Είναι λίγο που προκηρύξαμε 4.500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού

“Η συμφωνία με τους πιστωτές δεν κλείνει γιατί υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί αν επιθυμεί να βγάλει τη χώρα από αυτήν τη βαθιά κρίση, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.



Μεταξύ άλλων, αξίωσε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, όπως και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Τα τελευταία χρόνια οι περικοπές από τη μια πλευρά και οι κατά συγκυρία ωρίμανση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80 και συνέπεσε τώρα να ωριμάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, δημιουργεί μια αφόρητη πιεστική κατάσταση στο σύστημα», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων του.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από την ανατιμολόγηση των διαγνωστικών πράξεων, θα περιοριστούν οι δαπάνες από τα 600 εκατομμύρια σε 300 εκατομμύρια και πως θα υπάρξει περιορισμός στις δαπάνες και στα φάρμακα, «ιδιαίτερα στα καινοτόμα φάρμακα όπου θα υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί και διαπραγμάτευση».

«Αποφασίσαμε φέτος να προκηρύξουμε 4.500 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Είναι λίγες.

Για τις ανάγκες του συστήματος και τα κενά που παρουσιάζει, είναι λίγες», ανέφερε σε άλλο σημείο της εισήγησης ο κ. Κουρουμπλής.”


Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την υγεία οφείλει πράγματι να αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για επωφελή, αποδοτική και λειτουργική χρήση των δαπανών, τόνισε στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο τέως υπουργός Υγείας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέδειξε ως ζητούμενο να συνεχίσει κανείς να αυξάνει την αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων προς όφελος των ασθενών με μηχανισμούς που ελέγχουν τη δαπάνη στην υγεία.


Το ελληνικό σύστημα υγείας μετέβη από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή της εξοικονόμησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist o πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 30% από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος σε τομείς όπως τα γενόσημα φάρμακα, τάχθηκε υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, με έμφαση στην παροχή κινήτρων - σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ασθενείς - για τη χρήση τους.

Ευρύτερα, ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι μεν δημόσιο αλλά με 40% ιδιωτικές δαπάνες.




Δημοφιλείς αναρτήσεις