Τσίπρας και Βαρουφάκης μεθερμηνεύουν την ήττα σε θρίαμβο

Στη σκληρή διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της και, ειδικότερα, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη εστιάζει το Der Spiegel.



«Ο Σίσυφος βασανίζει τον Οδυσσέα», σχολιάζει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό, παρουσιάζοντας ως Σίσυφο τον κ. Σόιμπλε και ως Οδυσσέα τον κ. Βαρουφάκη.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σχολιάζοντας την τελική έκβαση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης, με αποκορύφωμα το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, το Spiegel σημειώνει: «Τελικά όλη η πανουργία, οι υπολογισμοί, όλη η εμπιστοσύνη του ενός στην κατανόηση του άλλου ήταν μάταια: Η Ελλάδα υποχώρησε. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να χαρεί για την ήττα του αντιπάλου του, Γιάνη Βαρουφάκη».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Σόιμπλε είναι σε θέση να αντιληφθεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης «πρέπει να μεθερμηνεύσουν στο ''σπίτι'' τους την ήττα σε θρίαμβο με προπαγανδιστικό τρόπο». Αυτό είναι μέρος της πολιτικής, σημειώνει το Spiegel. Όπως παρατηρεί, για τον νομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «η κυριαρχία του δικαίου χαρακτηρίζει τη δυτική δημοκρατία και τον πολιτισμό».

Ως εκ τούτου, τον απωθεί η ελαστικότητα με την οποία «θέλουν οι νεοεκλεγέντες συνάδελφοί του να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Για αυτόν τον άνθρωπο η Ευρώπη είναι ένα έργο διαπαιδαγώγησης και η ιστορία των περασμένων επτά δεκαετιών είναι ο εκπολιτισμός της Ευρώπης, μία διαπαιδαγώγηση με βάση την ειρήνη και τη δημοκρατία».


ΝΕΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Βερολίνο και Βρυξέλλες σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στην Ελλάδα

Νέα σκληρά μηνύματα προς την Αθήνα, στέλνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες πιέζοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega, τονίζει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ τότε θα βρεθεί ενώπιον της χρεοκοπίας.

«Ο Σόιμπλε εννοεί αυτά που λέει. Δεν απειλεί. Περιγράφει μια κατάσταση. Το εννοεί», είπε.

Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε τόσες πολλές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο που στο Βερολίνο έχουν χάσει τον λογαριασμό και θα πρέπει και εκείνος να ερωτηθεί εάν και η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια χρεοκοπία.

Χαρακτήρισε πολύ ασυνήθιστη για ευρωπαϊκή χώρα να κατηγορεί άλλες χώρες της Ευρώπης όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να είναι αυστηρή με την Ελλάδα.

"Τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε η εμπιστοσύνη", συμπλήρωσε και τόνισε ότι "πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και η Ελλάδα να μάθει να τηρεί τους διεθνείς κανόνες που έχει υπογράψει"

Η Κομισιόν

Δεν είναι ρόλος της Κομισιόν να σχολιάζει δηλώσεις και αυτό που έχει σημασία είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν σήμερα ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εναντίον των δηλώσεων Τσίπρα.

Η Μίνα Αντρέεβα απάντησε επίσης σε ερωτήσεις τονίζοντας ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την διαμαρτυρία των δυο χωρών και με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα απαντήσει.

Από εκεί και πέρα, η Επιτροπή -είπε- βρίσκεται σε επαφή με όλες τις χώρες της Ένωσης για να διασφαλιστεί η ενότητα της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιούνκερ μιλάει με όλους τους ηγέτες συνεχώς."

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεσολαβητική προσπάθεια την οποία έχουμε αναλάβει με τα άλλα θεσμικά όργανα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συμφωνία", είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημειώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεργάζεται με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις