Απίστευτο θέαμα ... Οι μαγευτικές αποχρώσεις της Σαντορίνης

“Πέρα από τον κλασικό ελληνικό γαλανόλευκο ορίζοντα, η Σαντορίνη είναι ένα νησί του πορτοκαλί και του κόκκινου του αίματος, της βασιλικής πορφύρας και του κίτρινου του βουτύρου, του πράσινου ηλεκτρικ και του παστέλ ροζ.



Η πιο διάσημη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν το 1600 π.Χ., δημιουργώντας την καλντέρα, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Στην περίπου 200 φορές τη δύναμη της έκρηξης του ηφαιστείου στο Mt St Helens το 1980, έκρηξη που έγινε αισθητή σε όλο το Αιγαίο, ξεχύθηκε ένα 150 μέτρων ύψους τσουνάμι κατευθυνόμενο προς την Κρήτη, 70 χιλιόμετρα νότια. Κάποιοι αρχαιολόγοι λένε ότι η καταστροφή μπορεί να έχει φέρει και το τέλος της άνθησης Μινωικού πολιτισμού, που ξεκίνησε στην Κρήτη για να εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η άποψη της πόλης της Οίας, στη βορειοδυτική άκρη της Σαντορίνης, δείχνει τους λόφους του Νησιού Μανώλα, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Σε πρώτο πλάνο, απο την καλντέρα φαίνονται μερικά από τα μοναδικά χρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων και της χλωρίδας που ευδοκιμεί στα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία εδάφη της

Το πορώδες ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης διατηρεί το νερό ακόμη και όταν υπάρχει λίγη βροχή. Αυτό, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα του εδάφους σε ανόργανα άλατα, κάνει το νησί ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών, δημιουργώντας τοπία αμπελώνων τόσο κατάφυτα, που φαίνονται σαν να φθορίζουν. Η ίδια η ηφαιστειακή έκρηξη που το 1600 π.Χ. κατέστρεψε τμήμα του νησιού, μάλιστα, συντήρησε τις αποδείξεις αμπελουργίας απο την Εποχή του Χαλκού, πράγμα που σημαίνει ότι η οινοποίηση είναι μια τοπική βιομηχανία για τουλάχιστον 3600 χρόνια.

Το ένα πέμπτο της έκτασης του νησιού καλύπτεται απο αμπέλια της τοπικής ποικιλίας Ασύρτικο

Στο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης αναπτύσσεται ένα γνήσιο πολύχρωμο καλειδοσκόπιο λουλουδιών και χορταριών. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες καταφτάνουν και αναχωρούν με οχηματαγωγά ή κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της Θήρας, ωστόσο, δεν βλέπουν το διάσπαρτο με αγριολούλουδα τοπίο που καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού. Για να βρεθείτε σ' αυτή την πλεονεκτική θέση, θα πρέπει να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο - ή, για κάποιους πολύ χαλαρούς και ανεξάρτητους απο σφικτά χρονοδιαγράμματα, να πάρετε το τοπικό λεωφορείο - και να εξερευνήσετε το εσωτερικό του νησιού που, ενώ απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Θήρα, συχνά μοιάζει σαν άλλος κόσμος. Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, περίπου 12 χιλιόμετρα από τη Θήρα και λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε όχι μόνο γαλήνη, αλλά και εκπληκτικά τοπία φυσικών χρωμάτων.

Ακόμα και οι παραλίες της Σαντορίνης εμφανίζουν μια ποικιλία αποχρώσεων. Στην πραγματικότητα, μια γρήγορη ματιά στο χάρτη μοιάζει με ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο του Dr Seuss: Κόκκινη Παραλία, Λευκή Παραλία, Μαύρη Παραλία. Τα βότσαλα και η άμμος προέρχονται από λάβα, και τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο γεωλογικό στρώμα είναι εκτεθειμένο. Η απόχρωση των τεράστιων βράχων στο Κόκκινη Παραλία, που παρουσιάζεται εδώ, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, προέρχεται από το γεωλογικό στρώμα του σιδήρου

Στην Σαντορίνη υπάρχουν πολλές παραλίες με μαύρη άμμο, όπως αυτή στην Περίσσα, 10 χλμ ταξίδι

Στο Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, οι τοιχογραφίες είναι εκπληκτικά πολύχρωμες και παιχνιδιάρικες - συμπεριλαμβανομένης αυτής της σκηνής των πιθήκων στα κόκκινα, κίτρινα και μπλε.

Και οι σημερινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν επίσης ένα ευρύ φάσμα των χρωμάτων. Ενώ πολλά από τα κτήρια του νησιού είναι λευκά, άλλα, όπως αυτά που εμφανίζονται εδώ στην Οία, μπορεί να έχουν εμπνευστεί από την παλέτα των χρωμάτων του νησιού

Ακόμη και τα άσπρα κτίρια της Σαντορίνης έχουν πινελιές από χρώμα, όπως φαίνεται εδώ στο Εμπορειό, μια όμορφη πόλη 12 χιλιόμετρα νότια της Θήρας

Με ανεμπόδιστη θέα δυτικά, η Οία είναι το πιο δημοφιλές μέρος του νησιού για να συλλάβει κανείς το φεστιβάλ χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος στο Αιγαίο. Το θέαμα είναι τόσο δημοφιλές, στην πραγματικότητα, που οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν επισκέπτες με κάμερες έτοιμους να κλέψουν λίγη απο την ομορφιά.

Για τους "μυημένους" που έχουν και την δυνατότητα μετακίνησης, η απόλαυση του ηλιοβασιλέματος στο Αμμούδι είναι μοναδική και σχετικά μοναχική, χωρίς τον συνωστισμό της Οίας. Είναι το ιδανικό μέρος για να κάνει κανείς μια πρόποση στη Σαντορίνη - και στο ηφαίστειο, που δημιούργησε αυτόν τον εντυπωσιακό, πολύχρωμο τόπο όπως είναι σήμερα.




Δημοφιλείς αναρτήσεις