Ανεξαρτησίας Αγώνας Άγονος

“Σήμερα, 15/4, αρχίζει η διαβούλευση με παρεμβάσεις κοινωνικών φορέων για το σ/ν της ΕΡΤ. Ξαφνικά το διαδίκτυο έχει γεμίσει με τα "οικονομικά σκάνδαλα" μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και βέβαια, με μια μανιχαϊστική λογική όλα φορτώνονται στη ΝΕΡΙΤ, ως το μπήξε-δείξε μόρφωμα που ήταν το "απαραίτητο εργαλείο" για να γίνει κάθε λαθροχειρία στον πλανήτη.



Βολεύει η απαξίωση της ΝΕΡΙΤ, για να νομιμοποιηθεί η ολική επαναφορά κάθε παθογένειας της παλιάς ΕΡΤ. Στην επαναφορά καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι διοικήσεις που επέβαλε το Εποπτικό Συμβούλιο μετά την 5/5/2014. Το πολιτικώς και ηθικώς απαράδεκτο είναι πως ΚΑΝΕΙΣ από όσους είχαν την ευθύνη - πλην του κ. Παντελή Καψή - δεν λέει λέξη για τη διαχείριση.

Αφήνεται η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας να γίνεται αυτονόητα αποδεκτή από την κοινωνία, ώστε όποιος βρεθεί στο τιμόνι να έχει ξανά στα χέρια του ένα βολικό πελατειακό εργαλείο. Είναι αστείο την ανεξαρτησία της ενημέρωσης να υπερασπίζεται το κυβερνητικό στέλεχος που "θα μιλάω και με τη γάτα του Διευθυντή Ειδήσεων" ή η κριτική να κατακεραυνώνει τη μη πρόσληψη 100 ανθρώπων.

Το έργο των περίπου 350 επαγγελματιών, διοικητικών, τεχνικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, οι οποίοι υπό απίστευτες συνθήκες έφθασαν τον οργανισμό στο σημείο να μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να κάνει το "απλό" rebranding με αναδιάρθρωση εν λειτουργία - εύχομαι να πετύχει - λοιδωρείται.

Η λοιδωρία καλύπτεται από "φοβερές" αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα με την ευθύνη να διαχέεται τεχνηέντως. Τα σκάνδαλα, αν υπάρχουν, πρέπει να αποδίδονται στους σκανταλιάρηδες. Αφορμή για το παρόν, το υποτιθέμενο σκάνδαλο με τα δικαιώματα μετάδοσης της F1 που κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο μέσω PressProject.

Για το συγκεκριμένο "σκάνδαλο":

1. Η ΝΕΡΙΤ και ο κάτοχος των δικαιωμάτων δεν βρήκαν κοινό τόπο (οικονομικό) για τη μετάδοση το δεύτερο έτος. Ουδεμία οικονομική υποχρέωση ανέλαβε η ΝΕΡΙΤ.

2. Η ΝΕΡΙΤ ανέλαβε την υποχρέωση διακανονισμού του υπολοίπου των υποχρεώσεων του πρώτου έτους εκπομπής, παρέχοντας διαφημιστικό χρόνο στον κάτοχο των δικαιωμάτων υπό ειδικούς όρους. Σημειώνω πως ο διακανονισμός αφορούσε υπηρεσία την οποία είχε ήδη λάβει ο "μέτοχος" όλων - ΕΡΤ, ΔΤ και ΝΕΡΙΤ - το δημόσιο.

3. Οι όροι προέβλεπαν ουσιαστικό "κούρεμα" των απαιτήσεων του αντισυμβαλλομένου, με παροχή διαφημιστικού χρόνου μέχρι συγκεκριμένου ύψους και την υποχρέωσή του να "φέρει" ισόποση διαφήμιση με τιμές "τιμοκαταλόγου", χωρίς καμιά αναφορά σε εκπτώσεις, επιστροφές ή άλλο.

4. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ως "αποδεικτικό" σκανδάλου απόφαση ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Δεκεμβρίου 2014 για την εκκαθάριση του λογαριασμού. Σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτει ζημία για τη ΝΕΡΙΤ, παρά το ότι ο διακανονισμός αφίσταται της συμφωνίας στο 3 παραπάνω. Αν υπάρχει πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στην Ειδική Διαχείριση και βέβαια στα λογιστικά της μεταξύ ΝΕΡΙΤ και Ειδικής Διαχείρισης μεταφοράς πόρων.

Επί της ουσίας, το πρόβλημα, εάν υπάρχει, έχει να κάνει με την μεταφορά €35 εκατ του ανταποδοτικού από τη ΝΕΡΙΤ στην Ειδική Διαχείριση. Ζήτημα για το οποίο οι πάντες τηρούν αιδήμονα σιωπή.

Επανερχόμενος στην αποστασιοποίηση των πάντων - πλην Καψή - από το μίασμα ΝΕΡΙΤ θα αναφέρω μερικά μόνο στοιχεία:

1. Η παρέμβαση ΝΕΡΙΤ στη σύμβαση EBU-Δημοσίου της 21/1/2014 απεσόβησε, πλην του διεθνούς διασυρμού, την απώλεια δημόσιων πόρων ύψους τουλάχιστον €16 εκατ. Χρειάσθηκε να "πεισθεί" το Εποπτικό Συμβούλιο το οποίο επιθυμούσε την μη ανάληψη της εκπομπής κοστοβόρων αθλητικών διοργανώσεων, όπως το Mundial. Αφού "πείσθηκε" βέβαια, οι παρεμβάσεις του κατέτειναν στην μη λήψη των διοικητικών δράσεων που θα επέτρεπαν την ομαλή εκτέλεση της συμφωνίας.

2. Τα έσοδα από το Mundial ξεπέρασαν τα €10 εκατ - 25% πάνω από τα έσοδα του 2010 όταν η διαφημιστική πίτα ήταν τριπλάσια. Την 30/4/2014, όπως αναφέρεται στα πρακτικά του ΔΣ, προέβλεπα έσοδα περί τα €8 εκατ.

3. Ακόμη και μετά τη συμφωνία στο 1 παραπάνω, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί φορείς είχαν προσφορές μεταβίβασης των δικαιωμάτων του Mundial αντί €5 εκατ, ενώ αυτά ήταν της ΝΕΡΙΤ. Υπήρξα αποδέκτης προσφοράς από άτομο με σύσταση από υπουργικό γραφείο για εκχώρηση των δικαιωμάτων αντί €3.5 εκατ. Το συγκεκριμένο άτομο εξεδιώχθη κλωτσηδόν - τα γυαλιά του ήταν ακόμη στο γραφείο μου όταν απηλλάγην των καθηκόντων μου - ενημερώθηκε ο υπουργός και ο συνεργάτης του που συνέστησε το "τεφαρίκι" δεν είναι εδώ και πολύ καιρό συνεργάτης του.

4. Η προμήθεια του εξοπλισμού για την ψηφιακή μετάβαση σταμάτησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με έτοιμο τον διαγωνισμό ύψους €9 εκατ. Η ΝΕΡΙΤ, η διοίκησή της και τα λοιδωρούμενα στελέχη του μιάσματος, έκαναν ό,τι έκαναν, κατέβασαν πάντως το κόστος από τον προμηθευτή με το καλύτερο υλικό, στα €4.5 εκατ - ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη.

5. Η σύμβαση με διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ανανεώθηκε με μείωση κόστους κατά 80% (δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους).

6. Οι συμβάσεις με φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων έκλεισαν με μείωση κόστους 35-95% (δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους). Πέραν του προφανούς οικονομικού οφέλους, τσακίζεται και το κίνητρο διαφθοράς.

7. Οι προμήθειες ταινιών και σειρών έγιναν με μείωση κόστους της τάξεως του 50%. Οι παραγωγές στην ελληνική αγορά δόθηκαν με νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης (έχει επανέλθει ήδη από τον Αύγουστο το ΕΡΤικό παρελθόν) που κατέληξε σε μείωση κόστους περίπου 35%. Η διοίκηση, απευθυνόμενη απ' ευθείας στους διοργανωτές εξασφάλισε δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων με μείωση κόστους 90% (δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος) έναντι της προσφοράς της τοπικής αγοράς.

8. Το Τρίτο Πρόγραμμα βγήκε - τουλάχιστον το ίδιο καλό με το παλιό, όπως λένε οι φανατικοί του - με το 60% του κόστους. Το δε υλικό της EBU κοστίζει περίπου το 45% του παλιού κόστους.

9. Ακόμη και με το διαχειριστικό μπάχαλο ΝΕΡΙΤ-ΔΤ βγήκαν εσωτερικές παραγωγές, οι οποίες πια έχουν δοθεί ως εξωτερικές από τη σημερινή διοίκηση.Δεν προσελήφθη ΚΑΝΕΙΣ ειδικός σύμβουλος ή μετακλητός υπάλληλος. Δεν δόθηκε καμιά παραγωγή "διευθυντικώ δικαιώματι" και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές!

10. Φτιάχτηκε ένα πλαίσιο άτυπης και ad hoc συνεργασίας με τα συνδρομητικά κανάλια, με τη λογική συνύπαρξης στο ίδιο οικοσύστημα, με εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για τη ΝΕΡΙΤ και (φαντάζομαι όχι κακά) για τα συνδρομητικά.

Σταματώ στα δέκα γιατί θα βαρεθούν οι αναγνώστες. Τίποτε απ' αυτά δεν ακούγεται. Απλούστατα γιατί, όσα απ' αυτά δεν έχουν ήδη ανατρέψει οι τελευταίες διοικήσεις είναι στο στόχαστρο όλων όσοι κινούνται γύρω από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σκίζονται για τη δημοκρατία, ανεξαρτησία και τα σχετικά. Είναι όντως πολλά τα λεφτά.

Η ειρωνεία της συγκυρίας είναι πως ο οικονομικός εξορθολογισμός τελικά απλώς εξυπηρέτησε τους στόχους των κυβερνήσεων. Της προηγούμενης με τη μεταφορά €35 εκατ από τη ΝΕΡΙΤ στην εκκαθάριση της ΕΡΤ (εξυπηρετείται και η σημερινή), αλλά και της σημερινής με την κάποια άνεση που παρέχεται στον προϋπολογισμό. Αναφέρω απλώς πως μόνο από την ανανέωση με νέους όρους της σύμβασης με το Associated Press εξοικονομούνται πόροι για τη μισθοδοσία 18 ατόμων!

Το εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ ήταν μια μεταρρύθμιση που τελικά κανείς δεν ήθελε. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιεί την επιστροφή στο καθεστώς της ΕΡΤ - μια επιστροφή που ήδη έχει δρομολογηθεί από τον Αύγουστο.

Και το καθαρά προσωπικό κλείσιμο:

Τέτοιες μέρες πέρυσι, καμιά τρακοσαριά τρελοί έβαζαν καθημερινά εικοσάωρα για να βγει η ΝΕΡΙΤ. Στις 8/4/2014 διεμήνυσα ρητώς και κατηγορηματικώς τόσο στο Εποπτικό Συμβούλιο όσο και στους λειτουργούντες ως εκπρόσωποι κομμάτων και συμφερόντων από τα μέλη του ΔΣ το πολύ απλό και πολύ καθαρό:

Ό,τι και να κάνετε, ό,τι εμπόδια και να βάλετε, πέντε άνθρωποι θα το βγάλουμε το κανάλι

Οι πέντε άνθρωποι ήταν, η αφεντιά μου προφανώς, ο τεχνικός Άρης Κοντιζάς, ο διοικητικός Χρήστος Κουπελίδης, ο δημοσιογράφος Βασίλης Θωμόπουλος και η νομικός Βίκυ Σουλτανιά. Κι άλλοι τριακόσιοι βέβαια - μεταξύ αυτών ο Μιχάλης και ο Σίμος από τη Ροή που, άθελά τους, μου έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα.

Η ΝΕΡΙΤ βγήκε 4/5 κι εγώ βγήκα, πολύ περήφανος, στις 5/5/2014 από τη ΝΕΡΙΤ. Ένα χρόνο μετά, η συζήτηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του προπατορικού αμαρτήματος του "μαύρου". Με πλήρη αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον, για την ενημέρωση, για την ανεξαρτησία και τελικά για τη δημοκρατία. Με μόνο ενδιαφέρον την επανασύσταση ενός οικοσυστήματος με πολλά παράσιτα και ξενιστές.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις