Eurogroup σε πνεύμα ... συνεργασίας ... στις καθυστερήσεις

Την ολοκλήρωση της δεύτερης σειράς των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου ζήτησε το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. δολ. και να προχωρήσει η διαδικασία στις επόμενες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν αρχές του επόμενου έτους.



"Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης σειράς των προαπαιτούμενων εξετάσαμε σήμερα την υλοποίηση της δεύτερης σειράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός [για τα προαπαιτούμενα] έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου.

"Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να τα υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε ο Dijsselbloem. "Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να εστιάσουμε στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν αρχές του επόμενου έτους".



Στην ανάγκη να οριστικοποιηθεί σύντομα η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici επισημαίνοντας ότι το δεύτερο πακέτο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την έγκριση του προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάζεται.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης ανέφερε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.



Όπως δήλωσε, χρειάστηκαν λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και "αυτά είναι καλά νέα", όπως είπε χαρακτηριστικά.





Ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.



Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκε στην ανάγκη να φριαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα» στη χώρα μας ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνάντηση. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Όσον αφορά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι κίνηση αυτή οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.



Μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα είναι σε «καλό δρόμο», και αυτά που η Αθήνα υλοποίησε στο πλαίσιο του τρίτου πακέτο βοήθειας είναι ήδη περισσότερα από όλα μαζί από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολοι τομείς, ενώ και οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ένα θετικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον προϋπολογισμό και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκπληρώσει και τα τελευταία σημεία.



«Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν λίγο μετά από τη νέα χρονιά. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι δύο πράγματα που είναι και άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα είναι το ευρώ και το άλλο η ζώνη του Σένγκεν και νομίζω ότι είναι μια σαφής ένδειξη μιας Ένωσης που βασίζεται σε κανόνες» ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο συχνά επικριτικός Φινλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Eurogroup έχει δει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα και πως το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει καλή συνεργασία. «Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο ασφαλιστικό αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και μετά τη νέα χρονιά θα είμαστε πάλι σοφότεροι».



Με το μήνυμα «πρέπει να δουλέψουμε, να δουλέψουμε, να δουλέψουμε ακόμα» έως ότου να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί και η δεύτερη δέσμη με τα 13 εναπομείναντα προαπαιτούμενα, έφτασε στο Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση της ευρω-ομάδας, σημειώνοντας λιτά ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την «πρόοδο των εργασιών» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.



Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δεν έκανε κάποια δήλωση για την χώρα μας πριν από το Eurogroup, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει.








Δημοφιλείς αναρτήσεις