Κυβέρνηση και αντιπολίτευση

“Βγήκε δημοσκόπηση που δείχνει χαοτική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κάτω από 3% και τους ΑΝΕΞΕΛ ανεβασμένους. Το Ποτάμι στα εκλογικά του.



Τα πάντα πάνε κατά διαόλου και ο οδηγός προς την άβυσσο χαίρει της εκτιμήσεως των επιβατών! Πέρα από την οργουελική προπαγάνδα, είναι προφανές πως η αντιπολίτευση έχει πρόβλημα ταυτότητας, ανάγνωσης της συγκυρίας, στρατηγικής και τακτικής.

Η πρώην συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρονται σα να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως αυτοί τα είχαν λυμμένα όλα - κι από πάνω τέρμα στα μνημόνια, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας στέλνουν σε νέα. Είναι σαφές πως με τους σημερινούς θα καταλήξουμε είτε σε χρεοκοπία ή σε τρίτο μνημόνιο. Είναι όμως εξ ίσου σαφές πως η πρώην συγκυβέρνηση προσφέρει μια δήθεν πολιτική, η οποία δεν είχε καμιά τύχη και η οποία επίσης οδηγούσε σε τρίτο μνημόνιο - πιθανόν λιγότερο επαχθές από το επικείμενο τσίπρειο.

Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης που άφησαν, δεν είναι μερικά ζητηματάκια να τα ξωπετάξουμε. Αφορούν την αξιολόγηση Ιουνίου που δεν έγινε κοινή συναινέσει με την τρόικα ΚΑΙ τα αγγούρια του δημοσιονομικού κενού και της αξιολόγησης Σεπτεμβρίου.

Πλασσάρουν τις πολιτικές που απέτυχαν οι ίδιοι να εφαρμόσουν ως λύση. Το μόνο χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων είναι η ανάδειξη της πολιτικής οξύνοιας των Σαμαρά και Βενιζέλου. Ουδέν αναληθέστερον βεβαίως.

Ο Σαμαράς πουλάει ένα success story το οποίο θάφτηκε οριστικά τον Μάιο με την αλλαγή ΓΓΔΕ. Τα έσοδα κατέρρευσαν. Οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους θα κατέληγε, όχι σε σκίσιμο μνημονίου, αλλά σε νέα δέσμευση. Η δε απροκάλυπτη ακροδεξιά στροφή είναι βρωμερά απωθητική.

Ο Βενιζέλος είναι ο γνωστός πλασιέ του εαυτού του. Τώρα πια με ακατάσχετη μπουρδολογία. Έσκιζε κι αυτός μνημόνια με την συμφωνημένη (ψεύδος!) γραμμή πίστωσης. Για την πιστοληπτική γραμμή απαιτείται πρόσβαση στις αγορές. Από το τέλος Σεπτεμβρίου είχε χαθεί. Ούτε μία μέρα από την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου δεν βρέθηκε η Ελλάδα να είναι αξιόχρεη στα μάτια των αγορών. Ακόμη και εάν φτιαχνόταν η γραμμή πίστωσης, από την πρώτη μέρα θα μετατρεπόταν σε δάνειο, δηλαδή μνημόνιο.

Η αντιπολίτευση δυστυχώς γίνεται όχι για την αντιμετώπιση της συγκυρίας αλλά για την ανάδειξη πολιτικών προτάσεων των συγκεκριμένων, οι οποίες είχαν αποτύχει παταγωδώς.

Η συγκυρία καλεί στην αποτροπή της χρεοκοπίας. Ποιός ενδιαφέρεται για την αναγνώριση πολιτικών προτάσεων που δεν είχαν ποτέ καμιά τύχη; Η δημοσκόπηση είναι αστείο μεν να γίνεται λες και έχουμε σε μερικές εβδομάδες εκλογές. Είναι χρήσιμη όμως μπας και συνειδητοποιήσουν πως μ' αυτά που κάνουν στέλνουν τις παρατάξεις τους στη ναφθαλίνη και οι ίδιοι καταντούν πολιτικές καρικατούρες.

Αν το συνειδητοποιήσουν έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τροπάρι ή να πάνε σπίτι τους. Αν είναι να αλλάξουν τροπάρι πρέπει να το κάνουν άμεσα. Διαφορετικά είναι παντελώς αδιάφοροι - σε όλους, πλην των φίλων τους που προσδοκούν κρατική αποκατάσταση.

Αυτή είναι μια από τις κατάρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται μόνο κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση.”


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις