"Σαχινίδη, το έλλειμμα να μη ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ"!

Μοιάζει υπερβολή των ημερών αλλά δεν είναι. Ο κ. Σαχινίδης έχει πάρει εντολή να κρατήσει το έλλειμμα “πάση θυσία” μονοψήφιο...
ανεξαρτήτως δεκαδικών ψηφίων.
Η έλευση της τρόικας στις 16 του μήνα έχει σημάνει «συναγερμό» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο κινείται σε δύο κατευθύνσεις: κατά κύριο λόγο κόβει και κατά δεύτερο αναβάλει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δαπάνες ώστε τα  “νούμερα” να μην οδηγήσουν σε διψήφιο έλλειμμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ “η εντολή να συγκρατηθεί στο έλλειμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη” και στο πνεύμα αυτό γίνονται όλες οι συνεννοήσεις με τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Η πίεση αυτή θα γίνει αισθητή ακόμα περισσότερο το α’ τρίμηνο του 2012 στο οποίο λόγω των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.
Πολύ περισσότερο μάλιστα που από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο «το ΔΝΤ έρχεται να τα τινάξει όλα στον αέρα αν διαπιστώσει τα ίδια προβλήματα με εκείνα της προηγούμενης δόσης»…
Πληροφορίες πάντως του Capital.gr αναφέρουν ότι στις προθέσεις της τρόικας αν και πράγματι υπάρχει μια διαφορά απόψεων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ (το ΔΝΤ εμφανίζεται είναι περισσότερο αυστηρό) εντούτοις η προβλεπόμενη ένταση από πλευράς Τόμσεν “δεν θα είναι η αναμενόμενη”.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες “έχει υπάρξει ήδη μακρά και παραγωγική επικοινωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΔΝΤ” και το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενσωματώνοντας στην διαπραγματευτική διαδικασία μια περισσότερο ρεαλιστική αξιολόγηση των συνεπειών της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Κατά πως φαίνεται μάλιστα, έχει αρχίσει να περιορίζεται και η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν/ΕΚΤ που υπήρχε έντονη τον Δεκέμβριο και σε άλλα ζητήματα μεταξύ των οποίων και η διαπραγμάτευση για το PSI.

Το πρόβλημα όμως στο ΥΠΟΙΚ παραμένει και αφορά κυρίως το γεγονός ότι οι “ελαστικότητες” για περαιτέρω περικοπές έχουν εξαντληθεί σχεδόν από παντού και τα βραχυπρόθεσμα “χρέη” που έχει αφήσει πίσω του το 2011 είναι εξαιρετικά πιεστικά σε δύο κυρίως τομείς τις δαπάνες υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν ”μαγικές λύσεις” είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί προς το παρόν να απαντηθεί με την συνήθη τακτική του... εσωτερικού δανεισμού, δηλαδή με την μεταφορά πόρων από τον ένα κωδικό του προϋπολογισμού σε άλλον ή με δανεισμό ταμείων ή νοσοκομείων προς άλλα, καθώς τέτοια “πλεονάσματα” δεν υφίστανται πλέον.

Οι πιέσεις βέβαια εξακολουθούν να ασκούνται προς δύο κυρίως ταμεία, τα διαθέσιμα των οποίων έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στο... «μάτι» του Υπ. Εργασίας και του Υπ. Οικονομικών, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον οι διοικήσεις τους δεν έχουν ενδώσει...

Για τον λόγο αυτό η βασική επιλογή μέχρι σήμερα στο ΓΛΚ είναι κατά βάση η περικοπή των εγκεκριμένων διαθέσιμων πόρων και κατά δεύτερο λόγο η αναβολή πληρωμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του ΥΠΟΙΚ η πίεση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να συγκρατηθεί το 2011 με κάθε θυσία το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης κάτω από το 10% του ΑΕΠ (να σημειωθεί ότι οι ανεπίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν και της τρόικας ήταν ότι θα ξεπεράσει το 10,5% και ίσως το 1,75% του ΑΕΠ) αυξάνει τα προβλήματα διαχείρισης δαπανών για το 2012 το οποίο ήταν ήδη βεβαρυμμένο με επιπλέον περικοπές.

Του Γιάννη Αγγέλη