιο της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία δεν επιτρέπει τη διαφοροποίηση των επιμέρους στοιχείων δαπανών κατά τον υπολογισμό του σχετικού μεγέθους του ελλείμματος. Η έκθεση των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2012 σχετικά με την ποιότητα των δημόσιων δαπανών στην ΕΕ προβάλλει μια σειρά από επιχειρήματα κατά της εξαίρεσης συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος(2).
Η Επιτροπή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με τα κράτη μέλη το περιεχόμενο των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα νέα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (2014-2020). Τα κράτη μέλη μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους από τα Ταμεία, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
(1) Βλ. εδω
(2) Βλ. εδω






Δημοφιλείς αναρτήσεις