Δημόσιο: 695 απολύσεις για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους

Πριν από ενάμιση χρόνο το ΥΔΜΗΔ έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.
Με πληθώρα οριζόντιων ελέγχων, θεσμικά μέτρα, σωστό συντονισμό και πλήρη εποπτεία, όπως τονίζεται βέβαια ... στο ανακοινωθέν του ΥΔΜΗΔ, το πρόγραμμα έφερε σημαντικά αποτελέσματα και εδραίωσε την αντίληψη ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί.



Συγκεκριμένα, το τελευταίο τετράμηνο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) του 2014, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απολύθηκαν από το Δημόσιο, για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 133 υπάλληλοι.

Συνολικά, το 2014, μέσα από την ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομανκρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα:

• 77 το 2011
• 133 το 2012
• 218 το 2013

Εξέλιξη απολύσεων για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 2011-2014

Οι συστηματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες (Ιούλιος 2013 – Δεκέμβριος 2014), οδήγησαν εκτός Δημοσίου, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, συνολικά 828 υπαλλήλους, όταν από τις αρχές του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013, το αμέσως προηγουμένο δηλαδή παρόμοιο χρονικό διάστημα, απολύθηκαν για τους ίδιους λόγους μόλις 160 υπάλληλοι.

Εξέλιξη πειθαρχικών και ποινικών απολύσεων Ιαν. 2012 / Ιουν. 2013 —Ιούλ. 2014 / Δεκ. 2014

Με αφορμή την παρουσίαση των ανωτέρω συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Υλοποιούμε, συστηματικά και μεθοδικά, ένα σχέδιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση το οποίο μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Όταν υπάρχει βούληση και σχέδιο δράσης μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης.

Αποδείξαμε ότι αυτό που έλειπε από τη Δημόσια Διοίκηση ήταν η πολιτική βούληση, η οργάνωση και η εισαγωγή δομών και διαδικασιών που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των οργάνων ελέγχου.

Αυτή τη μάχη, με τη στήριξη των πολιτών, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, καθώς έχουμε σύμμαχο τη σιωπηλή, αλλά συντριπτική, πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, που στήριξαν έμπρακτα το σχέδιο αυτό και συνέβαλλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του.

Η Δημόσια Διοίκηση δεν αντέχει να γυρίσει σε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, που θα τη βυθίσουν στην ανυποληψία».



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις