Η Ελλάδα δεν μας αφήνει και δεν θα την κλωτσήσουμε έξω από την ευρωζώνη

“Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η ευρωζώνη στην Ελλάδα είναι περισσότερο χρόνο για αποπληρωμή του χρέους , αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξυπηρετήσει όλα τα ελληνικά χρέη και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν αναλάβει την εξουσία, αλλά η ευρωζώνη μπορεί να συμφωνήσει να περιμένει περισσότερο για την αποπληρωμή, αναφέρουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
«Δεν εξετάζουμε διαγραφή χρεών» δήλωσε στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μία νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές αλλά ο χώρος για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένος.

«Αν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, πρέπει να επιδείξει ένα βαθμό ρεαλισμού» δήλωσε  ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επέκταση για τις ημερομηνίες λήξης των δανείων της Ελλάδας και ίσως η μείωση του εναπομείναντος μικρού περιθωρίου επιτοκίου σε ένα μικρό μέρος αυτών των δανείων – μία  επιλογή που εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό.

«Η ευρωζώνη σίγουρα θα είναι προετοιμασμένη να κάνει το μέγιστο που μπορεί για να καλύψει μέρος της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν σαφή όρια: Μία διαγραφή χρέους δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και οικονομική βελτίωση, που θα είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας».

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η σύναψη συμφωνίας με τον Α. Τσίπρα μπορεί να είναι πιθανή, ελπίζοντας ότι η σκληρή γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τους σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας – όπως και οι προειδοποιήσεις από τα κυβερνώντα κόμματα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημαίνει μία έξοδο από το ευρώ.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα. Όλες οι πλευρές στέλνουν σήματα για να προσελκύσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους είναι δυνατόν» αναφέρει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.  

Το ερώτημα είναι εάν ο Α. Τσίπρας μπορεί, ή έχει την πρόθεση, να μετατοπίσει τη θέση του αρκετά γρήγορα ώστε να αποτρέψει μία νέα ελληνική κρίση.
Τα όρια της ευρωζώνης
Σε αντίθεση με το 2010 όταν η Αθήνα πυροδότηση την κρίση χρέους, η ευρωζώνη πλέον διαθέτει την εμπειρία και τα θεσμικά όργανα για να αποτρέψει τη μετάδοση και είναι πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αντέξει μία νέα οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα ή ακόμη και την έξοδό της από το ευρώ.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμές ή βγει από την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάποιο ανταγωνιστικό σενάριο, θα αυτοπυροβοληθούν και στα δύο πόδια τους», αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Θα υπάρξει αλλαγή, αλλά η πιθανότητα ενός καταστροφικού σεναρίου είναι εξαιρετικά απίθανο».

«Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι τα μέτρα που αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση του Νοεμβρίου 2013: η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και η μείωση του περιθωρίου του πρώτου πακέτου διάσωσης. Δεν έχω δει οτιδήποτε άλλο να συζητείται» δήλωσε στο Reuters o πρώτος αξιωματούχος.
Juncker: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ
Η Ελλάδα ούτε θα αφήσει το ευρώ ούτε θα εκδιωχθεί από ενιαίο νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker στο πλαίσιο συνεδρίου στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα δεν θα αφήσει την ευρωζώνη, εμείς δεν θα κλωτσήσουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, ο Juncker δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει στα εγχώρια πολιτικά ζητήματα, αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε δέσμευση έχει γίνει στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να τηρηθεί ...”


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις