Ο Ίκαρος, μας δείχνει,πάντα τον δρόμο

“Η σημερινή τραγωδία, με την πτώση του αεροπλάνου στις Άλπεις, είναι μία πικρή υπενθύμιση πόσο ευάλωτοι είμαστε τελικά όλοι, εμείς οι άνθρωποι.



Η αυταπάτη ότι οι τεχνικές αστοχίες δεν αφορούν τους οργανωμένους, τέλειους, καλά εκπαιδευμένους Ευρωπαίους, διαψεύστηκε ηχηρά. Όλα τα δημιουργήματα του τεχνολογικού μας θαύματος είναι υπόλογα σε αποτυχίες.

Που πονάνε πολύ.

Σαν πλάσμα υποκείμενο και εγώ στον, έστω και μικρό, κίνδυνο των αεροπορικών ταξιδιών, θρηνώ για τα θύματα και για την ανθρώπινη μοίρα.

Αλλά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την βαθιά ανάγκη των ανθρώπων να μετακινούνται. Σαν τις πεταλούδες και τα έντομα που έλκονται από τα φώτα της νύχτας, όσο πιο καυτά τόσο το καλύτερο, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να καούν, έτσι και εμείς όλοι θα χύσουμε ένα δάκρυ και θα συνεχίσουμε.

Ο Ίκαρος, μας δείχνει,πάντα τον δρόμο”


Video του ARD


Το χρονικό της τραγωδίας στις Άλπεις

Ένα Airbus A320 της εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings (θυγατρικής της Lufthansa) συνετρίβη το πρωί της Τρίτης στην περιοχή Μπαρτσελονέτ των γαλλικών Άλπεων, στοιχίζοντας τη ζωή στους 144 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα της πτήσης.

Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη - Ντίσελντορφ, όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από την περιοχή των Άλπεων, στις 12 ώρα Ελλάδος.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν καλές

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν καλές χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι το Airbus πετούσε σε χαμηλό ύψος.

Περίπου 45 λεπτά μετά την απογείωση του, το αεροπλάνο άρχισε να χάνει σταθερά ύψος, πέφτοντας από τα 30 χιλιάδες πόδια στα έξι χιλιάδες.

Παρ’ όλα αυτά το πλήρωμα του Airbus A320 δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και «η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν μεταξύ άλλων και 16 ανήλικοι μαθητές από τη Γερμανία με 2 συνοδούς καθηγητές που είχαν επισκεφτεί για εκπαιδευτικούς λόγους την Βαρκελώνη. Στην πλειονότητά τους ήταν Γερμανοί (67) και Ισπανοί (45).

«Tα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς ενώ, ο υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη λίγο αργότερα στην περιοχή, απο όπου και ανακοίνωσε την εξεύρεση του ενός εκ των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, που θα βοηθήσει τους ειδικούς στην ανάλυση της μοιραίας πτήσης.

Η εταιρεία Lufthansa, των οποίων οι τεχνικοί ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του αεροσκάφους, εξέφρασε την προτεραιότητα της Germanwings να διευρευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε πως ο τελευταίος προγραμματισμένος έλεγχος ρουτίνας του αεροσκάφους έγινε την Δευτέρα στο Ντίσελντορφ «και όλα ήταν κανονικά».

Ωστόσο δεν έδωσε σαφή απάντηση σε ερώτηση που της τέθηκε σχετικά με τους λόγους της ημίωρης καθυστέρησης της αναχώρησης του αεροσκάφους από την Βαρκελώνη.

Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και οι έρευνες αναμένεται να γίνουν πιο δύσκολες, εξαιτίας ενός συστήματος χιονοθύελλας που πλησιάζει την περιοχή.

Η Γερμανιδα Καγκελάριος ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις της για την ημέρα. «Είναι μια ώρα μεγάλης θλίψης και πένθους. Η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και φίλους», δήλωσε, γνωστοποιώντας ότι θα επισκεφθεί σύντομα τον τόπο του δυστυχήματος.



Δημοφιλείς αναρτήσεις