ΕΥΑΘ: Απάντηση Rehn για την ιδιωτικοποίηση

Απάντηση του Olli Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη
Η απόφαση όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ή τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν, καθώς και τον βαθμό και τη σειρά με την οποία θα διεξαχθούν οι εν λόγω ιδιωτικοποιήσεις, λαμβάνεται αποκλειστικά από τις ελληνικές αρχές, αφού ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν και οι στόχοι που έχουν θέσει.
Όσον αφορά τις υποδομές που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής, κανένας κανονισμός δεν απαγορεύει την παροχή κοινοτικής χρηματοδότησης σε υποδομή υπό ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του άρθρου 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, ιδίως για να μην παρέχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στον πωλητή ή τον αγοραστή.
Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία πώλησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και θα συνεχίσει να επαγρυπνεί για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η τιμή πώλησης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά θα διαμορφωθεί έπειτα από ανοιχτή και διαφανή διαδικασία υποβολής προσφορών.