Κρατήστε τις γέφυρες ...

“Κατανοώ την ένταση και την πόλωση των ημερών, αλλά δεν θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, αναφορικά με το ποιος θα προηγηθεί και θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.



Αυτό που θεωρώ σημαντικό για την πιθανότητα να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και να μπούμε σε έναν νέο, ενάρετο οικονομικό κύκλο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι το αν και κατά πόσον θα μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να ενεργοποιήσει νέες επενδύσεις, τεράστιας κλίμακας.

Δεν μιλάμε για μικροποσά, χρειαζόμαστε επενδύσεις της τάξεως των 20 δις Ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ν.Χριστοδουλάκη, με τους οποίους συμφωνούν και άλλοι.

Για μέτρο σύγκρισης, βάλτε τις επενδύσεις που προσέλκυσε η Τουρκία το 2014: 8-9 δις Ευρώ.

Με δεδομένο το ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, που εντείνει άλλωστε το ίδιο το μνημόνιο, με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης που οδηγεί σε μεγαλύτερα επιτόκια από τις χώρες που μας ανταγωνίζονται για επενδύσεις, με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να δώσει ανταποδοτικά κίνητρα (υπό μορφήν επιδοτήσεων), λόγω χρεοκοπίας, με δεδομένο το δαιδαλώδες θεσμικό περιβάλλον, με δεδομένη την καχυποψία των διεθνών (αλλά και των εγχωρίων) επενδυτών, που έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια, με δεδομένα όλα αυτά, πόσο πιθανό φαντάζει το σενάριο να τα καταφέρουμε;

Με οποιονδήποτε συνδυασμό κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Θα μπορούσα να είμαι πολύ απαισιόδοξος, καθώς η πολιτική τάξη, αυτή τουλάχιστον που αποτελεί τον κορμό των δύο μεγαλύτερων μονομάχων των εκλογών, έχει πάρει διαζύγιο από την οικονομική πραγματικότητα, από πολύ καιρό.

Ωστόσο, θα παραμείνω στο στρατόπεδο της αισιοδοξίας, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αν δεν φέρουμε μαζικά επενδύσεις θα γίνουμε, γρήγορα, τριτοκοσμική χώρα και θα κάνουμε πράξη τα όνειρα της Λαϊκής Κενότητας.

Δεύτερον, γιατί υπάρχουν πια αρκετοί, σε όλα τα κόμματα, που βλέπουν το πρόβλημα και βάζουν σαν προτεραιότητα την αντιμετώπιση του. Θα έχουμε πιθανότατα, λίαν προσεχώς μία συναίνεση στο ζήτημα των επενδύσεων, μία συναίνεση να κάνουμε ότι απαιτείται για να έλθουν, μία συναίνεση που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη είναι η αναγκαία υποδομή για να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στην χώρα. Η εμπιστοσύνη μπορεί να οικοδομηθεί από μία ευρεία σύνθεση και μία συμμαχική κυβέρνηση που να αντέξει μερικά, λίγα, χρόνια.

Οφείλουμε να την φτιάξουμε.

Θα την φτιάξουμε αν δούμε ο ένας τον άλλον, τον "αντίπαλο", με θετικότερη ματιά.

Αντιπαράθεση, προεκλογική, ναι.

Το μάτι όμως κυρίως στην επόμενη μέρα.

Κρατήστε τις γέφυρες, ανέπαφες...”



Δημοφιλείς αναρτήσεις