Η 'στρατηγική του τρελού' ... χωρίς γραβάτα και μαλλιά

“Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του έγκυρου Business Insider, το οποίο χρησιμοποιεί την ειδίκευση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στη «Θεωρία Παιγνίων» (Game Theory), για να αποκαλύψει, όπως πιστεύει, τη στρατηγική που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δεν είναι άλλη από την περίφημη «στρατηγική του τρελού»… για τους γνωρίζοντες.



Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», το δημοσίευμα ξεκινά με την εκτόξευση του χρηματιστηρίου της Αθήνας στη συνεδρίαση της Τρίτης. «Ήταν αποτέλεσμα των εξελισσόμενων συνομιλιών για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση χρέους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών ήταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η φωνή και η μορφή της σημερινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα».

Συνεχίζει το άρθρο: «Στις φωτογραφίες των διαπραγματεύσεών του με τους διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά το περασμένο σαββατοκύριακο, εμφανίστηκε με πουκάμισο έξω από το παντελόνι και χωρίς γραβάτα, θέλοντας να περάσει το μήνυμα: δεν παίζω με τους κανόνες».

Το άρθρο υπογραμμίζει πως «πριν καλά καλά η νέα κυβέρνηση αναλάβει, η Ελλάδα δήλωσε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την τρόικα και ο Βαρουφάκης έψεξε τα μέσα ενημέρωσης για παραποίηση των δηλώσεών του».
Σε εκείνο το σημείο, ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί ότι η Ελλάδα είχε εκτροχιαστεί, συνεχίζει το άρθρο. «Ο Βαρουφάκης έμοιαζε να επιδιώκει αυτό που στη στρατηγική είναι γνωστό ως ‘η θεωρία του τρελού’, η οποία στηρίζεται στο εξής: αν λειτουργείς ως αρκούντως τρελός, ο εχθρός σου θα σε φοβηθεί και θα σου δώσει περισσότερα από αυτά που θέλεις».

Αφού αναφέρεται στις διαδοχικές συναντήσεις και δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο διάστημα των τελευταίων ημερών, και το σταδιακό ξεδίπλωμα της ελληνικής στρατηγικής, το δημοσίευμα καταλήγει:

«Φαίνεται πως η στρατηγική του Βαρουφάκη -τολμηρή, λίγο τρελή αλλά και ανοικτή στις διαπραγματεύσεις- ίσως τον βγάλει κάπου. Από την άλλη, θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά. Σε κάθε περίπτωση, η μοίρα του ευρώ μοιάζει να βρίσκεται εν μέρει στα χέρια ενός ριζοσπάστη οικονομολόγου χωρίς γραβάτα και μαλλιά. Το παιχνίδι ξεκίνησε».”



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις