Μην περιμένετε και πολλά απο την πώληση των κόκκινων δανείων

Thessallloniki blogger google CEO

“Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα εξελιχθεί μάλλον σε μεγάλο φιάσκο. Υποτίθεται ότι από τα ~105 δις κοκκινα δάνεια, σε αυτή τη φάση θα προσπαθήσουν να πουλήσουν δάνεια ονομαστικής αξίας 40 δις.



ΟΚ. Ποιος όμως νέος επιχειρηματίας (Ελληνας ή ξένος) θα αγόραζε με τη σειρά του (μέσω των distress funds - d.f.) τα επιχειρηματικά κτίρια τα οποία έχουν υποθηκευτεί;

Εχετε πάει να δείτε τη μιζέρια στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Σίνδου; (Αφορά κυρίως μεταποιητικές επιχειρήσεις). Τζάμπα να δώσεις το κτίριο, δεν έρχεται ο άλλος να επενδύσει εάν είναι να πληρώνει τέτοια φορολογία και τέτοιο μη μισθολογικό κόστος στα ταμεία και ένα κατεβατό άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, φανερούς ή κρυφούς.

Τη στιγμή που η Βουλγαρία είναι δίπλα.

Πριν δυο χρόνια ήμουν αξιολογητής (και) σε ένα μικρό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορούσε μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Από τις έξι (6) προτάσεις που εγκρίθηκαν για μετεγκατάσταση στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου, μόνο δύο (2) βλέπω σήμερα (με μεγάλη μου χαρά έστω γι αυτές) ότι υλοποιήθηκαν. Και να φανταστείτε ότι εγκρίθηκε σχετικά μεγάλος προυπολογισμός σε κάθε πρόταση και το ποσοστό επιδότησης ήταν ένα αξιοπρεπές, 50%.

Ποιος νέος σοβαρός επενδυτής θα κάτσει να πάρει έστω και σε εξευτελιστικές τιμές ένα κτίριο για το οποίο θα πληρώνει έστω πολύ μικρό ποσό δόσης δανείου;

ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ο επενδυτής σε μια εποχή με capital control το οποίο cc θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες;

Μία άλλη κατηγορία επιχει-ρημα(δ)ικών δανείων είναι τα φωτοβολταικά τα οποία μόνο σχεδόν τζάμπα θα δεχόταν ο νέος επενδυτής, να αγοράσει, ώστε να αποσβέσει την επένδυσή του με την έστω πολύ μικρή πια τιμή της κιλοβατώρας που παίρνει ως feed in tariff. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η ΕΤΕ είναι η τράπεζα που έχει εκτεθεί πολύ περισσότερο από άλλες τράπεζες στα φωτοβολταικά.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα d.f. θα ασχοληθούν με μερικά παραλιακά ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, τα οποία έχουν υποθηκεύσει τα ακίνητά τους προς δανεισμό. Αλλά με την μεγάλη βελτίωση που εμφανίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα, βλέπω οι υφιστάμενοι μέτοχοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μέσω ΑΜΚ ή/και να κάνουν το τέτοιο παξιμάδι ώστε να βρουν τη ρευστότητα για να ξεκοκκινίσουν τα δάνειά τους.

Τι να λέμε για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα μεγάλα εκδοτικά/τηλεοπτικά συγκροτήματα. Εκεί μόνο εάν οι παλαιοί μεγαλομέτοχοι έβαζαν όλο τους το σόι να δουλεύει τζάμπα για 12-14 ώρες στην επιχείρησή, θα δεχόταν κάποιος σοβαρός επιχειρηματίας να αγοράσει τα δάνειά τους ή να μπει μέτοχος.

Αντίστοιχα χάλια είναι η κατάσταση στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, κλπ για τις οποίες δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του το κράτος.

Ποιος σοβαρός θα αγορασει ή θα μπει μέτοχος σε ένα κανόνι που μυρίζει καυτό μπαρούτι και βρωμάει κατάρρευση;

Από συγγενή μου, ιδιωτική κλινική ζήτησε τριψήφιο (!) ποσό για "ξενοδοχειακές υπηρεσίες" ώστε να παραμείνει η γυναίκα του μέσα στον θάλαμο το βράδυ.

Την άλλη μέρα έμαθε το ποσό για αυτή την "εξυπηρέτηση".

Εννοείται ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους σε αυτή την κλινική.

Θα δούμε βέβαια το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά την ενασχόληση των d.f. με την ελληνική οικονομία. Σημασία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχει τόσο το ύψος του δανείου που θα κουρευτεί, αλλά το τι θα κάνει η επιχείρηση με τα πάγια και τον εξοπλισμό που θα έχει "απελευθερώσει" από τον κίνδυνο της κατάσχεσης.

Επενδυτής:

"Σε ποια κοινωνία/οικονομία θα φέρουμε τα κεφάλαιά μας, Νίκο Τσιαμτσίκα;" ”




Δημοφιλείς αναρτήσεις