Επενδυτής σε ντουβάρια ή ντουβάρι επενδυτής;

“Υπάρχουν επενδύσεις με δυνατότητα απεριόριστου και γρήγορου κέρδους, συνήθως συνοδευόμενες όμως με αυξημένο ρίσκο. Από την άλλη υπάρχουν επενδύσεις που προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά, την ευκαιρία για ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα. Σε αυτή την κατηγορία παραδοσιακά εντάσσουμε τα ακίνητα.



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα


Όμως αυτές οι τοποθετήσεις έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες.  Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν επενδύσεις με δυνατότητα απεριόριστου και γρήγορου κέρδους, συνήθως συνοδευόμενες όμως με αυξημένο ρίσκο. Από την άλλη υπάρχουν επενδύσεις που προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά, την ευκαιρία για ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα. 

Σε αυτή την κατηγορία παραδοσιακά εντάσσουμε τα ακίνητα. Όμως αυτές οι τοποθετήσεις έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες. 

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια έξυπνη λύση για όσους θέλουν να επενδύσουν στην σταθερότητα των ακινήτων, χωρίς τα μειονεκτήματα τους. Οι μετοχικές αξίες Real Estate Investment Trusts ή για συντομία REITs. 

Τι είναι τα REITs και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους

Τα REITs είναι εταιρείες που διαπραγματεύονται στο αμερικάνικο χρηματιστήριο όπως οι συνηθισμένες μετοχές, και επενδύουν αποκλειστικά στο Real Estate. 

Τα πλεονεκτήματά τους είναι συντριπτικά, έναντι της παραδοσιακής επένδυσης σε ακίνητα που γνωρίζουμε στη χώρα μας:

1. Επενδύουμε όσα χρήματα επιθυμούμε, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μικρά μερίδια ακινήτων.

2. Έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε περίπτωση που χρειαστούμε τα χρήματά μας ή μέρος από αυτά.

3. Δεν υπάρχουν φόροι μεταβίβασης, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ. Επίσης δεν έχουμε μελλοντικές εκπλήξεις από φόρους και χαράτσια, ανάλογα με τις διαθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

4. Ο επιμερισμός των ακινήτων εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή μερίσματος. Η διαφορά είναι πως εισπράττουμε μέρισμα αντί για ενοίκιο.

5. Ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Αν κάποια περιοχή πληγεί από οικονομική ύφεση, αναπληρώνεται από τις πληρωμές μιας άλλης περιοχής.

6. Υπάρχει τεράστια ποικιλία επιλογών. Επαγγελματικά κτήρια, κατοικίες, οικόπεδα κ.α.. Σε ακριβές, φτηνές ή ανερχόμενές περιοχές.

Η εταιρεία

Η HCP είναι μία ξεχωριστή εταιρεία επένδυσης ακινήτων. Εξειδικεύεται κυρίως σε επενδύσεις ακινήτων που στεγάζουν δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης, όπως γηροκομεία, ιατρεία και νοσοκομεία.

Είναι ένα blue-chip που περιλαμβάνεται τόσο στον δείκτη S&P 500, όσο και στην λίστα των αριστοκρατών μερισμάτων. Από το 1985 που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο, αυξάνει κάθε χρόνο το μέρισμα της. Δηλαδή επί 30 συναπτά έτη όχι μόνο δίνει ανελλιπώς μέρισμα, αλλά το αυξάνει κάθε χρόνο. Τα τελευταία 10 χρόνια, αυξάνει το μέρισμά της κατά 4% περίπου σε ετήσια βάση. 

Διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 24 δισεκατομμυρίων, έχοντας ηγετική θέση στον κλάδο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κατέχει το 3% της αξίας των ακινήτων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, ενώ όλα τα υπόλοιπα εισηγμένα REITs κατέχουν το 14%.

Είναι το πρώτο REIT της κατηγορίας του που από το 2012 έχει επεκταθεί εκτός ΗΠΑ. Συγκεκριμένα έχει ακίνητα που υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ σχεδιάζει στα επόμενα χρόνια να επενδύσει και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αξίζει να σημειώσουμε πως επικεφαλής του τμήματος για το εξωτερικό είναι ο ελληνικής καταγωγής John Stasinos. 

Η HCP δεν προσφέρεται για τους λάτρεις των χρηματιστηριακών συγκινήσεων. Στην πραγματικότητα είναι μία μάλλον βαρετή μετοχή. Αλλά αυτό είναι ταυτόχρονα και το πλεονέκτημα της, γιατί την καθιστά σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, με αξιοπρεπές ιστορικό κερδοφορίας. 

Η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων

Έχει παρατηρηθεί πως σε περιόδους κρίσεων οι επενδυτές πωλούν αδιάκριτα, χωρίς να ξεχωρίζουν τις καλές από τις λιγότερο αξιόπιστες εταιρείες, κάτι που είναι θέμα χρόνου να μετανιώσουν. Το ίδιο γίνεται τον τελευταίο καιρό με τις μερισματικές μετοχές. Αρκετοί επενδυτές πουλάνε το τελευταίο διάστημα στα τυφλά μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, φοβούμενοι πως θα επηρεαστούν από την αύξηση των επιτοκίων της FED. 

Πράγματι πολλοί από τους κυνηγούς σταθερών αποδόσεων θα στραφούν στα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου αν αυτά προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, σε σχέση με την εξαιρετικά χαμηλή που δίνουν σήμερα. Αντίθετα άλλοι το θεωρούν ευκαιρία για να αγοραστούν εξαιρετικές εταιρίες σε πολύ ελκυστική τιμή.

Πλεονέκτημα της HCP είναι οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις, κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού. Το επιχειρηματικό της μοντέλο ευνοείται από τις συνθήκες, γιατί η ζήτηση στα κτήρια που εκμεταλλεύεται προβλέπεται να είναι συνεχώς αυξανόμενη. 

Συμπέρασμα

Μια καλή λύση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι προσεκτικά επιλεγμένα REITs. Αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να παρακολουθούν συνεχώς την αγορά, δηλαδή βλέπουν το χρηματιστήριο με την νοοτροπία επενδυτή ακινήτου. 
Για παράδειγμα αν νοικιάζεις ένα μαγαζί, δεν κοιτάς καθημερινά πόσο είναι η αξία του. Δεν σε νοιάζει αν σήμερα έχει 100.000, αύριο 90.000, μεθαύριο 105.000. Αυτό που ενδιαφέρει πρώτα από όλα είναι να καταβάλλεται χωρίς προβλήματα ή αναβολές το ενοίκιο. Ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που περνάμε στην Ελλάδα. 

Η HCP ξεχωρίζει γιατί είναι το μοναδικό REIT ανάμεσα στις αριστοκρατικές μετοχές. Ακόμα και στην μεγάλη κρίση των ακινήτων του 2008, η εταιρία κατάφερε όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, αλλά και να επιβραβεύσει τους μετόχους της. 

Το μέρισμα είναι αρκετά υψηλό δεδομένης της σιγουριάς που εμπνέει. Με βάση την σημερινή αποτίμηση της μετοχής είναι 6%, ενώ όπως είδαμε όχι μόνο δεν κινδυνεύει να σταματήσει να το αποδίδει, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει να το αυξάνει συνέχεια. ”

* * Η ανάλυση της εταιρείας δεν αποτελεί προτροπή για αγορά. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε. * *


Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα




Δημοφιλείς αναρτήσεις