47 μέτρα ΣΥΡΙΖΑ

Η επιβολή μέτρων εξοντωτικής λιτότητας σε μια οικονομία που βρισκόταν ήδη σε ύφεση, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Κι αυτό ήταν κάτι που το είχε επισημάνει από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια όχι μόνο δεν θεράπευσαν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιτέθηκαν και στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα.



Στράφηκαν ενάντια στον ιδιωτικό τομέα με ένα θανατηφόρο συνδυασμό υπερφορολόγησης, κατάρρευσης της ζήτησης και ασφυκτικού περιορισμού της ρευστότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν στο διάστημα αυτό δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τα πρώτα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας :

  1. Απλοποίηση δανειοδότησης επιχειρήσεων.
  2. Σταθερό φορολογικό.
  3. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.
  4. Ενδιάμεσος φορέας για ιδιωτικό χρέος.
  5. Αναβάθμιση επιτροπής ανταγωνισμού.
  6. Παρατηρητήριο τιμών.
  7. Αναμόρφωση πτωχευτικού δίκαιου.
  8. Γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.

Με αυτά τα πρώτα μέτρα είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσουμε την δυνατότητα της επανεκκίνησης στην πραγματική οικονομία, αίροντας την ασφυκτική καταστολή που της έχει επιβληθεί από φόρους και πρόστιμα που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.

Εμείς πιστεύουμε ότι, δίνοντας όραμα και προοπτική στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους που επιθυμούν το «επιχειρήν», μπορούμε ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία.

Με συλλογικό όραμα, σχέδιο και ελπίδα, μπορούμε να ξαναφέρουμε στο τόπο μας την ανάπτυξη.

Για ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Η βάρβαρη πολιτική του μνημονίου, έχει αφήσει στη χώρα και στους πολίτες της βαθιά τα σημάδια της. Για να καταφέρει ο κ. Σαμαράς να βροντοφωνάξει για το περίφημο “success story”, το οποίο αμφισβητήθηκε και από πολλούς συνομιλητές του, επέβαλλαν αυστηρά φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, μείωσαν δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, καταβαράθρωσαν μισθούς και συντάξεις και γενικά τσαλαπάτησαν την αξιοπρέπεια του Έλληνα, για να φράσουμε και στην επίτευξη των περίφημων πρωτογενών «πλεονασμάτων».

Οι συνεχείς φοροεπιβαρύνσης, η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέτρα φοροεπιδρομών, κατέστησαν την κοινωνία ανήμπορη ακόμα και για τα αυτονόητα. Οι επιλογές τους και η πολιτική που θα ακολουθούσαν συνοψίζονται και στο περίφημο email Χαρδούβελη.

H εναλλακτική φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Καθώς, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την βίαιη φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού, και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών και του δημοσίου πλούτου, που προωθούσαν έως σήμερα με πρωτοφανή κυνισμό οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Δεν μπορείς να ζητάς από αυτούς που δεν έχουν. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια διαφορετική και πιο αποτελεσματική οργάνωση των δαπανών, καθώς και μια αποτελεσματικότερη παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Πρέπει επιτέλους να μπει “τέλος” στην “προκλητική φοροασυλία του πλούτου και να οργανωθούν τα δημοσιονομικά με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Για αυτό το λόγο εμείς, έχοντας και την πολιτική βούληση λέμε :

  1. Πάταξη φοροδιαφυγής.
  2. Πάταξη λαθρεμπορίου.
  3. Αφορολόγητο μέχρι 12.000 ευρώ.
  4. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ.
  5. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο και προοδευτική κλιμάκωση που δεν πιάνει την πρώτη κατοικία.
  6. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών με μείωση 35%.
  7. Έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών
  8. Λίστες Λαγκάρντ, Λιχνενστάιν, εμβάσματα off shore.
  9. Έλεγχος εισροών – εκροών και μοριακοί ανιχνευτές παντού.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν σε όλους ότι ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το αυτονόητο. Επιδιώκει την δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος απλού, λειτουργικού, σταθερού, πιο αποτελεσματικού και προπαντός πιο δίκαιου.

Δέκα πρώτα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης

Η μνημονιακή κατεδάφιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ιδιαίτερα των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, είχε πολύ καταστροφικότερο χαρακτήρα ακόμα και από τις υπόλοιπες χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού νότου, που εντάχτηκαν σε μνημόνια αυστηρής λιτότητας. Η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί τη βασική αιτία κατάρρευσης της κοινωνίας και της οικονομίας και δεν θεραπεύει κανένα από τα προβλήματά τους.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για την ποιοτική αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με άξονες την προστασία και αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής αποκατάστασης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα δέκα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη :

  1. Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  2. Αποκατάσταση συλλογικών συβάσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας, μετενέργειας διαιτησίας.
  3. Μέτρα φραγμού των μαζικών απολύσεων.
  4. Δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.
  5. Δωρεάν ρεύμα για 300.000 νοικοκυριά.
  6. Εξασφάλιση στέγης.
  7. Επαναφορά 13 σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.
  8. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  9. Ειδική κάρτα μετακίνησης.
  10. Κατάργηση ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης.

Είναι πανθομολογούμενο από όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προάγει τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Να είστε βέβαιοι ότι μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με το λαό στήριγμα της, μπορεί να κάνει πράξη όλα εκείνα τα οποία απαιτούνται για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως πραγματική δημοκρατία των πολιτών.

Δέκα πρώτα μέτρα για την υγεία

Αποδείχτηκε ότι οι κυβερνώντες δεν δίνουν δεκάρα για τους χιλιάδες ανασφάλιστους, ανέργους, άπορους, συνταξιούχους , την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, που είναι το μόνο θύμα αυτής της καταστροφικής και αντικοινωνικής λαίλαπας που επέφεραν οι μνημονιακοί σχεδιασμοί τους.

Η συρρίκνωση και τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά και η προσπάθεια εκχώρησής του στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, αποτέλεσε τον πρώτιστο στόχο, των μνημονιακών Υπουργών Υγείας.

Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας εκκινεί από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Στρατηγικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ΝΕΟΥ ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τη στιγμή της ανάγκης.

Τα δέκα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία :

  1. Πρόσβαση ανασφάλιστων σε δημόσιες δομές.
  2. Κατάργηση 5ευρου εισόδου.
  3. Κατάργηση του αντίτιμου του ενός ευρώ που δίνουμε ανά συνταγή
  4. Μηδενική συμμετοχή σε άτομα κάτω από το όριο της φτώχιας.
  5. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  6. Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη.
  7. Καθιέρωση του θεσμού της ομάδας υγείας, ιατρού γειτονιάς με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό.
  8. Κατάργηση ΕΣΑΝ.
  9. Αναδιοργάνωση ΕΟΦ.
  10. Αναδιοργάνωση διοίκησης ΕΣΥ.

Οι προτάσεις μας είναι εφικτές και μάλιστα με μειωμένο κόστος. Δίνουν τη δυνατότητα στο υπάρχον εθνικό σύστημα υγείας, να αναβαπτισθεί και να βελτιωθεί, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Άλλωστε σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται τουλάχιστον δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης με αφετηρία την αντίληψη ότι η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αυτή την πολιτική βούληση.

Δέκα άμεσα μέτρα για το αγροτοκτηνοτροφικό

Η ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού και η πολιτική της παθητικής προσαρμογής στην νεοφιλελεύθερη ΚΑΠ καθώς και οι καταστροφικές επιλογές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του μνημονίου οδήγησαν σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Τα κατορθώματά τους είναι γνωστά σε όλο τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο :

  1. Πούλησαν την Αγροτική Τράπεζα.
  2. Αύξησαν το ΦΠΑ σε εφόδια, ενέργεια και ζωοτροφές.
  3. Αύξησαν την φορολογία των αγροτών.
  4. Μείωσαν την σύνταξη του αγρότη.
  5. Επέφεραν μείωση κατά 20% του αγροτικού εισοδήματος.
  6. Δεν έκαναν ουσιαστική διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ.
  7. Τα ετεροχρονισμένα μέτρα που πήραν για την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, δεν ήταν ουσιώδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι προνομιακός χώρος για να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στηριγμένο σε ομάδες παραγωγών, σε μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και δίκτυα χωρίς μεσάζοντες για την προώθηση των προϊόντων, με δίκαιη και διαφανή κατανομή αλλά και με παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, με αναδιοργάνωση και αποκατάσταση του κύρους του συνεταιριστικού κινήματος και με οριστική απαλλαγή του αγροτικού κόσμου από τη λογική της διαμεσολάβησης, της συναλλαγής και της ανάθεσης σε άλλους να διαχειριστούν τα προβλήματά του.

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων, η στήριξη της ενδοχώρας, η αλληλέγγυα σχέση παραγωγού-καταναλωτή, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια του λαού μας και η απεξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές αλυσίδες εισαγωγής τροφίμων.

Τα δέκα πρώτα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι :

  1. Ανακούφιση των αγροτών από δάνεια και οφειλές.
  2. Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ.
  3. Μείωση κόστους παραγωγής.
  4. Επαναφορά 13 σύνταξης.
  5. Πρόσβαση σε γιατρό και μείωση συμμετοχής σε φάρμακα.
  6. Παροχή ρευστότητας
  7. Αναγέννηση συνεταιρισμών
  8. Μέτρα φραγμού των παράνομων ελληνοποιήσεων.
  9. Εξυγίανση εμπορίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
  10. Αύξηση κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι αγρότες μας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του αγροτικού κόσμου για να πάρει τις τύχες του στα χέρια. Οι δράσεις μας και οι προτάσεις μας υπηρετούν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, αποτρέπουν την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και την ερήμωση της υπαίθρου, στηρίζουν την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και να ευνοούν την αναδιανομή πόρων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.





Δημοφιλείς αναρτήσεις