Βρετανικός Τύπος - Εικόνα ημέρας

“Η χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό και η επίσημη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Modi στη Βρετανία είναι τα βασικότερα θέμα στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο ηλεκτρονικός και έντυπος βρετανικός Τύπος.



Στο σύνολό τους σχεδόν οι εφημερίδες δημοσιεύουν από χθες ρεπορτάζ από την Αθήνα με εικόνες από τη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης αλλά και τα επεισόδια μετά το τέλος της διαδήλωσης, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη μεγάλη απεργία με την οποία είναι αντιμέτωπος ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημειώνουν ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινωνικής αναστάτωσης ενάντια στις περικοπές, τις οποίες η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρας υποσχέθηκε να σταματήσει, τονίζοντας επίσης ότι η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει την απεργία.

Ειδικώς η εφημερίδα Guardian, στο live blog της χθες παρείχε συνεχή ενημέρωση και κάλυψη της διαδήλωσης, των επεισοδίων αλλά και σχολίων δημοσιογράφων και δικτύων του εσωτερικού και του εξωτερικού.Θα πρέπει να επισημανθεί το κύριο άρθρο των σημερινών FT, το οποίο φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν υπάρχει χρόνος για τον Τσίπρα για αμφιταλαντεύσεις στις μεταρρυθμίσεις» ("No time for Tsipras to go wobbly on Greek reform), το οποίο σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο στο εσωτερικό για να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Η σύνταξη της εφημερίδας εκτιμά ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους, ενώ, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των λειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνει ότι για να μπει ξανά ο κ. Τσίπρας σε διαμάχη με τους πιστωτές θα πρέπει είτε οι τελευταίοι να έχουν αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας είτε η κυβέρνηση να είναι καλύτερη στη διαπραγμάτευση, τίποτε όμως από τα δύο δε φαίνεται να ισχύει.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς καθυστέρηση θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας, είναι δε ο μόνος δρόμος για να «ξεκλειδώσει το μεγάλο βραβείο της ελάφρυνσης του χρέους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να είναι πειστικός έναντι των εταίρων του και των πολιτών για αυτή την αναγκαιότητα και μην ενθαρρύνει την αντίληψη ότι η μάχη με τους πιστωτές μπορεί να αποδώσει οφέλη. Το γεγονός ότι δεν το κάνει, τόσο σύντομα μετά τις εκλογές, δείχνει ότι η δεύτερη θητεία θα είναι εξίσου μη παραγωγική με την πρώτη.”


Τίτλοι δημοσιευμάτων:

Financial Times

No time for Tsipras to go wobbly on Greek reform

First generalstrike since Syriza win brings Greece to standstill

Greek workers strike against austerity

Times

Greece backs strike against its own austerity measures

Guardian

Clashes break out as Greek general strike brings Athens to a halt

Greeks march through capital during general strike – video

Petrol bombs and tear gas at Greek protest – video

Greek general strike: Petrol bombs and teargas during anti-austerity protest - as it happened

BBC

Greek debt crisis: Clashes during austerity strike

WSJ: Επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη


Αναφορά στην Ελλάδα

“Τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη σχολιάζει η WSJ, σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε λίγο νωρίτερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο Eurozone economy slows as exports weaken, σημειώνοντας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 η οικονομία στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε, καθώς οι εξαγωγές στις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν, μια εξέλιξη που αυξάνει την πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος ενίσχυσης της ΕΚΤ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι της επιβράδυνσης ηγείται η Γερμανία, λιγότερη ανάπτυξη σημειώνει και η Ιταλία, Ελλάδα, Φινλανδία και Εσθονία βρίσκονται ξανά σε ύφεση, ενώ η πορτογαλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη. Αντιθέτως, η γαλλική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, επίδοση που καλωσόρισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, δηλώνοντας ότι «το 2015 βγήκαμε από μια περίοδο αδύναμης ανάπτυξης στην οποία η Γαλλία βρισκόταν από τα τέλη του 2011».

Σε σχέση με την Ελλάδα η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5%, ωστόσο αυτό αποτελεί καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι φοβούνταν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι ανάμεναν πτώση 3%, μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τα μεγαλύτερα έσοδα από τον τουρισμό και η αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, τα οποία ανησύχησαν ότι θα χάσουν τις καταθέσεις ενδεχομένως να βοήθησαν, σχολιάζει η WSJ, προσθέτοντας ότι πέρα από το Νότο, η Φινλανδία αναδεικνύεται ως μια νέα πηγή προβλημάτων στην ευρωζώνη.

Την ίδια είδηση επισημαίνει και το live blog του Guardian.



Δημοφιλείς αναρτήσεις