Απορρίψτε τον καιροσκοπισμό! Τιμωρήστε τον συντηρητισμό!

“Το τελευταίο διάστημα υπάρχει διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές αποτελούν ένα από τα πρώτα θέματα στα διεθνή ΜΜΕ. Σ’ αυτό το διάστημα έχω δώσει συνεντεύξεις σχεδόν παντού:




Αριστείδης Ν. Χατζής|| The Greek Crisis

Αναπληρωτής καθηγητής
Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Στη Wall Street Journal, στους Financial Times, στο Bloomberg, στον Economist, στη USA Today, στο Forbes, στη RAI, στη Σουηδική Δημόσια Ραδιοφωνία, σε ισπανικές, πορτογαλικές, ιταλικές, γερμανικές, ρωσικές, κροατικές, βουλγαρικές, γιαπωνέζικες και κορεατικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.
Όλες αυτές οι συνεντεύξεις έχουν κάτι κοινό. Όλες/οι οι ξένοι δημοσιογράφοι υποβάλλουν πολλά ερωτήματα αλλά υπάρχουν δύο κοινές θεματικές σε κάθε συνέντευξη:
(α) Γιατί οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις δεν έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ακολούθησαν μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική λιτότητας;
(β) Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία και εφαρμόσει το πρόγραμμά του;
Η απορία που υποβόσκει πίσω από τις δύο ερωτήσεις είναι εμφανής. Αλλά επιτρέψτε μου να την αναδιατυπώσω με τα δικά μου λόγια:

Είστε σοβαροί; Αυτές είναι οι επιλογές σας; Μετά από 5 χρόνια τρομακτικής κρίσης έχετε καταφέρει να φτάσετε σε εκλογές στην πλέον ακατάλληλη ώρα έχοντας υποτίθεται μπροστά σας ως εναλλακτικές αυτά τα δύο κόμματα;

Δυστυχώς όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά δεν φτάνει που είναι τραγική είναι και εξευτελιστική για την ελληνική δημοκρατία: σκεφτείτε μόνο ποιο κόμμα (ή μάλλον συμμορία) πρόκειται να καταλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, την τρίτη θέση.

Αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα. Είναι χειρότερα γιατί έχουμε μπροστά μας και αυτό το ψευτοδίλημμα:
- ΝΔ για να μείνουμε στο Ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ για να καταστραφούμε;
- ΝΔ για να παραμείνουμε στα μνημόνια και τη λιτότητα ή ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσει τις συμφωνίες και να ζούμε σαν πασάδες;
Αρνούμαι κατηγορηματικά να δεχτώ αυτό το αλληλοσυμπληρούμενο και αλληλουποστηριζόμενο ψευτοδίλημμα. Απορρίπτω πλήρως την υποτιθέμενη αναγκαιότητα να απαντήσουμε στο ψευτοδίλημμα με τους δικούς του όρους.

Είναι ψευτοδίλημμα γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να επιλέξεις το μη χείρον. Αυτούς με τους οποίους μπορεί να μην είσαι και τόσο ικανοποιημένος αλλά τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις. Αυτό είναι λάθος. Κινδυνεύεις και με τους δύο. Μπορεί να μην κινδυνεύεις το ίδιο αλλά πάντως κινδυνεύεις.

Κινδυνεύεις να συνεχίζεις να σέρνεσαι. Να δώσεις εύσημα σε μια κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε. Να επιβραβεύσεις τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, την αποτυχία, την ανοησία, τον επιφανειακό ευρωπαϊσμό, τον βαθύ συντηρητισμό. Αν δεν τα φοβάσαι ή δεν τα βλέπεις όλα αυτά, τότε ψήφισε ΝΔ.

Κινδυνεύεις να χάσεις όλα όσα πέτυχες εσύ και οι γενιές Ελλήνων πριν από σένα που επέλεξαν να είναι μέρος της Ευρώπης. Να δώσεις την ευκαιρία να πειραματιστούν μαζί σου ιδεοληπτικοί, οικονομικά αναλφάβητοι, θαυμαστές δικτατόρων, λαϊκιστές δημαγωγοί, ανεύθυνοι καιροσκόποι. Αν δεν τα φοβάσαι ή δεν τα βλέπεις όλα αυτά, τότε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Θα σου πουλήσουν το παραμύθι ότι το ένα είναι απαραίτητο για να μη βγει το άλλο. Είναι αυτό το περίφημο «μη χείρον» που μπορεί να μην είναι βέλτιστο, είναι όμως, υποτίθεται, αναγκαίο.
Ψέματα!
Έχεις άλλη μια επιλογή. Να τους αναγκάσεις να συνεργαστούν με τρίτους. Να μην τους δώσεις ένα ποσοστό που θα τους λύσει τα χέρια ή ένα ποσοστό που θα τους δώσει το κίνητρο να ξαναπάνε σε εκλογές. Αποδυνάμωσέ τους όσο μπορείς. Τιμώρησέ τους. Απόρριψέ τους.

Γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όλα τα κόμματα που τοποθετούνται από την Κεντροδεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά. Ό,τι και να επιλέξετε θα είναι πολύ καλύτερο από το να στηρίξετε την παλαιοκομματική ΝΔ ή τον ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ αυτό θα κάνω. Η δική μου μία ψήφος μετράει ελάχιστα αλλά ελπίζω να επηρεάσω, έστω και λίγο, αυτές κι αυτούς που με διαβάζουν και με εμπιστεύονται. Γι’ αυτό γράφω όσα πιστεύω, γι’ αυτό θα συνεχίσω να τα γράφω ...”


Αριστείδης Ν. Χατζής|| The Greek Crisis

Αναπληρωτής καθηγητής
Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις