Βρετανικός Τύπος - Επισκόπηση ημέρας

“Συνέντευξη του Έλληνα ΥπΟικ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη δημοσιογράφο Helena Smith, φιλοξενεί η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Guardian, με τίτλο ‘Greeks must feel the benefits of change’ (ηλ. τίτλος Euclid Tsakalotos: Greek finance minister on the hard path of post-bailout reform).



Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι πρόκειται για έναν Υπουργό Οικονομικών μίας χώρας που δεν απέχει πολύ από την κατάρρευση, «χτυπημένη» από το χρέος και εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια. Το κλίμα έχει, ωστόσο, ριζικά αλλάξει σε σύγκριση με τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη, έφθασε πολύ κοντά στη συντριβή της και στην έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Και η αλλαγή αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον κ. Τσακαλώτο, υποστηρίζει η εφημερίδα, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία διεξήχθη απροσδόκητα καλά, και τους επαίνους από την πλευρά του σκληροπυρηνικού ΥπΟικ της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, ο οποίος είχε το καλοκαίρι προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Το σενάριο ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καμία χρηματοδοτική ανάγκη, ότι δεν θα έπρεπε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε αυτές τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έβαζε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥπΟικ, το κλειδί της επιτυχίας έγκειται τώρα στην ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσακαλώτος θέλει να πιστεύει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι απολύτως κρίσιμη για το ερώτημα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας», τονίζει, ο ίδιος.

Ωστόσο, το μυστικό για την ευημερία βρίσκεται, επίσης, στις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να λάβει, όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δηλώνοντας ο ίδιος ότι «η λυδία λίθος για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος, άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν εξίσου καλά. Κάναμε αυτό το συμβιβασμό και έχουμε το καθήκον να τον εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν υπάρξει περιθώριο για ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, την κοινωνική σφαίρα για την οποία η Αριστερά θα ήταν υπερήφανη».

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι δεν έχουν γίνει πολλά για τους ολιγάρχες, τονίζοντας ότι από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα υπονομεύεται από μία ανώτερη τάξη που κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να βοηθήσει τη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένος να κυνηγήσει εκείνους που διαφεύγουν. «Ήμασταν υπό τόση πίεση, από κρίση σε κρίση (στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που δεν είχαμε χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαίου», παραδέχεται, ο ίδιος, αναφερόμενος στην επεξεργασία συγκριτικών στοιχείων για εξεύρεση κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι φοβάται ότι μπορεί οι Έλληνες να έχουν εξαντληθεί, τονίζοντας ότι η «μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η κόπωση από τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες οι πολίτες δεν βλέπουν κανένα φως στο βάθος του τούνελ».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές της χώρας πρέπει να αποδεχθούν ότι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά, υποστηρίζοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Έλληνες να αρχίσουν να νιώθουν ότι αποδίδουν οι θυσίες τους».

Έτερο σημαντικό δημοσίευμα ελληνικού ενδιαφέροντος στο σημερινό Βρετανικό Τύπο είναι το άρθρο του Simon Nixon, που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Times ( Unless Tsipras shows more urgency, talent and capital will flee Greece), και Wall Street Journal ( Greece braces for new drama/ Economic outlook looks good on paper, but many hurdles remain), το οποίο αναφέρει ότι στη θεωρία, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι καλύτερες, πέρα από κάθε ελπίδα, και ότι παρά την αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία κορυφώθηκε με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την υπογραφή ενός νέου τρίτου προγράμματος διάσωσης την τελευταία ώρα, φαίνεται ότι η οικονομία της χώρας αρχίζει να σταθεροποιείται, αψηφώντας τις πρόσφατες προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 2,3%.

Αλλά στην πράξη, θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Η Αθήνα ήδη ετοιμάζεται για διαβουλεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για πολλές από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας εξαρτώνται από κάτι πολύ περισσότερο από την απλή επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της: η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να προσελκύσει τα κεφάλαια και τους ταλαντούχους πολίτες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και για να το επιτύχει, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, επιδεικνύοντας μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

Αξίζει να επισημανθεί το δημοσίευμα της εφημερίδες Times, υπό τον τίτλο Amal Clooney loses her marbles brief, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα παύει από τα καθήκοντά της, την ομάδα Βρετανών δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένης και της Amal Clooney,για την παροχή συμβουλών σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να ακολουθήσει μια «πολιτική και διπλωματική οδό» για την επιστροφή των Γλυπτών αντί της νομικής δράσης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δέχονται πιέσεις από Merkel και Cameron/ Ξεκίνησε η μεταφορά 2.000 μεταναστών από την Ειδομένη στην Αθήνα.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της EE ότι ο αριθμός των αναζητούντων άσυλο στην Ευρώπη έφτασε άνω του 1 εκατ. (Guardian με τίτλο More than 1 million people have sought EU asylum so far in 2015 One in), η φιλο- μεταναστευτική ρητορική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολουθεί η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αρχίσει να ενοχλεί πλέον τόσο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και το εσωτερικό της χώρας, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η WSJ με τίτλο Behind Angela Merkel’s Open Door for Migrants.

«Οι Γερμανοί θεωρούν ότι είναι οι Αμερικάνοι της Ευρώπης» σχολιάζει στην ε/φ κορυφαίος Ούγγρος αξιωματούχος «προσπαθώντας να επιβάλλουν έναν ηθικό ιμπεριαλισμό».

Με συνεντεύξεις, συζητήσεις «κεκλεισμένων των θυρών», υψηλού επιπέδου τηλεφωνικές επικοινωνίες και διπλωματικές συναντήσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος πιέζει τους Ευρωπαίους να δεχτούν την πολιτική της περί «ανοιχτών συνόρων» και ανακατανομής των προσφύγων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη μέσω εθνικών quotas. Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, συντάσσονται- διστακτικά μεν- με τη γερμανική πλευρά ήδη, ενώ οι γερμανικές πιέσεις προς άλλες χώρες αναμένεται να συνεχιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, με Γερμανό αξιωματούχο πολύ κοντά στη Merkel να δηλώνει «είτε θα πάρουμε αυτήν την κατάσταση υπό έλεγχο είτε η Ευρώπη θα εκραγεί».

Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει και μεγάλη δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της χώρας, με 10.000 μεταναστών να αφικνούνται ημερησίως και με τις τοπικές κυβερνήσεις να αγωνίζονται για να προσφέρουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, καταφύγιο και φαγητό. Ενώ, αντιδράσεις σημειώνονται και στο εσωκομματικό μέτωπο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Συνέδριο του Κόμματος στις 19 Νοεμβρίου, ο βουλευτής των Συντηρητικών Seehofer είχε ψηφίσει να μπει «πλαφόν» στις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Times σήμερα με τίτλο EU buckles as Merkel’s migrants hit 1 million. Στο βρετανικό πολιτικό μέτωπο, και με αφορμή την επίσκεψη του στη Ρουμανία, ο Βρετανός Π/Θ David Cameron τόνισε ότι η στιγμιαία αντίδραση του βρετανικού λαού στις μαζικές εισροές μεταναστών στην Ευρώπη θα είναι να στηρίξουν το Brexit.

Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ της Daily Telegraph με τίτλο David Cameron: Migrant crisis could force Brexit as voters say ‘get me out of here’, η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των Βρετανών πολιτών θα είναι «πάρτε με από εδώ πέρα», αλλά από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να «ενδώσουν» στις απαιτήσεις του Βρετανού Π/Θ. Τα σχόλια του David Cameron υποδηλώνουν, σύμφωνα πάντα με την ε/φ, ότι έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο για διεξαγωγή του επίμαχου βρετανικού δημοψηφίσματος εντός του 2016 και ότι επιθυμεί να καθυστερήσει την εν λόγω διαδικασία.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις