Ο Αλεξης σε νέες περιπέτειες ... Νταούλια στις Βρυξέλλες

“Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αναζητώντας "πολιτική λύση" και ρευστότητα ...
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει τις "αυτοπολυδιαφημιζόμενες" διαπραγματευτικές του ικανότητες, σήμερα και αύριο στην σύνοδο κορυφής, την επόμενη εβδομάδα στη συνάντησή του με την Μέρκελ στο Βερολίνο και λίγο αργότερα, τον Απρίλιο, στη Μόσχα με τον Πούτιν ...
Παρακολουθείστε το με LIVE συνδέσεις”



Σύνοδος Κορυφής
Συνέντευξεις τύπου με την λήξη του 2ημέρου
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας τον για επικοινωνιακά παιχνίδια, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.

«Στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση, επιτέλους, αποδέχτηκε εκείνα που η ίδια είχε συμφωνήσει στις 20 Φεβρουαρίου. Ο ένας, όμως, μήνας κόστισε ακριβά σε πάγωμα της αγοράς, σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών και σε εξάντληση των διαθεσίμων από όλα τα ταμεία του κράτους» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης και πρόθεσε:

«Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παραποιεί την πραγματικότητα. Λέει ότι δεν υπάρχει πια πέμπτη αξιολόγηση, όταν είναι ολοφάνερο και, από τη χθεσινή συνάντηση, ότι σημείο αναφοράς όλων παραμένει η πέμπτη αξιολόγηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση.

»Λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι αν τα αλλάξει θα πρέπει να τα αντικαταστήσει με άλλα αποδεκτά από την τρόικα ισοδύναμα μέτρα.

»Εμφανίζει ως δική της επιτυχία τα 2 δισ. για έκτακτη βοήθεια αλλά σκοπίμως αποσιωπά να αναφέρει ότι τα κονδύλια αυτά δεν είναι νέα.

»Είναι μέρος των 20,8 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την προγραμματική περίοδο 2015-2020 προορισμένα να εκταμιευθούν εμπροσθοβαρώς από το 2015».

«Ελπίζουμε, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να εφαρμόσει όσα ο ίδιος συμφώνησε, διότι η οικονομία ασφυκτιά και ο λογαριασμός κάθε μέρα μεγαλώνει» κατέληξε.




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η Άγγ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.







Σύνοδος Κορυφής
Συνεντεύξεις τύπου απο τους
Αλέξη Τσίπρα, Merkel, Dijsselbloem, Draghi και Hollande
με την λήξη της επταμερούς συνάντησης
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω


Το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συμφωνία

«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015.

Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Αναλυτικά το κείμενο στα αγγλικά:







Η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις προς τους πιστωτές και θα επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας που θα "ξεκλειδώσει" επιπλέον ρευστότητα, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, μετά το τέλος της οκταμερούς συνάντησης που έλαβε χώρα, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν... ούτως ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας", είπε. "Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

Και ο Hollande με τη σειρά του ανέφερε ότι στη συνάντηση των οκτώ επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

“Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Hollande δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.



Σύνοδος Κορυφής LIVE
Συνέντευξη τύπου απο τους
Donald Tusk και Jean-Claude Juncker
με την λήξη της 1ης ημέρας
Πριν την έναρξη της επταμερούς συνάντησης
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω


Σύνοδος Κορυφής - Αφίξεις και δηλώσεις
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω


Σύνοδος Κορυφής
Στιγμιότυπα απο την αίθουσα συνεδριάσεων
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω


Σύνοδος Κορυφής
Στιγμιότυπα απο την οικογενειακή φωτογράφηση
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω


Σύνοδος Κορυφής
Συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς
Συνεχής ενημέρωση παρακάτω

Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο
για την ανθρωπιστική κρίση

Την αντίφαση που δημιουργεί από την μία πλευρά η αποδοχή ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και από την άλλη «όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή νομοσχέδιο να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Είχε προηγηθεί ομιλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που είπε ότι πρέπει «να βρούμε κονδύλια» για τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, ο Μ. Σουλτς στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια.

«Υπάρχει αντίθεση», τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, «ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Εξήγησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σημειώνεται ότι, ο Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».


Ντάισελμπλουμ: Μικρή πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα
Χρειάζεται σκληρή δουλειά

Για "μικρή πρόοδο" που έχει συντελεστεί αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και για την ανάγκη να υπάρξει σκληρή δουλειά έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στον χώρο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόκειται σε λίγο να υπάρξει η επταμερής συνάντηση για την Ελλάδα.

"Απόψε θα προβούμε απλώς σε απολογισμό της προόδου, που φαίνεται να είναι μικρή, και ελπίζω να κάνουμε το όλο πράγμα να προχωρήσει ξανά γιατί χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά" είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ρευστότητας στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως οι εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα "στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου". Ήταν μια ξεκάθαρη απόφαση, δουλέψουμε στη βάση αυτή, επισήμανε.

Κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνική πλευρά τηρεί τη συμφωνία της 20ής/2, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η Αθήνα έχει συμφωνήσει επί της απόφασης αυτής για να προσθέσει:

"Θεωρώ ότι είναι πολύ ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να υπάρξει ένα πακέτο, που στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστεί, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Συνεπώς δεν έχουμε πολύ χρόνο, ο χρόνος τρέχει, γι' αυτό πρέπει να πιάσουμε δουλειά".


Πολιτική λύση ζητά ο Τσίπρας
Στο Eurogroup οι αποφάσεις λέει η Μέρκελ

Πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη Δημοκρατία και τις Συνθήκες ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα ούτε σήμερα ούτε στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και αυτό θα παραμείνει έτσι, δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε πως η αποψινή συνάντηση γίνεται για θυμηθούν και οι δύο πλευρές τις δεσμεύσεις τους.

«Οι Έλληνες ψήφισαν μια νέα κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Γαλλίας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Οι Ελληνες πρέπει να δείξουν ότι κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουμε. Η Ευρώπη πρέπει να τους προσφέρει τα οικονομικά μέσα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», συμπλήρωσε.


Να υπάρξει άμεσα συμφωνία ζητεί ο Σουλτς

Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό, όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Μ. Σουλτς.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλ. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία «να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού» και δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».


Economist: Η Ελλάδα οδεύει
αδέξια στην καταστροφή

Κάτω από το σύννεφο καχυποψίας για τις μονομερείς ενέργειες της Αθήνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πηγαίνει στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας πως το θέμα του θα είναι στο μυαλό όλων, γράφει σε σημερινό του άρθρο ο Economist.

Όπως τονίζει, «τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να καταρτίσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να το εφαρμόσει, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύουν το χρόνο τους με το να συμπεριφέρονται ωσάν κλόουν. Ο Τσίπρας ζητάει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, ο Καμμένος λέει πως θα ανοίξει τα σύνορα για να φύγουν οι μετανάστες και ο Βαρουφάκης φωτογραφίζεται στο Paris Match. Εντωμεταξύ, το έργο της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας δεν έχει καν ξεκινήσει».

Το περιοδικό αναφέρει με τη σειρά του ότι τα τεχνικά κλιμάκια που μετέβησαν στην Αθήνα διαπίστωσαν κωλυσιεργία και απροθυμία από την πλευρά της Ελλάδας. «Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει μέχρι πόσο ακόμη η χώρα θα έχει μετρητά για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως της φτάνουν για ελάχιστες μόλις εβδομάδες. Η, δε, περιβόητη λύση δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα», σημειώνει.

Κατά τον Economist ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πρώτη ευκαιρία στην συνάντηση που διοργανώνει ο Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία μετέχουν οι Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ και μια δεύτερη την επόμενη Δευτέρα οπότε και θα συναντηθεί με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του στη λογική ότι επιδιώκει μια πολιτική λύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάτι περισσότερο από μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του που έχει τρωθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Το άρθρο εξηγεί: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μέρκελ, ή οποιοσδήποτε άλλο, επιδιώξει να αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η Ευρωζώνη έχει εμμείνει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήτοι: τα προβλήματα της Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά στο Eurogroup και τεχνικά μέσω των θεσμικών οργάνων που μέχρι πρόσφατα συγκροτούσαν την τρόικα».

«Κι όμως, ακόμη και έτσι ο Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται βέβαιος ότι μπορεί να κερδίσει μια παράταση για τη χώρα του που θα προκύψει ως αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο και μετά δεν έχει εμφανιστεί κάποια άλλη επιλογή. Ο Ντράγκι δεν φαίνεται να υποκύπτει στις παρακλήσεις της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Το θέματα των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους θα επανέλθουν, αλλά στην παρούσα φάση είναι άσχετα με την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι πιστωτές δεν δείχνουν να μαλακώνουν τα αιτήματά τους για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των δανειστών», συμπληρώνει.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι. Ο Economist γράφει: «Τα σκοτεινά σύννεφα μαζεύονται από παντού. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα επιταχυνόμενη εκροή καταθέσεων. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν κατακόρυφα. Το ΔΝΤ είναι απογοητευμένο, η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική, ενώ ακόμη και η Κομισιόν που θέλει να βλέπει τον εαυτό της στο ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Μέσα σε όλα ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για την εκδοχή της Κύπρου. Άρα, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να δει κανείς πως μπορεί να επιτύχει η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατανοητό να θέλει η κυβέρνηση να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο έπειτα από πέντε χρόνια καταστροφικής λιτότητας,αλλά δεν είναι κοντά στο να λύσει το βασικό αίνιγμα που προβάλει μπροστά της: πώς θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της; Η υπεροπτική στάση του Τσίπρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».


Τουσκ: Η συνάντηση με Τσίπρα
δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Κανείς δεν θέλει ένα «Grexit» ή ένα «Grexident», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πάντως πως δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, ούτε στη Σύνοδο, αλλά ούτε και στην συνάντηση που θα ακολουθήσει το βράδυ, θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, κάτι που είχε αναφέρει νωρίτερα σε δηλώσεις της στο γερμανικό Κοινοβούλιο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Τουσκ πάντως έσπευσε να καταστήσει σαφές πως η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.


Από μια κλωστή
οι σχέσεις Ελλάδας - δανειστών

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. Κι αυτό θα φανεί στην αποψινή, εξαμερή, συνάντηση, για την οποία οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης για την χώρα μας είναι ελάχιστες.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες, από το πρωί, είναι βαρύ, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να «φέρει» προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχέδια (για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των οφειλών), που θεωρούνται από την πλευρά των θεσμών ως μονομερείς κινήσεις έχει προκαλέσει την πολύ έντονη αντίδραση τους.

Ηδη, όλες οι «προεργασίες» της εξαμερούς, αλλά και της Συνόδου Κορυφής, ήταν ενδεικτικές του κλίματος.

Ως γνωστόν, σε αδιέξοδο κατέληξε το τελευταίο EuroWorkingGroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και διήρκεσε μόλις 45 λεπτά. Ο πρόεδρος του, Βίζερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ο νέος επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, Θεοχαράκης (σσ ο οποίος είναι άνθρωπος του υπουργού Οικονομικών, Βαρουφάκη και έχει αντικαταστήσει τον Χουλιαράκη, που ήταν άνθρωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δραγασάκη) είπε ότι με τα θέματα θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν καλά - καλά ξεκινήσει.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στην περίπτωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, με το γνωστό αποτέλεσμα.

Η ελληνική πλευρά, υπό αυτές τις συνθήκες, προσέρχεται στην βελγική πρωτεύουσα με τη φιλοδοξία να μετατρέψει την διαπραγμάτευση σε πολιτική. Αυτή θα είναι η βασική στόχευση της Αθήνας, αλλά το θέμα είναι πόσες πιθανότητες έχει για να πετύχει το στόχο της.


Σαμαράς: Αποστολή μου να
διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας

«Παρότι δεν είναι στην ατζέντα, θα μιλήσω με τους συναδέλφους για την ανάγκη να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η αποστολή μου και είμαι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτήν» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευε ο στενός συνεργάτης του, Χρύσανθος Λαζαρίδης.


Μέρκελ: Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει

Κάλεσμα προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος.

Μιλώντας στην γερμανική Βουλή, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η ελληνική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με το Reuters, η κ. Μέρκελ τόνισε πως η λύση στα ελληνικά προβλήματα μπορεί να βασιστεί μόνο στις συμφωνίες του Eurogroup, προσθέτοντας πως εάν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η μείωση των επιπέδων ανεργίας στην ευρωζώνη, εμφάνισαν την πρόοδο που έχει γίνει στην περιοχή, αλλά και το ότι η κρίση χρέους δεν έχει υπερβληθεί απολύτως.

«Δείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε με αποφασιστική δράση και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση σε βιώσιμη βάση μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος της Γερμανία τόνισε ότι προσβλέπει στις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί το Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει λύση στα προβλήματα από τη συνάντηση αυτή.

«Έχω προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο την Δευτέρα και ανυπομονώ για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε ο ένας με τον άλλο λεπτομερώς, και ίσως και να διαφωνήσουμε», δήλωσε χαριτολογώντας.


Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι
η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες

Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς τι σκοπεύει να πει απόψε στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».

Επιπλέον όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο, ξεκαθάρισε ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν μπορεί αν είναι σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «πρόκειται για έναν διάλογο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».

Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι η  Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων», ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο σεισμό στον ορίζοντα εξαιτίας της Ελλάδας γιατί όπως εξήγησε έχουν ληφθεί ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. «Εάν», όπως είπε «υπάρξει κρίση».

Τέλος, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «νομικό πρόβλημα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία το θέμα με τις αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε ότι «το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα».


Βαρουφάκης: Ο Χαρδούβελης πήρε μαζί του
τις δανειακές συμβάσεις

Άφαντες είναι από το υπουργείο Οικονομικών οι δανειακές συμβάσεις και το αίτημα της δίμηνης παράτασης του μνημονίου, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το αίτημα για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου το έχει πάρει ο τ. υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς ήταν στο προσωπικό του πρωτόκολλο.

«Το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, μάλλον ο κ. Χαρδούβελης το πήρε μαζί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, ο υπουργός έχει δικαίωμα να παίρνει μαζί του ό,τι εντάσσεται στο προσωπικό του πρωτόκολλο. «Αυτή είναι μια πράξη που δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος, αυτό είναι μια γενική κακοπάθεια του ελληνικού κράτους», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ζήτησε την αρχική και την μετέπειτα δανειακή σύμβαση της χώρας με το ΔΝΤ αλλά ούτε αυτή βρέθηκε στο υπουργείο. «Τελικά αναγκάστηκα να έρθω σε επαφή με το ΔΝΤ για το πάρω», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «δεν θα έπρεπε κανένας υπουργός να στερεί από το υπουργείο του και το δημόσιο τέτοιου είδους έγγραφα. Θα πρέπει να νομοθετήσουμε και ελπίζω να μην διαφωνήσει κανένα πολιτικό κόμμα σε αυτό».


Καμμένος: Ο λαός πεινάει
δε θα εγκρίνει ο κάθε Κοστέλο τα νομοσχέδια

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση αψηφά τους δανειστές απέστειλε ο Πάνος Καμμένος λίγες μόνο ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

«Θα προχωρήσουμε στην νομοθέτηση και μετά θα τους πούμε για ποιο λόγο γίνεται. Δεν θα εγκρίνει ο κάθε Κοστέλο τα νομοσχέδια από τη στιγμή που ο λαός πεινάει» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Άμυνας.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε έντιμη στάση απέναντι στους δανειστές και στο λαό ότι θα αλλάξουμε τη μνημονική πολιτική. Αυτή η χώρα λαμβάνει εντολές μόνο από το λαό, είμαστε χώρα που έχει επαναποκτήσει την εθνική της κυριαρχία» υπογράμμισε.

«Η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ανθρωπιστική. Δε θα ρωτήσουμε κανένα για το νομοσχέδιο» σχολίασε, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, «αλλάζουν οι πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.»

Όσον αφορά την παρέλαση της 25η Μαρτίου και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πλατεία Συντάγματος, τόνισε ότι θα δείξουμε στους εταίρους με τους χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ότι ο λαός είναι κυρίαρχο κράτος και ενωμένος.

«Η χούντα χόρευε μόνο τσάμικα. Η αριστερά χόρευε μόνο βαλς;» διερωτήθηκε με αφορμή την κριτική ότι με τη γιορτή που θα ακολουθήσει απο τις μπάντες του Στράτου αναβιώνουν χουντικά έθιμα.

«Δεν θα χαρίσουμε στη χούντα, στους ακροδεξιούς τις παραδόσεις της χώρας» παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος.

Για την αποκατάσταση των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι αφαίρεσε από τον κωδικό των εξοπλισμών 55 εκατ. ευρώ.


Μήνυμα Σουλτς σε Ελλάδα:
Ο χρόνος τελειώνει

Λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς απηύθυνε προειδοποίηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη.

«Ο χρόνος τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι χρειάζονται βραχυπρόθεσμα δύο έως τρία δισεκατομμύρια προκειμένου η Αθήνα να εκπληρώσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις. 

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αποπληρωμές έως το τέλος του μήνα, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται χρήματα, καθώς και πως η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να παρέχει χρηματοδότηση έχει σχεδόν εξανλτηθεί. 

«Επομένως, θα ήταν καλό για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και έτσι θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ζήτησε ακόμη να ενισχυθεί η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Αθήνα δεν δίνει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρόοδό της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.


Reuters: Έκαναν φτερά 300 εκατ.
την Τετάρτη από τις τράπεζες

Καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου έφυγαν χθες από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζιτών, όπως αναφέρει το Reuters.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. «Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Ο τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Περίπου 16 δισ. ευρώ έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον Δεκέμβριο και τον Ιανούαριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
για την ανθρωπιστική κρίση

Mετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις 2.30 το πρωί υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα τέσσερα πρώτα άρθρα που αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια - όχι ωστόσο και το πέμπτο άρθρο, που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε επίσης το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που αφορά την παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων, και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ένστολων.

Αντίθετα, το άρθρο 30 που προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο αξίωσε να καταργηθεί η προαπαίτηση των πενήντα ενσήμων που υπάρχει για τις παροχές ασθενείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα φέρει προς ψήφιση στο μέλλον).

Γενικότερα, εκτός από τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, η ΝΔ υπερψήφισε και το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα (όπως τις παροχές ασθενείας και ρυθμίσεις για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία) - ενώ καταψήφισε όλα τα άρθρα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και τις αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης (αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, εθελοντές σύμβουλοι, γενική γραμματεία για την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής-ΚΥΣΟΙΠ κ.ά.).

Αντίστοιχα, το Ποτάμι καταψήφισε τις διατάξεις για την συγκρότηση γενικών γραμματειών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και για την υποβοήθηση του ΚΥΣΟΙΠ, αν και ενέκρινε το άρθρο που προβλέπει τη συνεργασία της γενικής γραμματείας κατά της Διαφθοράς με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τη συγκρότηση γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, αλλά καταψήφισε άλλες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, και ιδίως το άρθρο 24 που προβλέπει την αμισθί δραστηριοποίηση ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία.

Τις διατάξεις για την πάταξη της διαφθοράς καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ εκείνες που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ να ψηφίζει "παρών".

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, η Ολομέλεια υπερψήφισε οκτώ υπουργικές τροπολογίες, την μία από τις οποίες ομόφωνα (κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ παροχών ασθενείας στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας), ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επισύναψη στο νομοσχέδιο, της τροπολογίας για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, θεωρώντας την άσχετη με το περιεχόμενό του.

Σε σχετική ψηφοφορία, η αντίρρηση των δύο κομμάτων απορρίφθηκε, και η τροπολογία υπερψηφίστηκε μονάχα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, ενώ το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψήφισαν "παρών".

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η διάταξη τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα ευνοϊκών αποπληρωμών παλαιότερων οφειλών προς την Εφορία μέχρι τις 27 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι δήλωσαν "παρών".

Τέλος, η Ολομέλεια ενέκρινε πέντε ακόμα βουλευτικές τροπολογίες, καθώς και (κατά πλειοψηφία) ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 'Αννα Βαγενά, κατά των δηλώσεων του εκπροσώπου της Κομισιόν στους «Θεσμούς», Ντέκλαν Κοστέλο. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ ενώ τη δυσφορία του για την υπερψήφισή του χωρίς προηγούμενη συζήτηση, εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


«Βοηθείστε τους Έλληνες
αντί να τους χλευάζετε»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ( DLF) η Άντγε Φόλμερ από τους Πρασίνους καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να δείξουν κατανόηση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Υπενθυμίζει ότι η Γερμανία σε αυτό το θέμα είχε απίστευτη τύχη και χάρη σε ένα «μεγαλοφυές παιχνίδι» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής ξέφυγε από το πρόβλημα χωρίς να καταβάλει μεγάλα ποσά.

Αμερικανικές πιέσεις

Η Φόλμερ κάνει ειδική αναφορά στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953, όπου έγινε η διαγραφή του γερμανικού χρέους και στη συνέχεια στη συμφωνία 2 συν 4, με την οποία επισφραγίστηκε η γερμανική επανένωση χωρίς όμως να ονομαστεί «συμφωνία ειρήνης» για να αποφευχθούν αιτήματα καταβολής επανορθώσεων. Σε αυτήν τη συμφωνία δεν συμμετείχαν οι Έλληνες, οι Τσέχοι, οι Νορβηγοί, οι Ολλανδοί. «Ήταν μεγαλοφυές που ειπώθηκε ότι από αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα επανορθώσεων. Η Γερμανία παραχώρησε εδάφη ανατολικά, αλλά όλα τα υπόλοιπα τα άφησε εκτός διαπραγμάτευσης. Υπό αυτήν την έννοια οι Έλληνες έχουν κάποιο δίκαιο και το 1995 με ρηματική διακοίνωση είπαν ότι γι΄ αυτούς το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό».

Η Φόλμερ θυμίζει επίσης ότι το 2000 τέθηκε και πάλι έντονα το θέμα των αποζημιώσεων αυτή την φορά αναφορικά με την καταναγκαστική εργασία. «Και τότε είχαμε πει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ειρήνης, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αλλά γιατί τελικά δώσαμε αποζημιώσεις ύψους 10 δις ευρώ; Γιατί ασκήθηκαν πιέσεις από την αμερικανική οικονομία, από την αμερικανική κυβέρνηση. Και έτσι η τότε γερμανική κυβέρνηση εξεδήλωσε την πρόθεση - ήταν το 2000, δηλαδή πέντε χρόνια μετά την ελληνική ρηματική διακοίνωση - να μετακινηθεί με κάποιον τρόπο από τη θέση της».

«Η Ελλάδα χρειάζεται κατανόηση»

Η πολιτικός από το κόμμα των Πρασίνων, που έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Βουλής επί κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο ευνοήθηκαν σε απίστευτο βαθμό από την τύχη σε αντίθεση με άλλες χώρες που έπρεπε να σηκώσουν ένα τεράστιο φορτίο. Αυτή η πτυχή της λείπει από το δημόσιο διάλογο. «Αντ΄ αυτού οι Γερμανοί υιοθετούν ύφος αυταρχικού παιδαγωγού με ειρωνικά σχόλια στον τύπο. Όταν μια εφημερίδα, όπως η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση ΄μικροαπατεώνες της πολιτικής΄, όταν η Bild εμφανίζει τους Έλληνες ως άπληστους… Aν το ήξερε ο Άξελ Σπρίνγκερ θα σηκωνόταν από τον τάφο του γιατί αγαπούσε την Ελλάδα και έζησε πολύ καιρό εκεί. Κάποια στιγμή όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν συνείδηση. Ελπίζω ότι η καγκελάριος την ερχόμενη Δευτέρα να βρει έναν άλλο τόνο διαλόγου».

Η Άντγε Φόλμερ δεν θέλει να ωραιοποιήσει διαχρονικά λάθη και παραλείψεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτήν την χρονική στιγμή προέχει, όπως επιμένει, η επίδειξη κατανόησης απέναντι σε ένα λαό που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο και ζει σε συνθήκες Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

«Στο θέμα των επανορθώσεων ξέρω γιατί οι γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιδρούν με τόση επιθετικότητα. Διότι έτσι και ανοίξει ‘το καπάκι΄ θα έρθουν οι Ολλανδοί, οι Νορβηγοί, οι Τσέχοι κι άλλοι πολλοί και θα πουν ότι και σε αυτούς η γερμανική κατοχή προκάλεσε καταστροφές. Αυτό δεν το θέλει καμιά κυβέρνηση. Γι αυτό χρειάζεται φιλική συναίνεση με αυτές τις χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι θύμα μιας λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής. Αντί να τους βοηθήσουμε από καιρό με ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, την αντιμετωπίζουμε υποτιμητικά και με χλευασμό. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζω...».


Δημοσκόπηση Marc:
Προβάδισμα 20 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», το 40,2% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και το 21% ΝΔ. Ακολουθει το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, «Το Ποτάμι» με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,8%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8% και η Τελεία με 1%, ενώ Άλλο Κόμμα απάντησε το 3,3% των ερωτηθέντων.

Το 94,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ το 4,8% βλέπει θετικά το ενδεχόμενο αυτό.

Εν τω μεταξύ, θετική εικόνα για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της έχει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το 56,5% θεωρεί «σωστή» τη διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας, 27% τη θεωρεί «λανθασμένη», 9,5% απάντησε (αυθόρμητα) ότι «δεν είναι σταθερή, συνεπώς είναι κάποτε σωστή και κάποτε λανθασμένη» και 7% δεν απάντησε.


Spiegel: Πότε η ΕΚΤ θα διακόψει
τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το «Der Spiegel».

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται πηγές των Βρυξελλών και επισημαίνει ότι αντίθετος σε αυτό εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιουνκέρ θέλει κατά τη Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.

«Ο έξυπνος τακτικιστής Γιουνκέρ δεν σκέφτεται όμως μόνο τους φτωχούς Έλληνες, αλλά φυσικά και την δική του εξουσία. Η διαμάχη για την Αθήνα του φαίνεται ως ιδανικό πλαίσιο για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του - να ξαναπάρει από τα κράτη-μέλη λίγη από εκείνη την εξουσία που πήραν κατά την ευρωκρίση», αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει ότι την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στον επικεφαλής της Κομισιόν εκ νέου η μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα. «Η διάλυση δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε με στόμφο σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Σταθάκης: Υπάρχει διαμάχη
αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία

Την πολιτική απεμπλοκή από τα προβλήματα, σαφήνεια για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής και το ζήτημα της χρηματοδότησης θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και ηγέτες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Μιλώντας στο Mega, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα «φτάσουμε σε συμφωνία», ενώ αναφέρθηκε σε «ορισμένες δυνάμεις που θέλουν να επαναφέρουν την κατάσταση σε αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο».

«Η ελληνική οικονομία υφίσταται πίεση ψυχολογική. Για τη ρευστότητα θέλουμε τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ και αύξηση του ορίου έκδοσης γραμματίων» είπε ο ίδιος. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ή να τα «σπάσουμε» με τους εταίρους.

Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο Μάρτιος ήταν ο «δύσκολος» μήνας, ωστόσο η κυβέρνηση το χειρίστηκε επιτυχώς και επόμενοι μήνες είναι, όπως είπε, ηπιότεροι.


Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
για τη Σύνοδο του ΕΛΚ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους περισσότερους ξένους ηγέτες που το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραβρεθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τους επισημάνει την ανάγκη να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η όποια καθυστέρηση ή τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.


Πότε τελειώνουν τα λεφτά

Με τον εφιάλτη ενός πιστωτικού "ατυχήματος", το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση, ζει εδώ και μερικά 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται από καθ' ύλη αρμόδια χείλη, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μέχρι τις 10 Απριλίου υπολογίζεται ότι επαρκούν τα διαθέσιμα αποθεματικά του Δημοσίου, για την πληρωμή των ανελαστικών υποχρεώσεων, εντός και εκτός Ελλάδας (σε διεθνείς πιστωτές, όπως ΕΕ και ΔΝΤ)-εκτός βέβαια και αν μέχρι τότε προκύψει συμφωνία με τους εταίρους που θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης ή μέρους της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια έκτακτης ανάγκης. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, προβλέπει ότι, αν χρειασθεί, μισθοί και συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, ωστόσο τα επιδόματα θα καθυστερήσουν ή σε περίπτωση πολύ μεγάλης ανάγκης θα καταβληθεί ένα μέρος όλων των παραπάνω οφειλομένων και θα εξοφληθούν αμέσως μόλις βρεθεί η ρευστότητα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κανονικά η καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, από την Τράπεζα της Ελλάδας και σε κάθε ευκαιρία δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες. Ούτως ή άλλως, πάντως, το συνολικό τους υπόλοιπο έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που προσεγγίζουν πλέον στα 130 - 135 δισ. ευρώ.


Στερεύει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Αργά αλλά σταθερά, η ρευστότητα του συστήματος, εξαντλείται. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 3,5 δις ευρώ σε ό,τι αφορά στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι τελευταίες «ενέσεις» που έγιναν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA) κατά το τελευταίο 15νθήμερο.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, σχετικά με το πόσο δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί το εξής συγκριτικό στοιχείο: το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το κύμα πολιτικής ρευστότητας, το αντίστοιχο ποσό ήταν 8 - 10 δισ. ευρώ και θεωρούνταν μικρό. Μάλιστα, οι τραπεζίτες, τότε εξέφραζαν την μεγάλη ανησυχία τους για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Κατά συνέπεια, μπορεί κανείς να φανταστεί, τι συμβαίνει τώρα.

Την ίδια ώρα, τα επισφαλή δάνεια αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς. Οι κατ' αρχήν εκτιμήσεις, για το κλείσιμο του α' τριμήνου κάνουν λόγο για 3 δισ. επιπλέον καθυστερούμενα δάνεια, οι οποίες, αν τελικώς επαληθευτούν θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.




Δημοφιλείς αναρτήσεις