Βρετανικός Τύπος - Επισκόπηση ημέρας

Thessallloniki google blogger

“Το σύνολο του Βρετανικού Τύπου με πρωτοσέλιδα άρθρα και αναλύσεις στις εσωτερικές του σελίδες αναφέρεται στην έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εχθές το βράδυ στο Παρίσι ...



Στο Παρίσι ... όπου σχεδόν 200 αντιπροσωπείες κρατών συγκεντρώθηκαν στο συνεδριακό κέντρο Le Bourget για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας, η οποία απειλεί τον πλανήτη με κλιματικές καταστροφές. «Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε», δήλωσε εχθές, Σάββατο, συγκινημένος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21), Lawrent Fabius, χτυπώντας το ξύλινο σφυρί του στο βήμα του συνεδριακού κέντρου Le Bourget.

Σε ατμόσφαιρα ευφορίας, αυτή η ιστορική στιγμή χαιρετίστηκε με επευφημίες που διήρκεσαν πολλά λεπτά, έξι χρόνια μετά το φιάσκο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, η οποία απέτυχε να επισφραγίσει μια τέτοια συμφωνία, και έπειτα από χρόνια εξαιρετικά επίπονων διαπραγματεύσεων. H εν λόγω συμφωνία, η οποία υιοθετήθηκε από 195 χώρες, επικυρώνει τον πολύ φιλόδοξο στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, και σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times: "Greece to receive 1bn aid payment after agreement with creditors" και Wall Street Journal: "Greece reaches deal with creditors on next portion of financial aid", αναφέρονται στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δις ευρώ, που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ότι το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάσθηκε εχθές στο ελληνικό κοινοβούλιο επί θεμάτων ενέργειας, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων και ανοίγματος της αγοράς στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία για τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την Τρίτη, διατηρώντας το πρόγραμμα διάσωσης εντός χρονικών ορίων και ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση εκταμίευση κεφαλαίων διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα.

Τονίζεται, τέλος, ότι ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την έγκριση του νομοσχεδίου, χωρίς περαιτέρω αποστασίες από τους βουλευτές του, καθώς περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις από την πλευρά των διεθνών πιστωτών της χώρας, σχετικά με κρίσιμα ζητήματα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης συνεχίζει να απασχολεί το σημερινό κυριακάτικο Βρετανικό Τύπο με το άρθρο του Mark Lowen για την εφημερίδα Times, υπό τον τίτλο 15 minutes at sea and I heard my family drown/ Ali Alsaho lost his wife and all seven children when the boat taking them to Europe went down, να αναφέρεται στην ιστορία του Ali al-Saho, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά - ηλικίας από 20 ημερών έως εννέα ετών - στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Τσεσμέ της Τουρκίας, στο ελληνικό νησί της Χίου.

Στη συνέντευξή του στον Mark Lowen, ο Ali ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι λαθρέμποροι είναι προδότες… υπόσχονται ένα καλό σκάφος διαβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για μια γρήγορη διέλευση. Αλλά κλέβουν τα πάντα - κλέβουν τις ζωές μας», τονίζοντας ότι για το θαλάσσιο ταξίδι με μια ξύλινη βάρκα, η οποία προοριζόταν για 13 άτομα, και όχι για 23, έπρεπε πρώτα να καταβάλει στους λαθρέμπορους περίπου £ 4.500.

Greece’s refugee children: In a strange city in a foreign land, Amina is ill. Her bed is a blanket on the concrete floor, φέρει ως τίτλο, έτερο δημοσίευμα για την προσφυγική κρίση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian και που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα γήπεδα χόκεϊ του Ελληνικού και Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου, όπου 2.500 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη.

Επισημαίνεται, ότι ομάδα γιατρών, εργάζεται πυρετωδώς, για την παροχή βοήθειας, μεταξύ των οποίων και ο Νικήτας Κανάκης, διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα. Ο ίδιος δηλώνει ότι «το ελληνικό κράτος έχει παραλύσει, έτσι ώστε μόνο οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι αυτές που μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει γίνει η Δημοκρατία των ΜΚΟ. Αυτά τα παιδιά αντιπροσωπεύουν μια χαμένη γενιά. Και τώρα φαίνεται πως δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα - είναι φοβισμένα και πανικοβλημένα ».

Υποστηρίζεται, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι εκείνα που μπορούν μόνο να βοηθήσουν την κατάσταση των προσφύγων.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις