Με τους Syrizan's Manoeuvres in the Debt ... Standard θα γίνουμε Poors

“Κλιμακώνονται οι πιέσεις έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s υποβάθμισε σε ΒΒ- το outlook της ελληνικής οικονομίας, από Β.


Η υποβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, αν και αναμενόμενη μετά τις προειδοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, αποτυπώνει την ανησυχία των αγορών από τη μη εξεύρεση λύσης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τη ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών.
Στενά είναι τα περιθώρια σύμφωνα με τον Οίκο αναφορικά με την ρευστότητα καθώς εν εξελίξει βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στην εξεύρεση κάποιας λύσης που θα καθησυχάσει τις Αγορές.
Πέραν τούτου, όπως αναφέρει ο Οίκος, αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις λόγω των εκροών καταθέσεων που θα πιθανόν να λάβουν χώρα.
Παράλληλα, η S&P σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορισμένα «μαξιλάρια» ρευστότητας, καθώς πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων προς τους επίσημους πιστωτές, γεγονός που περιορίζει την ευελιξία διαπραγμάτευσης.
Έτσι, διατηρεί την αξιολόγηση σε «creditwatch negative», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Moody’s ετοιμάζει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι χωρίς πρόγραμμα η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ...”
Μετά την Standard & Poor’s, που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε B- από "Β" προηγουμένως), διατηρώντας μάλιστα το αρνητικό outlook και άρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, ακολούθησε η «προειδοποιητική βολή» της Moody΄s, η οποία έθεσε υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση την αξιολόγηση (Caa1) αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η μεν S&P σχολιάζει πως «τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ολοένα συρρικνούμενης ρευστότητας», και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει επιπλέον πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Moody’s κάνουν λόγο για υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών, σχετικά με τους όρους του προγράμματος στήριξης της χώρας, και αναδεικνύουν επίσης το ζήτημα της ρευστότητας, σχολιάζοντας πως το αποτέλεσμα (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) θα μπορούσε πιθανώς να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ρευστότητας αλλά και στην πιθανότητα αθέτησης πληρωμών σε διαπραγματεύσιμους τίτλους.
Οι κινήσεις των δύο οίκων, που πραγματοποιήθηκαν μετά των «μαραθώνιο» επαφών των τελευταίων ημερών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και προτού ακόμα παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις της τελευταίας, στέλνουν ηχηρό μήνυμα, για την ανάγκη να διαφανούν ξεκάθαρες ενδείξεις στο Eurogroup της Τετάρτης, ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.




Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις