Εντατικά μαθήματα σολφέζ στον ΣΥΡΙΖΑ απο το Brussels Group

«Εθιμοτυπική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ημίωρη συνάντηση που είχε αργά χθές το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στη συνάντηση, που έγινε στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οι δύο υπουργοί που γνωρίζονται πλέον αρκετά καλά, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «διμερή σημαντικά ζητήματα». 



Στο ερώτημα του ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, «για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού» γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» τόνισε. 

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την σημερινή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού. 

«Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α». 

Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες. 

«Σήμερα θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε. 

Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία. 

«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.


Αιχμές Βαρουφάκη προς ΕΚΤ για 'ασφυκτική' πολιτική

Αιχμές προς την ΕΚΤ για ασφυκτική πολιτική αλλά και προς άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που είχαν συνηθίσει σε "ντιρεκτίβες", άφησε ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Είχαν συνηθίσει να τους λένε "forget it Gianis, Kostas, Kuriakos" και εκείνοι να το ξεχνούν, είχαν κακομάθοι πολλοί από τους εταίρους μας, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και σε προσπάθεια αποδόμησης.

Είπε ότι δεν θα συζητήσει την ήττα, αυτό το σενάριο σε τελική ανάλυση είναι ήττα όλης της Ευρώπης, ενώ φειδωλός ήταν σε ερώτημα περί δημοψηφίσματος λέγοντας ότι δεν μπορεί να το αποκλίσει με την πολιτική όμως έννοια.

Χρειαζόμαστε ρευστότητα πριν τον Ιούνιο, παραδέχτηκε, προανήγγειλε από χθές σε ξενοδοχείο συναντήσεις στην Αθήνα. Παραδέχτηκε ότι ο ΦΠΑ δεν αλλάζει… τώρα και προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ και εξομάλυνση, σε βάθος 4ετίας, λέγοντας ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή με ένα ακριβό ρολόι. Προανήγγειλε και νέο φορολογικό σύστημα σε έναν χρόνο από σήμερα. Έθεσε ως στόχο στο 1-1-5,% το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Έντονη διαπραγμάτευση
Ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση με τους 4 θεσμούς (και τον ESM) και την ελληνική ομάδα. Συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα της ομάδας των Βρυξελλών και αποφασίσαμε την ημερήσια διάταξη και διαδικασία. Είναι μία στέρεη βάση. Συζητήθηκαν σειρά από ζητήματα, τα δημοσιονομικά, πως θα εκμαιεύονται οι πληροφορίες από την Αθήνα.
Σε ξενοδοχείο από χθές
Οι εμπειρογνώμονες μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται για πληροφορίες σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Θα υπάρχει ο χώρος δουλειάς τους. Θα ζητούν πληροφορίες και θα μεταφέρονται σε κάποιο χώρο, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, είπε. Αυτό οργανώνουμε και οι υπηρεσιακοί θα μεταβαίνουν στον χώρο αυτό, διευκρίνισε. Από αύριο θα έρθουν κάποιοι, δεν θα έρθουν όλοι μαζί από ότι έχω ακούσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Θα έρχονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων. Δεν θα δείτε για παράδειγμα στην Αθήνα τον κο. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν μαζικές ελεύσεις σε υπουργεία όπως τις βλέπατε μέχρι τώρα. Η τρόικα τελείωσε.
Οι στόχοι των διαπραγματεύσεων
Οι στόχοι είναι 3: Ο πρώτος να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον οποίο θα κριθούμε ως χώρα πριν την 20η Απριλίου. Ο δεύτερος αφορά το τέλος της 4μηνης συμφωνίας γέφυρας για την συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης για την ανάκαμψη- αναπτυξη Ελλάδας. Ο τρίτος είναι η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Στόχος της διαπραγμάτευσης είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι από την μία μεριά να συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος να εξασφαλίσουμε με όποιο τρόπο προτείνουν οι εταίροι την ρευστότητα για το επόμενο 4μηνο και ο 3ος η μετά του 4μηνου εποχή (με 3 στόχος πρωτογενές πλεόνασμα, το χρέος και τις επενδύσεις).
Θέλουμε ρευστότητα
Προανήγγειλε έσοδα 6-8 δισ. ευρώ από τις 100 δόσεις και τον άμεσο καταλογισμό ΦΠΑ. Παραδέχτηκε ότι έως τον Ιούνιο χρειαζόμαστε ρευστότητα τόσο για την αποπληρωμή του ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όσο και των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν στις αρχές του καλοκαιριού.
Αιχμές σε ΕΚΤ
Η ΕΚΤ είναι αλήθεια, είπε, ότι ακολουθεί μία πολιτική περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πιο ρεαλιστικά. Αν συγκρίνετε είπε πως συμπεριφέρεται στην κυβέρνηση τώρα και το 2012 που υπήρχε μία πιο χαλαρή αντιμετώπιση. Δεν απάντησε σε ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο πίσω από την διαφοροποίηση αυτή. Είπε όμως ότι αυτό έχιε και μία θετική πλευρά. Δεν πιστεύει ότι οδηγεί μόνο σε ασφυξία για να υποχωρήσει η Ελλάδα, αλλά πιέζει και εταίρους λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Πιέζουν εμάς και τους άλλους, είναι καλό να έχουμε σφαιρική αντιμετώπιση είπε.
Αιχμές σε ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης
Για τον κο Σόιμπλε είπε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος. Όποτε έχω αναφερθεί στον κο Σόιμπλε έχω αναφερθεί με τεράστιο σεβασμό είπε. είναι πολιτική απόφαση είπε και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί (οφθαλμός αντί οφθαλμού). Πρέπει να σταθούμε στο ύψος αυτών των λαών. Σε συνάντηση με κο Σόιμπλε που είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Απάντησε ότι ξέρει ότι δεν την είχε, αλλά είχδε του ελληνικού λαού και θέλει να την αποκτήσει. Σε ερώτημα αν υπήρχε αίτημα αντικατάστασής του είπε ότι έχει ακούσει και αυτός φήμες. Εϊπε όμως ότι η παρουσία του στο Γουρογκρουπ έχει εκνευρίσει πολλούς ανθρώπους που είχαν συνηθίσει σε ντιρεκτίβες. Μίλησε για εκπαιδευτική διαδικασία για τους συναδέλφους με στόχο να επιστρέψει η πολιτική στο Γιούρογκρουπ

Μίλησε και για περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Γιουρογκροπ. Έχουν κακομάθει πολλοί από τους ΥΠΟΙΚ είπε Έχουν μάθει να περιμένουν στην ουρά να αιτούνται να τους δουν αξιωματούχοι. Εχουν μάθει κάποιοι άλλοι να υπακούουν στο όχι Αυτό τελείωσε τώρα. Έχουν μία ελληνική κυβέρνηση που αυτά δεν περνούν πλέον, Θα το συνηθίσουν. Θα σέβομαι κάθε έναν από αυτούς γιατί είναι απαραίτητο στην Ευρώπη να υπάρχει αυτή η εξισορρόπηση του σεβασμού.
Προσπάθεια αποδόμησης
Για την προσπάθεια αποδόμησής του Είπε ότι όποιος ΥΠΟΙΚ και να επέμενε ότι οι εκλογές δεν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι θα ξεκινούσε η αποδόμησή του. Είπε ότι εξακολουθώ να μην θέλω να κάνω σχόλιο για όσα λέγονται. Στην πρώτη συνάντηση με τον κο Ντάισελμπλουμ τέθηκε το δίλημμα είπε είτε ότι η Ελλάδα πέφτει στα βράχια ή αποδεχόμαστε το πρόγραμμα ως έχει. Απάντησα ότι δεν αποδέχεται η ζωή τέτοια αυταρχικά διλήμματα.
Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ… τώρα
Για τον ΦΠΑ είπε ότι δεν θα αλλάξει. Θεωρεί ότι είναι πεδίο δόξης λαμπρό για μετά τον Ιούνιο, το 23% είναι πολύ υψηλό. Είπαμε ότι θα το μελετήσουμε θα το εξετάσουμε για την δέσμευση μελέτης του καθεστώτος και επικαλούμενος την δημιουργική ασάφεια. Αυτό που πετύχαμε με την 4μηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα αποδεχθούμε νέα υφεσιακά μέτρα. Πρόσθεσε ότι τρόφιμα, φάρμακα, μεθόριος, νησιά, βιβλία, εστίαση, τύπος δεν θα αλλάξουν. Ξεκινά μετά τον Ιούνιο μία νέα εποχή είπε, ένας νέα σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση μιλώντας ως ΥΠΟΙΚ με στόχο την μείωση του ΦΠΑ και μάλιστα μία εξομάλυνση, σε βάθος 4ετίας. Σε ερώτημα αν κάποια πάνε σε υψηλότερο συντελεστή είπε θετικά ότι ναι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή με ένα ακριβό ρολόι.
Φοροδιαφυγή
Αν πάρουμε το ΣΔΟΕ είπε ο ΥΠΟΙΚ, είναι απίστευτο πόσο λίγα άτομα υπάρχουν για το λειτούργημα που τους έχουμε αναθέσει. Για το θέμα της φορολογίας είπε ότι πρέπει να κάνουμε επιτέλους και ελπίζω εμείς να κριθούμε θετικά στον τομέα της φοροδιαφυγής. Δεν είναι δυνατό ο μέσος Ελληνας να αντιμετωπίζει φοροεπιδρομή την ώρα που 200.000- 400.000 πλούσιες οικογένειες να απολαμβάνουν το δικαίωμα ότι δεν πληρώνουν φόρους.
Νέο φορολογικό σύστημα σε έναν χρόνο
Για το που θα βρεθούν τα λεφτά, απάντησε ότι στη διάρκεια της συμφωνίας γέφυρα θα πρέπει να εξισορροπηθεί η οικονομία. Μετά στόχος είναι ένα μόνιμο καθεστώς φορολογικό απλοποιημένο και δίκαιο. Θα βάλουμε μπροστά την διαδικασία του φορολογικού συμβουλίου που θα εκπονήσει μέσα σε έναν χρόνο ένα τέτοιο σύστημα και δεν θα αλλάζει μετά, ούτε από υπουργούς, ούτε από κυβερνήσεις.

Στην Κροατία είπε κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη με το ΥΠΟΙΚ χωρίς εργολαβίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θα πάρει είπε ο ΥΠΟΙΚ 5 μήνες και στο μεσοδιάστημα το εργαλείο θα είναι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Αν καταφέρουμε είπε μαζί με την μεταρρυθμίσει για τον ΦΠΑ και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις να πάρουμε 6- 8 δις ευρώ θα είναι υπεραρκετό για το πρωτογενές πλεόνασμα που θέλουμε.
Στο 1-1-5,% το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος
Όσο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θύμισε την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου περί σύνδεσής του με ανάπτυξης και είπε ότι θα είναι 1-1,5% του ΑΕΠ φέτος το οποίο είναι «υπεραρκετό».
Το κακό σενάριο
Αν δεν ευοδωθεί η διαπραγμάτευση και ζητηθούν μέτρα υφεσιακά ο ΥΠΟΙΚ α είπε ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσει την ήττα, αυτό το σενάριο σε τελική ανάλυση είναι ήττα όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση, είπε. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές. Σε ερώτημα περί δημοψηφίσματος είπε ότι δεν μπορεί να το αποκλίσει με την πολιτική όμως έννοια, είπε, ότι προβλέπεται από το σύνταγμα. Η απόφαση που θα πετύχουμε θα περάσει από το κοινοβούλιο, πρόσθεσε, αλλά δεν θεωρώ απαραίτητα κακό να γίνει δημοψήφισμα είπε, παρακαλώντας κατ επανάληψη να μην γίνει αυτό που λέει τίτλος ότι το επιδιώκει.
Όχι σε συμμαχίες
Είπε ότι δεν είναι καλό να δημιουργείς συμμαχίες γιατί η κρίση στην ευρωζώνη είναι ένα κοινό πρόγραμμα και η λογική των συμμαχιών είναι λογική του 19ου αιώνα. Οι συμμαχίες ιδεών είναι ένας όρος που δεν έχει έννοια. ¨Όταν έχεις ιδέες με δύναμη, τις καταθέτεις στο Γιούρογρουπ. Να βγούμε από τη λογική του βορά και του νότου του δανειστή και του δανειζόμενου, είπε. Απέρριψε συναντήσεις με τον κο Μοσκοβισί ή τον κ. Τόμσεν στο Παρίσι. Έκανε λόγο για τηλεφωνικές συνομιλίες όλη την ημέρα.


Διαπραγματεύσεις: Σήμερα το δημοσιονομικό κενό, Δευτέρα οι τράπεζες

Τα «φώτα» των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες με την επίσημη μαραθώνια πρώτη συνάντηση της «Ομάδας Βρυξελλών», στρέφονται πλέον στην Αθήνα. Σε ξενοδοχείο - όπως προανήγγειλε από το MEGA ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης - αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων» όπως τις ονομάζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι προαναγγέλλουν ότι πρώτα θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο από το πλέον καυτά θέματα:

· Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ

· Τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαπραγμάτευση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι «θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας»

Στην χθεσινή πρώτη συνάντηση του Brussels Group, διευκρινίζουν, ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους (σ.σ. ως λύση και παρά το ότι χθες το πρωί από τον κ. Μάρδα είχε προαναγγελθεί ραντεβού στο ΓΛΚ επιλέχθη τελικά ξενοδοχειακός χώρος).

Πιέσεις για ρευστό
Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές εκ νέου ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση και έθεσε – εκ νέου – ως τελικό ορόσημο την 20η Απριλίου για την συμφωνία, χωρίς να αποκλείουν κάποιες πηγές προσυμφωνία νωρίτερα.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωομάδας έδωσε πιο.. μακρύ ορίζοντα. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του Eurogroup Τόμας Βίζερ δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως μετά τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα.
Το Brussels Group
Χθές ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι το όνομα στις συναντήσεις σε Βρυξέλλες στις οποίες θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM θα είναι πλέον Brussels Group (BG). «Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων» επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

Όσο για την Αθήνα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι «για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα»


Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Υπάρχουν πολιτικές συμπεριφορές που έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι και γραφικές και επικίνδυνες ταυτόχρονα. Αυτή είναι η περίπτωση του κ. Βαρουφάκη που ενεργεί σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα που τον επέλεξε και τον ανέχεται. Στην χθεσινοβραδινή πολλοστή τηλεοπτική του εμφάνιση, ερωτώμενος για τον ορυμαγδό ανοικτών επιθέσεων που δέχεται από τους ομολόγους του, αντί να προσπαθήσει να δώσει μια ουσιαστική απάντηση που προστατεύει το εθνικό συμφέρον και δίνει κάποια στοιχειώδη προοπτική, περίεπεσε και πάλι στο βαρύ αντιδημοκρατικό ατόπημα να συκοφαντήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όλους τους προκατόχους του.

Όλοι ήσαν «προσκυνημένοι», «υποτεταγμένοι», έτοιμοι να δεχθούν τις επιθυμίες της γερμανικής κυβέρνησης!

Αυτά λέει ο υπουργός Οικονομικών:

- που υπέγραψε την παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, δηλαδή του προγράμματος / μνημονίου, χωρίς έγκριση της Βουλής και τώρα κρύβει το κείμενο που υπέγραψε από τη Βουλή και ιδίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

- που του πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δις του ΤΧΣ και τα έθεσαν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του EFSF,

- που εκλιπαρεί κάθε εβδομάδα την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι για μια μικρή αύξηση του ELA και οδηγεί σε αδιέξοδο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,

-που πήγε τη χώρα πίσω, βαθύτερα στο τρέχον μνημόνιο και μετά στο μνημόνιο 3,

- που επιδείνωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά λέει ο υπουργός που εγκατέλειψε μέσα σε λίγες ημέρες την προσπάθεια παραμετρικής βελτίωσης του χρέους, δηλαδή την αξιοποίηση των αποφάσεων του 2012.

Αυτός λοιπόν ο υπουργός που, μέσα στον ναρκισσισμό του, είναι προφανές ότι δεν έχει αίσθηση της ευθύνης του για τη βαθειά και μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνει στη χώρα.

Βαυκαλίζεται δε ότι κάνει διαπραγμάτευση, αντί με συστολή να μελετήσει το πώς έγινε η πραγματική διαπραγμάτευση υπό τραγικές συνθήκες, διαπραγμάτευση που έφερε το πιο ευνοϊκό δάνειο που έχει λάβει ποτέ χώρα, μαζί με το μεγαλύτερο κούρεμα και τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους στα διεθνή χρονικά.




Δημοφιλείς αναρτήσεις