Δικαιολογείται η συνέχιση της επιχορήγησης του ΟΑΠ της ΔΕΗ;

“Αφορμή γι αυτό τη σημείωμα είναι ένα σχόλιο του κ. Α. Παπαγιαννίδη στο σταθμό ACTION24 που θεώρησε ότι τυχόν παρέμβαση στην απαράδεκτη κρατική επιχορήγηση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ με 600 εκ. ευρώ ετησίως θα έπεφτε στα δικαστήρια.



Προφανώς θεωρεί ότι καλώς πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις συντάξεις των συνταξιούχων της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια οι "μεταρρυθμιστές" υψώνουν τη σημαία "μη θίγετε τα κακώς κείμενα" (όταν πρόκειται περί της ΔΕΗ).

Από παλαιότερη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντιγράφω: "Ο Ν.2773/99 υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον τότε Συνασπισμό. Ήταν κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Ελληνικού κράτους. Από τη λειτουργία του Ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ, βάση του Ν 4491/66 και ειδικότερα του άρθρου 7 παρ.2 έχει σχηματισθεί περιουσία αυτού του φορέα ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ (σύστημα ασφάλισης στον εργοδότη). Το κράτος αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τον ασφαλιστικό της φορέα έναντι της προαναφερόμενης ενσωματωμένης περιουσίας και υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της. Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει εν προκειμένω το κράτος, αποτελούν ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας."

Σε εφαρμογή της σύμβασης Κράτους/ΓΕΝΟΠ του 1999, ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ επιχορηγήθηκε μέχρι σήμερα με 7 δις ευρώ περίπου και επιχορηγείται εφεξής ετησίως με 600 εκ.

Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Σήμερα η αξία της αποτιμάται σε 1,25 δις ευρώ. Από τη λειτουργία του Ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ (όπως ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ) έχει σχηματισθεί περιουσία αυτού του φορέα ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Η περιουσία του Ασφαλιστικού φορέα που ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ αποτιμάται σήμερα σε ένα ποσό προφανώς μικρότερο από 1,25 δις ευρώ που είναι η συνολική περιουσία. Γι αυτή λοιπόν την ενσωμάτωση, αξίας μικρότερης από 1,25 δις, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 7 δις ευρώ και συνεχίζουν να πληρώνουν 600 εκ. ευρώ ετησίως.

Τη νομιμότητα ή μη των κρατικών δαπανών πρέπει να ελέγχει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Καλώ λοιπόν το Δικαστήριο να κάνει αυτό τον έλεγχο και να απαντήσει στο ερώτημα αν, με τα δεδομένα που περιέγραψα και τη γενική οικονομική κατάσταση, δικαιολογείται η συνέχιση της επιχορήγησης του ΟΑΠ της ΔΕΗ με 600 εκ. ετησίως.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις