Πιο ασφαλής επένδυση είναι αυτή του κλάδου των φαρμάκων

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως η πιο ασφαλής επένδυση είναι στον κλάδο των φαρμάκων. Όχι μόνο είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά εμπεριέχει και το μικρότερο δυνατό ρίσκο, μαζί με τα τρόφιμα.



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας


Δύο είναι οι βασικοί λόγοι:

α) η πρόοδος στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA και γενικότερα οι τεχνολογικές εξελίξεις, έχουν δώσει την δυνατότητα στις ερευνητικές μονάδες να κατασκευάζουν καλύτερα φάρμακα, σε συντομότερο χρόνο. Οι ανακαλύψεις τόσο στην ιατρική, όσο και στην φαρμακευτική επιστήμη είναι αλματώδεις. 

β) Η γήρανση του πληθυσμού, οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, και η άνοδος της πολυπληθούς μεσαίας τάξης στην Ασία, ευνοούν την αυξανόμενη ζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα.

Η εταιρεία
Μια εταιρεία που είναι σε εξαιρετική θέση για να επωφεληθεί από μία από τις προοπτικές του κλάδου, είναι η Cardinal Health (CAH). Η Cardinal Health είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Προμηθεύει φαρμακεία, νοσοκομεία, κλινικά εργαστήρια και ιατρούς. 

Προμηθεύει φαρμακευτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 σημεία παροχής υγειονομικού υλικού κάθε μέρα.

Κατέχει σημαντικές πρωτιές στον κλάδο της, όπως την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς στην κατ’ οίκων διανομή ιατρικών προμηθειών. Επιπλέον, η εταιρεία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο των ΗΠΑ σε ραδιοφαρμακευτικά  προϊόντα, τα οποία βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση. Επίσης είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής των ιατρικών και χειρουργικών προϊόντων.
Οι δραστηριότητες
Η Cardinal Health χωρίζεται σε δύο τμήματα κυρίως: το φαρμακευτικό (ευθύνεται για το 88% των εσόδων) και τον τομέα ιατρικής (12% των εσόδων).

Το φαρμακευτικό τμήμα διανέμει προϊόντα από εκατοντάδες κατασκευαστές σε φαρμακεία, νοσοκομεία, χονδρεμπόρους και ιατρικά γραφεία. Τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει και στην τεράστια αγορά της Κίνας. 

Ο ιατρικός τομέας παρέχει ιατρικά και χειρουργικά προϊόντα στους γιατρούς, στα κλινικά εργαστήρια και τα νοσοκομεία. Τα προϊόντα αυτά είναι από μιας χρήσης χειρουργικά καλύμματα και χειρουργικά γάντια, μέχρι συστήματα αποστείρωσης.
Το ιστορικό
Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Οχάιο το 1971, ως επιχείρηση διανομής τροφίμων. Το 1979 έκαναν την πρώτη τους απόπειρα διανομής φαρμάκων, αναπροσαρμόζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Το 1983 άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο. Με τα χρήματα από την αύξηση κεφαλαίου, ξεκίνησε τις εξαγορές διανομέων φαρμάκου.

Μέχρι το 1987 είχε διπλάσιο τζίρο από την διακίνηση φαρμάκων από ό,τι από τα τρόφιμα. Ένα χρόνο αργότερα, η διοίκηση αποφάσισε να πωλήσει την επιχείρηση διανομής τροφίμων και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην διανομή φαρμακευτικού υλικού.

Αυξάνοντας συνέχεια το μερίδιο της, το 1991 τα έσοδα της έσπασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου. Το 1994, η Cardinal Health επεκτάθηκε στους τομείς της αυτοματοποιημένης παροχής φαρμακευτικών και διαχείρισης νοσοκομειακής φαρμακευτικής. Επιπλέον, μέσω της μεθόδου franchise δημιούργησε αλυσίδα φαρμακείων.

Σαν αποτέλεσμα είχε να εκτοξευτούν τα ετήσια έσοδα της στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και να εδραιωθεί ως ηγέτης στον τομέα διανομής φαρμάκων.

Το 1995 απόκτησε το μεγαλύτερο franchise της χώρας από φαρμακεία. Ήταν η πρώτη επιχείρηση που αποκτήθηκε χωρίς να δραστηριοποιείται στην διανομή.

Στα επόμενα χρόνια συνέχισε τις εξαγορές συναφών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τα προσφερόμενα προϊόντα. Η καθοριστικότερη κίνηση ήταν το 2010, όταν απέκτησε την Kinray, αυξάνοντας σημαντικά την παρουσία της στην αγορά ανεξάρτητων φαρμακείων.
Οικονομικά δεδομένα
Η εταιρία έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 30 δισεκατομμύρια και είναι εξαιρετικά εύρωστη. Τα ετήσια έσοδα της πλησιάζουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια. Σημαντικό είναι πως διαθέτει 3 δισεκατομμύρια σε μετρητά. Αυτό της επιτρέπει να συνεχίζει να εξαγοράζει άλλες επιχειρήσεις και να αυξάνει τα μεγέθη της.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, είναι λογικό να αναμένουμε να συνεχίζει να επιστρέφει μετρητά στους μετόχους της, μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η Cardinal Health διανέμει συνεχώς μερίσματα από το 1983. Από το 2005 μάλιστα τα αυξάνει κάθε χρόνο συστηματικά.

Τελευταία νέα

Σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών του φαρμακευτικού τμήματος, οφείλεται στη λήξη της σύμβασης με την Walgreen. Ωστόσο, η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από νέους και υπάρχοντες πελάτες, καθώς και την ισχυρή αύξηση των μεγεθών στην Κίνα.

Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει από την Johnson & Johnson, την θυγατρική της Cordis, που δραστηριοποιείται στις ιατρικές συσκευές, για 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Το εντυπωσιακό είναι πως η συναλλαγή σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προκύψουν. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2015 και εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγική της για διείσδυση στους τομείς της καρδιολογίας και την ορθοπεδικής.

Συμπέρασμα
Η Cardinal Health είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμακευτικών και ιατρικών προμηθειών. Έχει υγιή ανάπτυξη, σταθερή πελατειακή βάση και ένα ευρύτατο δίκτυο διανομής.

Είναι μια εταιρία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με εύρωστα μεγέθη ισολογισμού, σταθερό μέρισμα, σε ένα εξαιρετικά δυναμικό και ανθεκτικό κλάδο, αυτό της υγείας. Οι παραπάνω παράγοντες που κάνουν τους επενδυτές να διαλέγουν την μετοχή με αισιοδοξία, ακόμα και αν επικρατήσουν συνθήκες  μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Το σημαντικότερο σημείο προβληματισμού έχει να κάνει με το χαμηλό καθαρό περιθώριο κέρδους, μόλις 1,3%. Δεν δημιουργεί πρόσθετη αξία από ιατρικές ανακαλύψεις. Τα μεγέθη τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η κατανάλωση των φαρμάκων έχει ανοδική πορεία και διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει έναντι του ανταγωνισμού.

* Η ανάλυση της μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ επενδυτικών επιλογών. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

** Την Δευτέρα 16 Μαρτίου Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9).


Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής | e-mail επικοινωνίας



* * Αγαπητοί φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω πως ήδη από τον Δεκέμβριο, διατίθεται το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο Επενδυτές Χωρίς Σύνορα. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με τα άρθρα μου που διαβάζετε στο Capital και εδώ. Θεωρώ πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να υπερπηδήσουν τα στενά όρια της εγχώριας οικονομίας και να ανοίξουν τα πανιά τους σε αγορές που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο, την επίσημη παρουσίαση του που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στο Χίλτον, καθώς και για το σεμινάριο που προηγήθηκε στον ίδιο χώρο, θα βρείτε στο www.ependytes.com



Μικροί κρυμμένοι θησαυροί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις