Υπογραφή προγράμματος σημαίνει και πτώση της κυβέρνησης

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, με την κυβέρνηση να δηλώνει διατεθειμένη να φτάσει μέχρι τέλους, αρνούμενη να υπογράψει επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.



«Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, σκιαγραφώντας το τοπίο της απόλυτης ρήξης που θα αποτυπωθεί στο έκτακτο Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου με θέμα την Ελλάδα, στο οποίο, όπως σημειώνουν, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο Euroworking group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. «Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις», αναφέρουν.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τονίζουν επιπλέον πως ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Όπως αναφέρουν «θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο και θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο Eurogroup».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και μια χρηματοδότηση-γέφυρα, «αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία». Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνουν είναι «όχι νέο δάνειο».

Πηγές πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδουν τις πληροφορίες για τα περί πτώσης της κυβέρνησης. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.


Σήμερα, στις 17.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο, Σάββατο στις 15.00 θα συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο. 


Μία πρώτη συζήτηση εν όψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, «το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε, εξάλλου, αποτίμηση των μέχρι τώρα συναντήσεων στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Αναφέρθηκε, πάντως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».

Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup, η απάντηση ήταν πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε».

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.


Σε εξέλιξη είναι έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη γίνεται ενημέρωση για τον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο, αλλά και για τη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, στο οποίο η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. 


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Εντός ολίγου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το ΤΧΣ.


Συνάντηση γνωριμίας με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς και τον υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ Νταλίπ Σινγκ, είχε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός παρουσίασε στους αμερικανούς αξιωματούχους το περίγραμμα του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δυνατότητα νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.


Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Eurogroup μια «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι να παρουσιάσει το συνολικό της πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της ΕΕ, καθώς και ότι θα ζητηθεί από την Αθήνα να δεσμευτεί στις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς και μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Δεν θα αποδεχθούμε καμία συμφωνία που δεν σχετίζεται με ένα νέο πρόγραμμα», σημείωσε.


Το μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις.

Ερωτηθείς «πώς θα αρθούν οι πιέσεις», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Ο ίδιος επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ότι συμφωνεί με τα 2/3 του Μνημονίου. «Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές. Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο», είπε.


Εκτός από το ρόλο του υπουργού Οικονομικών, ο Γιάννης Βαρουφάκης απέκτησε και άλλον έναν, αυτόν του σούπερ ήρωα σε βιντεοπαιχνίδι.

Το όνομα του τσάρου της οικονομίας στο βιντεοπαιχνίδι είναι «Syriza Man» και είναι έτοιμος να πολεμήσει τις επιθυμίες του εχθρού, που ακούει στο όνομα... «Δρ. Τρόικα».

Ο δημιουργός του παιχνιδιού χρησιμοποίησε ως βάση το παλιότερο παιχνίδι «Mega Man».


Δικαιωμένη δηλώνει η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η οποία, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, επιτίθεται σε όσους σχολίασαν αρνητικά την προεκλογική τοποθέτησή της, ότι «μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

Η βουλευτής, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ανέβασε την είδηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με το σχόλιο: : «Σοβαρά; Πως είπατε; Με τον μηχανισμό ela 60 δις για ρευστότητα; Τελικά ξεφτιλιστήκατε ομαδικώς από πολλές πλευρές. Τελικά ποιος είναι ο ανόητος».





Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις