Ο Αλεξης σε νέες περιπέτειες ... Ζουρνάδες στο Βερολίνο

«Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο ηγέτη την «αριθμητική» του ελληνικού προβλήματος και με αυτή θα υποδεχθεί τον κ. Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο…» υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.



*Stefanos Manos*
Απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης είμαι βαθιά δύσπιστος. Αλλά ομολογώ ότι ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη με την κ. Μέρκελ ήταν εξαιρετικός. Ελπίζω ότι τις ελπίδες που γέννησε θα μπορέσει να τις μετουσιώσει σε πράξεις (αφού ξεπεράσει τους κάθε είδους "ψεκασμένους" του κόμματός του).

Η «αριθμητική» αυτή θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα στην σημερινή ατζέντα και «έχει γίνει η προεργασία» για να υπάρξουν αποτελέσματα, όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές. Αποτελέσματα που αφορούν την οριοθέτηση συγκεκριμένων «πράξεων» που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων, είτε στην Βουλή, είτε σε επίπεδο κυβέρνησης «με πειστικό τρόπο».

Η λίστα με τα ακριβή αριθμητικά δεδομένα έχει προετοιμασθεί και αφορά αφ’ ενός το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχονται στο περιβόητο 70% της συμφωνίας στο πρόγραμμα και αφ’ ετέρου στο δημοσιονομικό τοπίο το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματικό, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και η επιστολή Τσίπρα στην Merkel η οποία «διέρρευσε» στους Financial Times προετοιμάζοντας έτσι το κλίμα της σημερινής συνάντησης…

Στην επιστολή αυτή επισημοποιείται αυτό που είναι ήδη γνωστό εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα του αν θα πληρώσει το χρέος ή τους μισθούς και τις συντάξεις. Προς το παρόν το ΥΠΟΙΚ δηλώνει επάρκεια για να πληρώσει και τα δύο αλλά αυτό αφορά οριακά τον μήνα Μάρτιο, όχι και τον Απρίλιο.



Πληροφορίες που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι στο επίπεδο των αριθμών θα εμπλακούν αναφορές που συνδέονται με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και οι οποίες από την γερμανική πλευρά διασυνδέονται τόσο με το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών όσο και με το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες φαίνεται να έχει προετοιμασθεί ένα κλίμα αποδοχής από την γερμανική πλευρά, αλλά δεν είναι από το σημείο αυτό που θα κριθεί η επιτυχία ή μη της σημερινής συνάντησης.

*Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ απο την Ελλάδα*
Ένα πιο «εύκολο» διαπραγματευτικά αίτημα... ανακαλύφθηκε και προωθείται προς τους «θεσμούς» της ΕΕ: της επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που "κακώς τελικά αποδόθηκαν προς ΄φύλαξη΄ στο EFSF" όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Το 1,2 δισ. ευρώ κάλυψε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ρευστό και όχι με τα ομόλογα των 49,7 δισ. ευρώ. Έτσι έπρεπε να «αφαιρεθεί» από τα 10,9 δισ. ευρώ ομολόγων που «περίσσεψαν» πριν αυτά επιστραφούν στο EFSF με βάση τους όρους της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Ωστόσο, για κάποιο λόγο δεν «διευκρινίστηκε» αρμοδίως και εγκαίρως ότι έπρεπε να γίνει αυτή η «αφαίρεση» και πλέον σε εξέλιξη βρίσκεται αίτημα και διαπραγμάτευση για ρευστά απολύτως αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διεκδίκηση του εν λόγω ποσού είναι - δυνητικά – πολύ πιο εύκολη από ότι των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων που επίσης ζητά η Αθήνα, καθώς τα τελευταία συνδέονται με «αιδεσιμότητες» για την πορεία της αξιολόγησης, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η έλευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από την δανειακή σύμβαση, ποσό που απαιτεί ολοκλήρωση αξιολόγησης.

Αντίθετα, οι αποκρατικοποιήσεις και το πακέτο μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με το οποίο «θα πρέπει να δεσμευθεί πειστικά» η κυβέρνηση, αναμένεται να είναι το θερμό σημείο της συζήτησης, με την γερμανική πλευρά να θεωρεί ότι ο περιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα έως και 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 είναι «επαρκής παραχώρηση σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα…».   

Σε κάθε περίπτωση στην σημερινή συνάντηση, πέραν της άμεσης συνεννόησης για την «αριθμητική» της συμφωνίας, στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για το οποίο το τελευταίο δεκαήμερο έχει εκδηλωθεί μία μειοψηφική αλλά ισχυρή υποστήριξη σε μερίδα του πολιτικού κόσμου στην Γερμανία στο ελληνικό αίτημα. Στο θέμα αυτό πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αποφύγει οποιαδήποτε παρέκκλιση από την επίσημη γραμμή που θεωρεί ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει από την δεκαετία του ΄50.

*Ακυρώνει ο Βαρουφάκης το ταξίδι του στο Λονδίνο*
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Λονδίνο αύριο, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο την ελληνική πρεσβεία.

Ο Γ. Βαρουφάκης επρόκειτο να μιλήσει σε συνέδριο στο Λονδίνο και να παρευρεθεί σε κάποια ακόμη events, αλλά ακύρωσε το ταξίδι καθώς «θερμαίνονται» οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για τις ανάγκες οικονομικής στήριξης της χώρας, αναφέρει το Reuters
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιμένουν: Στη σημερινή ατζέντα Τσίπρα - Merkel , προφανώς θα έχει θέση δεσπόζουσα θέση το είδος των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, αλλά λίστα με αναλυτικούς ...κωδικούς δε θα εμφανίσει ο Πρωθυπουργός στην γερμανίδα καγκελάριο.

Η συζήτηση και επ αυτού, αναμένεται να είναι περισσότερο πολιτική, όπερ σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο, αναμένει πιέσεις από το Βερολίνο, για ζητήματα που απασχολούν ιδιαιτέρως τους εταίρους, όπως π.χ οι ιδιωτικοποιήσεις και κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα, θέλει ή δύναται να εφαρμόσει.

Το πιο κρίσιμο τετ α τετ
Ο Α. Τσίπρας πάντως, επισκέπτεται το απόγευμα (ώρα 18:00) την Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πιο κρίσιμο πολιτικό τετ α τετ του από την ώρα που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου, διότι γνωρίζει εξόχως καλά πως από την έκβαση των σημερινών συνομιλιών, θα εξαρτηθεί εάν ο δίαυλος επικοινωνίας του με το Βερολίνο, θα λειτουργήσει "σταθεροποιητικά" ή όχι για την κυβέρνησή του.

Ήτοι, η ευελιξία ή ανελαστικότητα που θα επιδείξει η A. Merkel στις πολιτικές που θα εμφανίσει ως αποφασισμένος να εφαρμόσει, θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του οδικού χάρτη που εκπονείται μεταξύ Ελλάδας και Εταίρων για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο έλληνας Πρωθυπουργός, παρότι θα αναφέρει αναλυτικά στην Γερμανίδα καγκελάριο το ζέον θέμα των άδειων κρατικών ταμείων, για το οποίο αναμένεται να ζητήσει από την κ. Merkel, άμεση λύση δια της απελευθέρωσης εκκρεμουσών δόσεων, δε θα παραλείψει και τη ...μεγάλη εικόνα. Ήτοι, την πορεία της χώρας και μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου:

1. Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
2. Οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας για τη χώρα: Από τον Ιούνιο, οπότε και είναι το χρονικό ορόσημο για τη σύναψη του νέου "συμβολαίου"  μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.
3. Γερμανικές αποζημιώσεις
4. Διμερείς σχέσεις

Τον  Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο οι κκ: Ν. Παππάς (υπουργός Επικρατείας), Γ. Χουλιαράκης ( επικεφαλής του Brussels Group),  Δ. Τζανακόπουλος ( διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού), Β. Καλπαδάκης (διπλωματικός σύμβουλος Α. Τσίπρα) και Τ. Παυλόπουλος ( Σύμβουλος Πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων).
Αισιοδοξία
Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως, παρότι κρατούν εξαιρετικά μικρό καλάθι προσδοκιών για τη σημερινή συνάντηση, μιλούν για αδιαμφισβήτητο κλίμα αισιοδοξίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Και τούτο, διότι από τη Σύνοδο Κορυφής κι έπειτα, το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει αλλάξει και οι πολεμικές ιαχές έχουν σωπάσει αλλά και γιατί εκτιμούν πως  η A. Merkel δε θα λάμβανε πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον Α. Τσίπρα στην έδρα της εάν δεν είχε ισχυρές ενδείξεις πως και η άλλη πλευρά θέλει να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας.

Όπερ σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι ναυάγιο στις σημερινές συνομιλίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν αναμένεται.
Το πρόγραμμα
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα στις 11 το πρωί για τις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο έχει οριστεί για τις 5 μμ (τοπική ώρα) με προκαθορισμένη διάρκεια έως δύο ωρών.

Στις 7:15 μμ ο έλληνας Πρωθυπουργός και η A. Merkel θα κάνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών και συνεργατών τους.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και η συνάντησή του απόψε στις 18:00 μ.μ. με την Καγκελάριο ΄Αγγελα Μέρκελ απασχολεί σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η BILD κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο γραμμένο στα γερμανικά και στα ελληνικά, με τον τίτλο «Καλωσήρθατε στη Γερμανία, κ. Τσίπρα» και υπότιτλο «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους μας είναι αγαπητοί οι Έλληνες».

«Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ρητορική των προκλήσεων των προηγούμενων εβδομάδων έχει για την ώρα τελειώσει και ότι ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιούν τόνους συμφιλίωσης. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη» και τονίζει ότι η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Αν γίνεται. Είναι η τρίτη της προσπάθεια» προσθέτει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά». «Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.

Βασικό θέμα της εφημερίδας «Die Welt» είναι η εκτίμηση των πιστωτών της Ελλάδας ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και οι συγκρίσεις με το ύψος των συντάξεων στην Γερμανία. «Οι δανειστές θεωρούν τις συντάξεις στην Ελλάδα πολύ υψηλές»  είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής για δύο», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν επιτέλους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Παρά τις στρατιωτικές τιμές, τις σημαίες και τους εθνικούς ύμνους, δεν πρόκειται για μια κανονική πρώτη επίσκεψη, αναφέρει ο αρθρογράφος, καθώς, επισημαίνει, απασχολεί πολύ το ελληνικό δράμα χρέους.

Το περιοδικό «Der Spiegel», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση υπολογίζει σε χαλάρωση πριν από την επίσκεψη Τσίπρα», στο οποίο αναφέρεται ότι η ρητορική στην Ελλάδα κλιμακωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ η ατμόσφαιρα δηλητηριάστηκε από τις απαιτήσεις της Αθήνας και τις κατηγορίες του Βερολίνου. Με την σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα, επισημαίνεται, αναμένεται να υπάρξει, επιτέλους, προσέγγιση. «Αντίστοιχα μετριοπαθείς είναι και οι τόνοι κυβερνητικών πολιτικών πριν από την συνάντηση», τονίζει το περιοδικό και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τελειώσει τα χρήματα, αλλά η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση είναι ακόμη μεγάλη. «Δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο ΄Αγγελα Μέρκελ. Αυτή τη Δευτέρα έφτασε η ώρα» αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι «με όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανιστεί ο Τσίπρας στην Καγκελαρία, τόσο περισσότερο χειροκρότημα θα κερδίσει στο εσωτερικό της χώρας του», για να προσθέσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος, καθώς, εάν «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του σε λίγες εβδομάδες θα χρεοκοπήσει.

ΝΥΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του

Έχοντας υποσχεθεί μια επανάσταση κατά της λιτότητας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πάρει τώρα μια γεύση της πραγματικότητας, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times. Όπως επισημαίνεται, αν και οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως το πρόγραμμά τους παραμένει σε τροχιά, το κόμμα δυσκολεύεται στην μετάβασή του σε μια κυβέρνηση της οποίας τελειώνουν γρήγορα τα χρήματα.

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι η εσωτερική διαμάχη στο κόμμα επιδεινώνεται καθώς οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί είναι δυσαρεστημένοι από ορισμένες παραχωρήσεις που έκανε ο Αλ. Τσίπρας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του με τους πιστωτές.

Οι επικριτές στην αριστερά και την δεξιά αμφισβητούν εάν η κυβέρνηση έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για να επανεκκινήσει την οικονομική ανάπτυξη. Και ακόμη δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση μπορεί να συνάψει μια συμφωνία με την Ευρώπη για να διατηρήσει βιώσιμη την χώρα, ένα ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης σήμερα, όταν ο Αλ. Τσίπρας συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν επιδεινωθεί καθώς η αβεβαιότητα για το πρόγραμμα διάσωσης έχει αυξήσει τις εκταμιεύσεις από τις τράπεζες, η συλλογή φόρων επίσης υποχώρησε, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και να ανταποκριθεί στις άλλες υποχρεώσεις.

Καθώς βρίσκεται στην εξουσία μόλις για δύο μήνες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κατάφωρα μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ωστόσο αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτοεπιβληθεί. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε στους υποστηρικτές ψηφοφόρους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους νόμους λιτότητας –από την πρώτη ημέρα- θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών assets, θα υποχρεώσει τους πιστωτές να απομειώσουν το χρέος και θα καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες ολιγαρχικές ελίτ που κυριαρχούν στην οικονομία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί και οι επίμαχες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους πιστωτές έχουν δημιουργήσει μια έννοια παράλληλων πραγματικοτήτων, καθώς ο Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συνεχίζουν να δηλώνουν ότι η Ελλάδα και όχι οι δανειστές είναι αυτή που κερδίζει στην αντιπαράθεση, παρά το ότι έχουν ήδη υποχωρήσει από ορισμένες προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν οι ΝΥΤ, απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές τους αναγκάζουν να προχωρήσουν στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει την προηγούμενη κυβέρνηση, για το ότι επέτρεψε στους γραφειοκράτες των πιστωτών να ασκούν το δικαίωμα του βέτο κατά τη νομοθετική λειτουργία.

Ωστόσο, αν και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενωμένος. Πάνω από όλα, οι Έλληνες είναι συντριπτικά υπέρ του να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Ωστόσο αναλυτές και προηγούμενες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο διχασμένα, ένας διαχωρισμός που αποτυπώνει άλλες εντάσεις. Μια ακροαριστερή παράταξη, υπό τον Π. Λαφαζάνη, ήδη φέρεται κατά των συμβιβασμών που έχει κάνει ο Αλ. Τσίπρας στους πιστωτές για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών assets.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκάθαρα προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας κρίσης –ακόμη και για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Ο Κ. Λαπαβίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν έχει υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ, προσφάτως προειδοποίησε ότι χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διότι οι ηγέτες του κόμματος γνωρίζουν πως δεν μπορούν να συμφιλιώσουν τα πολιτικά τους προγράμματα με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Coeure (EKT): Το ελληνικό πρόγραμμα θα αλλάξει για να διευκολυνθεί η Ελλάδα

Το στέλεχος της ΕΚΤ, ο Benoit Coeure, δήλωσε σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαυροβούνιο, ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να αλλάξει για να διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την χώρα.

«Υπάρχει μια σαφής προθυμία και καλή πίστη από όλες τις πλευρές να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να παραχθούν αποτελέσματα εντός αυτού του πλαισίου, που υιοθετήθηκε στο Eurogroup», τόνισε.

«Οι τρεις θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, δεσμεύονται να το υποστηρίξουν αυτό όσο περισσότερο μπορούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι κατανοητό πως το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί προκειμένου να αποτυπώσει τις νέες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, για να καταστήσει σίγουρο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα καταλήγει σε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα σε όρους δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό είναι που θα συζητηθεί στις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Christian Noyer, επίσης μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τόνισε πως όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη με πειστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Noyer τόνισε πως η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλει να δει την Ελλάδα να προωθεί ένα «σαφές μονοπάτι μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Noyer απάντησε: Δεν θα απαντήσω σε αυτό γιατί πραγματικά είναι ένα εργαλείο έσχατης λύσης», ενώ πρόσθεσε «Αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών”. 

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα “ξεκάθαρο μονοπάτι μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας” και πως η χώρα πρέπει να διορθώσει όλες τις οικονομικές του στρεβλώσεις, κάτι που όπως είπε δεν απαιτείται μόνον από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας αλλά και από το ΔΝΤ. Πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι της οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει στην οικονομική επιτυχία. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Noyer, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, πρόσθεσε πως η ΕΚΤ επανεξετάζει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση και ως εκ τούτου μπορεί να τους παράσχει επαρκή ρευστότητα για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας. Αλλά το πρόγραμμα δεν μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Noyer, ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει κίνδυνο «φούσκας» εξαιτίας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, απάντησε αρνητικά.

Bloomberg: Καθοριστική εβδομάδα για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Στην σημερινή, κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας θα δει για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες την Γερμανίδα καγκελάριο, στην έναρξη μιας εβδομάδας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο θα καθορίσει την βάση των αποφάσεων που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο , θα πρέπει να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει αυτή την εβδομάδα ώστε να ξεκλειδώσει την απελευθέρωση των δόσεων που θα διασφαλίσουν την ρευστότητα της χώρας.

Ελπίζω πως θα υπάρξει στροφή στην πολιτική της Αθήνας, αλλά διατηρώ την άποψή μου πως αν αυτό δεν συμβεί τότε η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει και θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ και το χάος, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit, Erik Nielsen, ενώ πρόσθεσε: η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για το “τέλος του παιχνιδιού”.

Όντας αποκλεισμένη από τις κεφαλαιαγορές και καθώς τα διαθέσιμά της εξαντλούνται, η Ελλάδα «ξύνει» τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εν μέσω ενδείξεων ότι η χώρα ξεμένει από χρήματα τον επόμενο μήνα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, η Merkel, ο Hollande και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi πίεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την συνάντηση της 19ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες να παρουσιάσει άμεσα μια πλήρη εξειδικευμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση χρηματικής βοήθειας.

Bullard (Fed): Πιθανό ένα Grexit, αλλά δεν προτείνεται

«Πιθανή» χαρακτηρίζει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος της Fed St. Louis, James Bullard, με δηλώσεις του στο CNBC.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο Bullard θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δυνατή αλλά θα αποδεικνυόταν πολύ επώδυνη για την ίδια την Ελλάδα.

«Νομίζω ότι ένα Grexit θα ήταν περισσότερο διαχειρίσιμο σε σχέση με πριν από δύο χρονια και για αυτό πιστεύω πως θα μπορούσε να συμβεί αλλά δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», τόνισε στη συνέντευξή του.

«Η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα πολύ διαφορετικό και νομίζω ζοφερό μέλλον εάν ακολουθούσε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν νομίζω ότι η διάχυση στις αγορές θα ήταν τέτοια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το δολάριο τόνισε πως ο δείκτης δολαρίου δεν είναι μακριά από την αντικειμενική του αξία αλλά είναι αδιευκρίνιστο πόσο πολύ θα ενισχυθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ.



Δημοφιλείς αναρτήσεις