Jane Eyre: Η ιστορία ξαναγράφεται



Η Jane Eyre ξανάρχεται στη μεγάλη οθόνη, σε μια εκδοχή που θα εκπλήξει πολλούς, θα ταξιδέψει τους θεατές στο παρελθόν και θα θυμίσει σε όλους τις μεγάλες αντιθέσεις και συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή.

Με μία πρώτη και σύντομη ματιά, φαντάζει ένα όμορφο ταξίδι στην εξοχή, στη ρομαντική εποχή των λόρδων και των κυριών της αυλής. Η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά, η μουσική, η ενδυμασία δεν είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση. Ο αμερικανός σκηνοθέτης Cary Fukunaga προσεγγίζει από μία διαφορετική σκοπιά την «πολύ-παιγμένη» και πολυδιαβασμένη ιστορία της Jane Eyre.

Ο Cary Fukunaga, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ώριμη ηλικία της Eyre μετά τη φυγή της από το ορφανοτροφείο – και όχι τόσο στα δύσκολα παιδικά της χρόνια – περιγράφει την προσπάθεια ενός κοριτσιού που λόγω των δυσκολιών, έγινε σύντομα μια ώριμη γυναίκα. Μία γυναίκα όμως που δεν έχασε την ανάγκη της για συντροφικότητα και για έρωτα. Έπειτα από πολλά χρόνια καταφέρνει να ανεξαρτητοποιηθεί, βρίσκοντας δουλειά ως δασκάλα στην επιβλητική οικεία του Thornfield. Αντιμέτωπη με τα κυρίαρχα κοινωνικά taboo της εποχής και τις προκαταλήψεις ερωτεύεται τον ιδιοκτήτη του μεγάρου, στο οποίο εργάζεται, τον κύριο Rochester. Ο Michael Fassbender, υποδυόμενος τον στριφνό και απαιτητικό κύριο Rochester, εκπλήσσει στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδεικνύοντας πως αξίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο και εντυπωσιάζοντας με την χωρίς πολλές υπερβολές, ουσιαστική ερμηνεία του.

Στο ρόλο της Jane, μετά τις York και Gainsbourg, η Mia Wasikowska, διχάζει κοινό και κριτικούς. Χαρακτηρίζοντάς την θαμπή και αδιάφορη από τη μία και εντελώς κατάλληλη γι’ αυτό το ρόλο από την άλλη, προβληματίζει με την ερμηνεία της. Παρόλα αυτά, στέκεται αξιοπρεπώς σ’ ένα ρόλο ιδιαίτερα απαιτητικό και με ιστορικό παρελθόν. Καθοδηγούμενη από έναν φρέσκο και καινοτόμο σκηνοθέτη, της δίνονται περιθώρια να δώσει το δικό της χρώμα στη Jane του 2011.

Μία ταινία με προσεγμένα σκηνικά μεταφέρει το θεατή στο κλίμα της εποχής δείχνοντας τις πιθανές δυσκολίες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κορίτσι. Η διαρκής σύγκριση πλούσιων και φτωχών, μορφωμένων και αμόρφωτων, νέων και ηλικιωμένων αποτελούν τις κυρίαρχες προκαταλήψεις που παρουσιάζονται στην ταινία. Φυσικά, δεν λείπει η περιπέτεια, η ανατροπή και τα συγκινητικά παιχνίδια της ζωής που στιγματίζουν την εξέλιξη της ιστορίας και κρατούν το θεατή σε εγρήγορση. Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις της Jane αντικατοπτρίζουν τον ενδόμυχο φόβο της που προέρχεται από τη δύσκολη παιδική της ηλικία.

Εν τέλει, αποτελεί μια ακόμα ενδιαφέρουσα εκδοχή της ηρωίδας Jane Eyre, η οποία ξεχωρίζει – κατά κύριο λόγο – από το διαχρονικό σενάριο της συγγραφέως, Charlotte Bronte. Τα νέα πρόσωπα και η καινοτόμα σκηνοθεσία θα σας ελκύσουν την προσοχή να ανακαλύψετε μία καινούργια Jane, όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Καλή προβολή!