Πως απεγκλωβίζουμε το κομπόδεμά μας από την πορεία της χώρας;

“Αν η οικονομία της Ελλάδας πάει καλά, όλοι θα ωφεληθούμε. Η επιχείρηση μας θα κάνει μεγαλύτερο τζίρο ή ο μισθός μας θα αυξάνεται ή θα βρίσκουμε δουλειά πιο εύκολα. Το ακίνητο που κληρονομήσαμε ή που έχουμε αγοράσει, θα αξίζει περισσότερο και θα μεταπωλείται ευκολότερα.



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

e-mail επικοινωνίας


Αντίθετα, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, η επένδυση στις αναπτυγμένες αγορές αντισταθμίζει το ρίσκο. Η οικονομική μας κατάσταση απεγκλωβίζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την πορεία της Ελλάδας.

Είναι πατριωτικό να στέλνουμε τα χρήματα μας έξω;

Άραγε δεν είναι πατριώτης όποιος εισάγει εμπορεύματα σε χαμηλότερη τιμή από όσο θα του κόστιζαν αν τα παρήγαγε στην χώρα μας;

Ο παραγωγός ή ο εξαγωγέας, αν χρησιμοποιούν εισαγόμενη πρώτη ύλη, δηλαδή αν αγοράζοντας την στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, θεωρείται μεμπτό;

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν τίθενται τέτοια ζητήματα στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Πόσο μάλλον όσο αφορούν στις επενδύσεις.

Τι όφελος μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία από κάποιον που αγόρασε π.χ. τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ και τα χρήματα του εξαϋλώθηκαν για πάντα;

Αντίθετα, όποιος έχει επενδύσει την τελευταία πενταετία της κρίσης σε γνωστές εταιρίες του εξωτερικού, θα είχε υπερδιπλασιάσει, ακόμα και πενταπλασιάσει τα χρήματα του.  

Κυριολεκτικά θα τα είχε πολλαπλασιάσει. Δεν είναι σχήμα λόγου.

Μιλάμε για εταιρίες σαν τις Google, Apple, Nike, Boeing, Pfizer, Merck, Adobe, Autodesk, Ebay, Coca Cola, PepsiCo, Estee Lauder, Yahoo, Amazon, Walt Disney, MasterCard, Moody’s, Blackrock, Goodyear, Monsanto, 3M, Harley Davidson, Philip Morris, Whirlpool, Tiffany, Colgate Palmolive, Johnson & Johnson, Starbucks, κ.α.

Οι παραπάνω είναι μερικά μόνο από παραδείγματα εταιριών που όχι μόνο τις γνωρίζουμε, αλλά χρησιμοποιούμε τα προϊόντα τους!

Συνεπώς ανά πάσα στιγμή ο επενδυτής μπορεί να συμπληρώσει το εισόδημα του για να διατηρήσει το επίπεδο ζωής που είχε πριν την κρίση. Να ανοίξει ένα κατάστημα, να πάει διακοπές με την οικογένεια του, να βοηθήσει τα εγγόνια του. 

Εισαγωγή συναλλάγματος έχουμε, όχι εκροή!

Άλλο επενδύσεις και άλλο καταθέσεις

Όσον αφορά τις καταθέσεις στο εξωτερικό είναι κάτι διαφορετικό. Αυτές δεν δημιουργούν πλούτο. Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι επιθυμεί με τα νόμιμα και με κόπο κερδισμένα χρήματα του, αλλά από την άλλη είναι γεγονός πως δημιουργείται πρόβλημα στην εγχώρια οικονομία όταν γίνεται μαζικά.

Όπως και να έχει, η τοποθέτηση απλά σε ένα τραπεζικό λογαριασμό με μηδενικά επιτόκια, δεν είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Ένα μέρος τουλάχιστον των χρημάτων θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να αποφέρουν οι οικονομίες μας μια δίκαιη και αξιοπρεπή απόδοση.

Υπάρχουν ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν τα χρήματα μας σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια του εξωτερικού:

Για συντηρητικούς επενδυτές

Αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να παρακολουθούν καθημερινά, δηλαδή βλέπουν το χρηματιστήριο με την νοοτροπία επενδυτή ακινήτου. 

Αν νοικιάζεις ένα μαγαζί, δεν κοιτάς καθημερινά πόσο είναι η αξία του. Δεν σε νοιάζει αν σήμερα έχει 100.000, αύριο 80.000, μεθαύριο 120.000. Αυτό που ενδιαφέρει πρώτα από όλα είναι να καταβάλλεται χωρίς προβλήματα το ενοίκιο. Να μην αθετεί ο ενοικιαστής τις υποχρεώσεις του επειδή οι δουλειές του δεν πηγαίνουν καλά. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντί για ενοίκιο, ο επενδυτής λαμβάνει το μέρισμα από τα κέρδη, που διανέμεται στους κάτοχους των μετοχών της εκάστοτε εταιρίας.

Τα πλεονεκτήματα είναι συντριπτικά:

Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις στα ακίνητα έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν αρκετά μεγάλο κεφάλαιο προς επένδυση, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες.

Δεν έχουμε άγχος για πιθανή αφερεγγυότητα του ενοικιαστή. Η διαφορά είναι πως εισπράττουμε μέρισμα ανά τρίμηνο αντί για ενοίκιο κάθε μήνα.

Μπορούμε να προσθέτουμε στην επένδυση μας, τα χρήματα που μας περισσεύουν κάθε μήνα. Χωρίς δέσμευση χρόνου και συγκεκριμένου ποσού.

Έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε περίπτωση που χρειαστούμε τα χρήματά μας ή μέρος από αυτά.

Δεν έχουμε φορολογικές εκπλήξεις, ανάλογα με τις διαθέσεις του υπουργείου οικονομικών.

Πως μπορείτε να το καταφέρετε

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 100 εταιρίες, από διάφορους κλάδους να επιλέξετε, που αυξάνουν συνεχώς το μέρισμα τους για τουλάχιστον 25 χρόνια. Υπάρχουν μετοχές που μοιράζουν μέρισμα για πάνω από έναν αιώνα συνέχεια, όπως για παράδειγμα η Coca Cola. 

Συνεπώς έχουν δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κραχ, παγκόσμιους πολέμους, υφέσεις, αλλαγές καταναλωτικών συνηθειών. Αποκλείεται από ένα χαρτοφυλάκιο 4-5 τέτοιων εταιριών, να μην λαμβάνεται αξιοπρεπές και σίγουρο εισόδημα από μερίσματα. 

Η κατηγορία των πιο τολμηρών

Η εποχή μας έχει συνηθίσει σε γρήγορους επιχειρηματικούς ρυθμούς. Οι εξελίξεις και οι ανατροπές στην επιστήμη και την τεχνολογία τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό. Έχουμε την τύχη να ζούμε την πιο συναρπαστική περίοδο της ιστορίας.

Όποιος αρέσκεται σε συγκινήσεις και στο κυνήγι του γρήγορου κέρδους, σίγουρα δεν θα μείνει παραπονεμένος. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από μικρές επιχειρήσεις, με ευνοϊκές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο:

καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, βιοτεχνολογικές ερευνητικές μονάδες που θα ανακαλύψουν το επόμενο best seller φάρμακο, μικρές αλυσίδες εστιατορίων που φιλοδοξούν να γίνουν μια νέα McDonald’s.

Λύσεις υπάρχουν…”

"Στο βιβλίο Επενδυτές Χωρίς Σύνορα μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την λίστα με χρήσιμες πληροφορίες, για τις εταιρίες που αυξάνουν αδιάλειπτα τα μερίσματα τους για πάνω από 25 χρόνια."

Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

e-mail επικοινωνίας


Αγαπητοί φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, διατίθεται το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο Επενδυτές Χωρίς Σύνορα. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με τα άρθρα μου που διαβάζετε στο Capital και εδώ. Θεωρώ πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να υπερπηδήσουν τα στενά όρια της εγχώριας οικονομίας και να ανοίξουν τα πανιά τους σε αγορές που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο, την επίσημη παρουσίαση του που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στο Ηράκλειο, καθώς και για τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες παρουσιάσεις, θα βρείτε στο www.ependytes.com



** Την Δευτέρα 16 Μαρτίου Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9).



Μικροί κρυμμένοι θησαυροί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις