Ευρωεκλογές: καταστροφική επιλογή ο σταυρός

«Η εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό, ειδικά στην παρούσα πολιτική συγκυρία, είναι καταστροφική. Η πολιτική δεν ασκείται in vitro, ώστε να ισχύουν αφορισμοί και τσιτάτα περί "μεγαλύτερης συμμετοχής του εκλογικού σώματος" κλπ.»


Η αλλαγή ευνοεί το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, τους κομματικούς μηχανισμούς, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τα ΜΜΕ και τα λαϊκίστικα σχήματα. Μια πρώτη οδυνηρή συνέπεια που θα γίνει γρήγορα ορατή, θα είναι η απροθυμία σοβαρών ανθρώπων να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια.

Τα κόμματα και οι κινήσεις του "μεταρρυθμιστικού χώρου", του "κέντρου", όπως θέλετε πέστε το, μπορούν να εκμεταλλευτούν το ελάχιστο κέρδος από αυτήν την αλλαγή (δηλαδή να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά προβλήματα του ποιός θα είναι πρώτος - και να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι ότι η πολιτική είναι πιο σύνθετο πράγμα από ότι η ακαδημαϊκή της μελέτη) και να επιχειρήσουν μια ουσιαστική συνεργασία, αλλά δεν πρέπει να βιαστούν να την επιδοκιμάσουν, αντίθετα πρέπει να βιαστούν να σχεδιάσουν από κοινού την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει.