Τα ζάρια στο μάστορα - και τα κλειδιά στο Ντράγκι

“Στο ΒΗΜΑ 28/12 - τόχει και πρωτοσέλιδο - ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης μας ανοίγει τα μάτια: Τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας τα έχει ο Ντράγκι.


Χαίρω πολύ, Γιώργος!
Συνεχίζει: Αν για κάποιο λόγο αποφασίσει να κόψει τη ρευστότητα η ΕΚΤ, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ασφυξία σε χρόνο dt.
Μα μόλις δεν συστηθήκαμε; Ξαναχαίρω πολύ, Γιώργος!
Οι δηλώσεις στόχο έχουν να καταδείξουν πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται πλήρως με την ΕΚΤ, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε με κατάρρευση.
Να μεταφράσουμε τις δηλώσεις:
Όσο η χώρα δεν στέκεται αυτόνομη στα πόδια της και εφ' όσον επιθυμεί κεντρική της τράπεζα να είναι η ΕΚΤ (να είναι στο ευρώ δηλαδή) η εθνική οικονομική πολιτική έχει μικρούς βαθμούς ελευθερίας.
Πχ, λεφτά να πηγαίνουν σε ένστολους και όχι σε ανέργους - ή το ανάποδο.
Αληθές, φευ!
Υπονοεί πως η σημερινή κυβέρνηση έχει στο τσεπάκι της το Ντράγκι, ενώ όλοι οι άλλοι θάχουν πρόβλημα.
Ανακριβές!
Το ίδιο πρόβλημα έχει η σημερινή κυβέρνηση.
Το είδαμε με την κρίση που προκάλεσε ο ίδιος (εκτελώντας τις επιθυμίες Σαμαρά-Βενιζέλου) με την "καθαρή έξοδο".
Ο Ντράγκι του είπε νέτα-σκέτα:
Η πολιτική σου είναι παπάρια μάντολες, άντε συμμαζέψου αγοράκι μου!
Να θυμίσω πάλι το καλοκαίρι του 2012.
Η Ελλάδα με ενάμισυ πόδι εκτός ευρώ, το τρίο Στούτζες ήθελε αναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση - 18/8 έληγε ομόλογο και η χρηματοδότηση στον αέρα.
Ο εθνοσωτήρας Βενιζέλος είχε βρει τρόπο να μειώσει σε χρόνο dt (κι αυτός!) το χρέος κατά €91 δις, ο Κουβέλης τις γνωστές ανοησίες, όπως και ο Σαμαράς.
Στις 1/8 και 3/8 έπαιξαν πάλι πρέφα οι τρεις με κατάληξη, ο Σαμαράς να δηλώνει "θα προχωρήσουμε με όσους είναι αποφασισμένοι", ο Βενιζέλος "ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει όλη την ευθύνη".
Στις 7/8 η ΕΚΤ αλλάζει τους κανονισμούς και επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες (μόλις είχαν πάρει €18 δις προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης) να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
Ο Τρισέ τραβούσε σα σκυλάκι τον Σαμαρά.
Στις 24/9 έβαλαν με χαρά το περιλαίμιο και οι Βενιζέλος, Κουβέλης.
Έτσι φτιάχνονται οι εθνοσωτήρες, Γκίκα μου - πες το γιατί μας το κρύβεις;
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση είχε σηκώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό €18.2 δις (όλη την ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή και κάτι ακόμη) με κόστος αστρονομικό σε σχέση με τα τροϊκανά δάνεια και είχε σκουπίσει όλη τη ρευστότητα.
Πες το κι αυτό, Γκίκα μου!
Δεν είναι μόνο να τα βρίσκεις με την ΕΚΤ, αλλά να τα βρίσκεις στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.
Αλλιώς καταλήγεις να έχεις τους εθνοσωτήρες να κόβουν βόλτες ως σκυλάκια με τα περιλαίμια κι από πάνω δεν έχεις και ρευστότητα.
Πού τα έχει βρει η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΚΤ και ποιά ισορροπία κινδυνεύει;
Από 1/3/2015 δεν δέχεται τα ενέχυρα η ΕΚΤ (σχηματικό, για την οικονομία της συζήτησης) οπότε οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βρουν σε χρόνο dt (είδες κι εγώ!) κάτι ψιλά, €11 δις τουλάχιστον, πάλι πανάκριβα.
Πόσο πιο πανάκριβα θα δανείζουν τον κ. Χαρδούβελη; Ποιά ρευστότητα θα έχει απομείνει;
Έχει πλάκα να κραδαίνουν την μεταπαπαρομαντολιακή κατάσταση, την ευθύνη για την οποία έχουν πολιτικά οι Σαμαράς-Βενιζέλος και εκτελεστικά ο κ. Χαρδούβελης, ως σημείο ισορροπίας!
Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική.
Οι επιλογές είναι ποιός και πόσο γρήγορα θα ρίξει τη χώρα στα βράχια: οι Σαμαράς-Βενιζέλος ή ο Τσίπρας.
Εν τω μεταξύ, ο Χαρδούβελης ή ο Σταθάκης θα διαφορίζονται, κατά πόσον στην πορεία προς τα βράχια θα βρεθούν με λίγα ευρώ στην τσέπη οι ένστολοι ή οι άνεργοι.
Οι δηλώσεις όλων - και του κ. Χαρδούβελη - αυτό το ΣΚ στόχο έχουν την προεδρική ψήφο.
Βολεύονται με τη στιγμιαία φωτογραφία της αριθμητικής των 180 και ξεχνούν τα πριν και τα μελλούμενα.
Κατανοητό να μη θέλει να θυμάται ο ΥΠΟΙΚ την "καθαρή έξοδο".
Αν όμως θέλει να φέρνει στο τραπέζι το ποιός έχει τα κλειδιά, πρέπει τουλάχιστον να πει τα προφανή:
Εδώ οδηγηθήκαμε γιατί καμωνόμασταν πως τα κλειδιά ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ο Ντράγκι και αν αυτή η κυβέρνηση θέλει να τα έχει καλά με τον Ντράγκι (αλλιώς το κατά ΣΥΡΙΖΑ επιχείρημα είναι κενό περιεχομένου) είναι απολύτως βέβαιο πως το 43 σελίδων υπόμνημα του ιδίου του κ. Χαρδούβελη που ανατρέπει κάθε διακηρυγμένη πολιτική των Σαμαρά-Βενιζέλου, θα είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί.
Δυστυχώς, η δήλωση Χαρδούβελη περί κλειδοκράτορος εάν δεν συνοδεύεται από δήλωση πλήρους συμμόρφωσης των ιδίων, δεν έχει αξία. Επί της ουσίας, το ζήτημα τίθεται ως εξής:
Επειδή εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε την εξουσία, έλα Αλέξη να παραδεχτούμε μαζί πως είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα να έχουμε πολιτισμένες εκλογές.

Η ειρωνεία είναι πως αυτή είναι η μόνη διέξοδος - σε ψηλό επίπεδο.
Σε χαμηλότερο επίπεδο, υπάρχουν οι δυνατότητες άσκησης πολιτικών υπέρ ή κατά της κοινωνίας.
Οι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν δείξει στην πράξη τις πολιτικές τους - καταδικές τους, όχι των τροϊκανών που ενδιαφέρονται για το ψηλότερο επίπεδο.
Ο μαξιμαλισμός των υπολοίπων οδηγεί στην εφαρμογή μονοδρομικών δήθεν πολιτικών, που χρεώνονται στους κακούς, αφήνοντας την κοινωνία χωρίς επιλογές.
Ή μάλλον, με την επιλογή του μπρελόκ που θα βάζει τα κλειδιά ο Ντράγκι.”


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις