Αλλες χώρες άλλοι δρόμοι

Στην Ισπανία, καθώς η χώρα σταθεροποιείται, η φούσκα των Podemos, που κεφαλαιοποίησε αρχικά την οργή των Ισπανών για το κλειστό πολιτικό σύστημα του δικομματισμού, δείχνει να ξεφουσκώνει σταδιακά καθώς από το οριακό 27% έπεσαν στο 22% σε ένα μήνα.



Κάτι και το μάθημα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι η ανάγκη για σταθερότητα και σοβαρότητα, κάτι τα αλλοπρόσαλα και οι ανακολουθίες των ηγετών τους, σταδιακά υποχωρούν.

Τα άλλοτε κραταιά κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα όμως φαίνεται να ανήκουν πλέον κι αυτά στο παρελθόν. Αγκυλώσεις και ένα κλειστό πολιτικό σύστημα χωρίς νέες ιδέες και κυρίως χωρίς νέα πρόσωπα, και ένα εσώκλειστο πολιτικό προσωπικό, τα οδηγούν στο περιθώριο.

Αντίθετα το κίνημα των κεντρώων φιλελεύθερων Ciudadanos (Πολίτες) του νεαρού Albert Rivera φαίνεται ότι πλέον κάνει τη διαφορά ανεβαίνοντας 6% σε λίγες εβδομάδες, και προσεγγίζοντας το Λαϊκό Κόμμα με 18,4% και 2-4 μονάδες διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Podemos.

Οι Ciudadanos, των οποίων οι Ευρωβουλευτές εντάχθηκαν ήδη στο ALDE, προτείνουν ένα νέο κοινωνικό Συμβόλαιο, με δραστικές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική και οικονομία και έντονα στοιχεία αλληλεγγύης και επανένταξης για τους ανέργους μακράς διάρκειας.

Ισχυρίζονται πως η Ισπανία έχει όλα τα απαιτούμενα για την ανάπτυξη, για να γίνει μια χώρα πρότυπο: υποδομές, δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό, παράδοση, πολύ πιο κοντά στις Σκανδιναβικές χώρες παρά στην Βενεζουέλα.

Και εμποδίζεται από ένα πεπαλαιωμένο πολιτικό σύστημα και ένα πολιτικό προσωπικό προερχόμενο από τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς και όχι από την πραγματική οικονομία και την μεσαία τάξη.

Ο Albert Rivera, ο νεαρός που στα 27 του, πριν ενιά χρόνια, δεν δίστασε να ποζάρει συμβολικά γυμνός στην αφίσα για το ξεκίνημα του νέου κόμματος (για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τον καταλανικο εθνικισμό των υπόλοιπων κομμάτων, της Καταλωνίας από όπου και ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς») εμφανίστηκε πρόσφατα μαζί με τους καταξιωμένους οικονομολόγους Luis Garicano και Manuel Conthe και πρότεινε ένα νέο πρόγραμμα για την μεσαία εργαζόμενη τάξη της χώρας με έμφαση στην παιδεία και την κατάρτιση.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο χρόνος δουλεύει πλέον υπέρ του νέου στην μεγάλη αυτή Ευρωπαϊκή χώρα η οικονομία της οποίας έχει αρχίσει να παίρνει πάλι μπροστά.
Ως τις προσεχείς εκλογές ένα καινούργιο σκηνικό θα έχει αναδυθεί.

Και στα δικά μας!

http://politica.elpais.com/…/actuali…/1425756440_821944.html
http://lykavitos.gr/archives/177932
http://politica.elpais.com/…/actuali…/1424204215_723071.html




Δημοφιλείς αναρτήσεις