Προς νέο δάνειο 20 δις και ... μελλοντικό κούρεμα

“Η εκτόξευση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα και ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα καθιστά άνευ ουσίας το πρόγραμμα ‘προληπτικής πιστωτικής γραμμής’ που συζητούσε η Ευρωζώνη με την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.



Αυτό έχουν συνειδητοποιήσει οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος των Βρυξελλών στην εφημερίδα: «Η πιστωτική γραμμή θα αναλωνόταν αμέσως μόλις γινόταν διαθέσιμη και έτσι θα έχανε την προληπτική της υπόσταση».

Το νέο σχέδιο της Ευρωζώνης για την Ελλάδα προβλέπει κατ’ αρχή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια σύναψη νέου δανείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσες είναι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Σκέψεις για ‘κούρεμα’ του χρέους

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζήτησεις σε κύκλους της Ευρωζώνης για το μέλλον και τις προοπτικές του ελληνικού χρέους. Σημαντική θεωρείται η παρέμβαση του διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη κατά 50%, εάν η Ελλάδα δεσμευθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Το σημαντικό όμως είναι ότι και στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει να γίνεται συνειδητή η έλλειψη βιωσιμότητας του χρέους και έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι υποχρεωτικό, διότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος του χρέους», δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων.

Διχογνωμία υπάρχει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Die Welt, για τον χρόνο που θα πρέπει να γίνει το ‘κούρεμα’. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει εντός του 2015 και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, «όταν δεν θα υπάρχει πια ο κίνδυνος να ζητήσουν κάτι ανάλογο και άλλα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα» ...”



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις