Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα τα κορόιδα ίδια

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας -παλαιότερα τα μικρότερα και τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα- τα πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οσοι δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην εφορία, μικρά ή μεγάλα. Αυτοί καλούνται στο γκισέ να εισφέρουν συχνά πολύ περισσότερο απ' όσο τους αναλογεί.



Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αφού οι πληροφορίες επιμένουν ότι, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση θα διατηρήσει –ή και θα αυξήσει- την έκτακτη εισφορά.

Εστω κι αν το μέτρο αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ το χρόνο, δεν παύει να αφορά δηλωθέντα εισοδήματα.

Για τους φοροφυγάδες, για όσους δουλεύουν χέρι με χέρι κανένα πρόβλημα.

Φυσικά το κράτος χάνει πολλά έσοδα από μεγάλες υποθέσεις, για παράδειγμα λαθρεμπορίας ή τριγωνικών συναλλαγών ή ενδοομιλικών συναλλαγών.

Χάνει, όμως, εξίσου πολλά από τους μικρομεσαίους και τους μικρότερους, οι οποίοι κρύβουν εισοδήματα και συγχρόνως εμφανίζονται ως τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Αναμφισβήτητα πολλοί επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κρίση.

Ενδεχομένως και θανάσιμα, αν υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους και να αναζητήσουν άλλο τρόπο βιοπορισμού.

Οι πολλοί, όμως, συνεχίζουν το ίδιο βιολί της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής, έστω και με λιγότερο τζίρο.

Οι λύσεις –σύμφωνα με πολλούς φοροτεχνικούς- είναι απλές και υπακούουν στην γενική αίσθηση, που στην Ελλάδα λέγεται απλή λογική.

Εσοδα και έξοδα σε ένα τσουβάλι.

Ολα, όμως.

Τόσα έβγαλα, τόσα δαπάνησα –όπως και όπως επέλεξα- και η διαφορά δια δύο με το κράτος.

Ωστε να ξέρω ότι αν δεν πάρω απόδειξη, η δαπάνη μου θα είναι αυξημένη κατά 50%.

Τα 100 ευρώ θα μου στοιχίζουν 150 ευρώ.

Μία δεύτερη πρόταση εξίσου ενδιαφέρουσα αφορά τις φοροεκπτώσεις, ακόμη και σε ποσοστό 120% ή 150% για κάποια κατηγορία δαπανών, από υπηρεσίες που αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αν αυτό εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες για δύο, τρία ή πέντε χρόνια, θα αποκαλυφθούν και θα καταγραφούν εισοδήματα που θα είναι δύσκολο μετά να αποκρυβούν.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις