Χορεύουν στον ρυθμό του GRexit διεθνή μέσα και αξιωματούχοι


“Η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η χώρα δεν θέλει να συμμορφωθεί με τα μέτρα λιτότητας στα οποία έχει δεσμευτεί με τους διεθνείς πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσκόπηση. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού κρατικού πρακτορείου ARD την Πέμπτη, το 61% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θέλουν να βγει η Ελλάδα από την ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε περίπτωση που δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της όπως έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα της χρηματοοικονομικής βοήθεια που έχει λάβει. 

Η ίδια δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης πως οι πολίτες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αντιτίθενται στις περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα ενόψει των επικείμενων εκλογών. 

Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ λιγότερο δραματική σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, ανέφερε το 53% των Γερμανών που συμμετείχαν στην παραπάνω δημοσκόπηση. Η έρευνα διενεργήθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη ανάμεσα σε 1.006 Γερμανούς ηλικίας 18 ετών και πάνω. 

Η πλειοψηφία, ήτοι το 68% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στην διαγραφή χρέους της Ελλάδας που θα βοηθούσε στην ανάκαμψη στην ταλαιπωρημένη από την κρίση χώρα, ενώ το 28% αυτών το έκριναν ως μια επιλογή. Τα 4/5 των ερωτηθέντων θέλει από την γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από την καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας να παραμείνει στον δρόμο της λιτότητας. 

Οι περισσότεροι Γερμανοί – περίπου το 61% - φοβούνται, σύμφωνα με τον Friedrich Geiger του Dow Jones Newswires πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επαναληφθεί ...”











“Σχετικά αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται ο Tim Adams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF) εκτιμώντας ότι το Grexit θα αποφευχθεί, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο επικεφαλής του IIF περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει στις εκλογές, αλλά απλά να διαπραγματευτεί πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού για την Ελλάδα και να αποφύγει το λεγόμενο "Grexit", την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 20 δισ. ευρώ σε εξωτερική χρηματοδότηση μέχρι το 2016, με τον ιδιωτικό τομέα να είναι μάλλον απίθανο να διαθέσει αυτά τα κεφάλαια στη χώρα.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και να παρατείνει την περίοδο χάριτος από τα 10 στα 15 χρόνια. "Θα πουν ότι νίκησαν, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, αλλά δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά εκτός από ένα μικρό κομμάτι στις ταμειακές ροές", δήλωσε.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρος του IIF εκτιμά ότι μια διεύρυνση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες θα κάνει λίγα για να επιδιορθώσει τα θεμελιώδη προβλήματα της νομισματικής ένωσης.

"Θα κάνει διαφορά στην Ευρώπη το QE;" διερωτάται αναφερόμενος στις αγορές κρατικών ομολόγων, γνωστό επίσης σαν ποσοτική χαλάρωση, για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. "Δεν νομίζω".

"Θα κάνει το QE στην Ιαπωνία μεγάλη διαφορά; Δεν νομίζω", προσθέτει.

Τα όποια κέρδη από τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα έρθουν από την υποτίμηση του ευρώ, αναφέρει.

"Θα είναι απλά ένα παιχνίδι στο νόμισμα" που θα κάνει τα ευρωπαϊκά αγαθά πιο ανταγωνιστικά καθώς η αξία του ευρώ θα υποχωρεί έναντι άλλων νομισμάτων και ιδίως έναντι του δολαρίου. "Οι Ευρωπαίοι ήταν πιο πρόθυμοι να παραδεχτούν και να χρησιμοποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία ως στόχο και εργαλείο απ’ ό,τι εμείς στις ΗΠΑ", δήλωσε.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της ΕΚΤ δεν αναμένεται να επιδιορθώσουν τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπως είναι η έλλειψη δανεισμού σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει.

Ο Adams σημειώνει ταυτόχρονα ότι η δράση της ΕΚΤ θα μειώσει την πίεση σε χώρες όπως η Ιταλία να αναλάβουν τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται για την αναμόρφωση των οικονομιών τους προκειμένου να τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές.

Παρόλα αυτά η μη ανάληψη δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει μια πυρκαγιά στην αγορά. "Νομίζω ότι οι αγορές θα είναι απίστευτα απογοητευμένες εάν δεν συμβεί αυτό", δήλωσε ...”





“Η ρητή διαβεβαίωση της καγκελαρίου Μέρκελ από το Λονδίνο ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής ρότας του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα δίνει τέλος στις εικασίες περί κινδύνου grexit που τροφοδότησαν πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Το μήνυμα της Α. Μέρκελ είχε αποδέκτη «τους ανθρώπους και τους συμμετέχοντες στις αγορές», όπως τόνισε, που αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα όταν διάβασαν παρόμοια άρθρα, τελευταια από τη Bild, ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα

Οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ αποτελούν τη λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια «για να φέρει τους Έλληνες στο δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ή, σύμφωνα με τις δικές της λέξεις, αλληλεγγύη έναντι αλληλεγγύης, στρατηγική που κινδυνεύει, εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές», παρατηρεί η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. Άρα, η συνέπεια τυχόν αθέτησης των υποχρεώσεων της Αθήνας θα ήταν η διακοπή κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα και έξοδός της από την ευρωζώνη.

Ο αρθρογράφος επιχειρεί ωστόσο να στοιχειοθετήσει τους λόγους που θεωρεί ότι θα αναγκάσουν την Άγκελα Μέρκελ να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαπραγματευτεί. «Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί», όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχία της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα ήταν το χειρότερο. «

Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότητα και χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δις ευρώ για τους γερμανούς φορολογούμενους. Θα ήταν μια μέρα γιορτής για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία» (AfD) και το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)».

Γερμανοί: να συνεχίστουν οι μεταρρυθμίσεις

Η αγωνία των Γερμανών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομικής και δημοσιονομική κρίσης καταγράφεται σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD. Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους οπαδούς του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είναι πολύ υψηλότερο και αγγίζει το 86%. Μια συντριπτική πλειοψηφία του 80% υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση αθέτησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Το 53% πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε λιγότερο δραματικές επιπτώσεις από ότι πριν από λίγα χρόνια.

Στη δημοσκόπηση τέθηκε και το ερώτημα περί κουρέματος του χρέους. Ποσοστό του 68% απέρριψε μια τέτοια διευκόλυνση, ενώ το 28% το θεωρεί ως ένα αποδεκτό ενδεχόμενο.

Πρώτο στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 41%, ενώ ο πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με την καγκελάριο στη δεύτερη θέση και με ενισχυμένη τη δημοτικότητά της. Στην τρίτη θέση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ...”


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις