Αν η κυβέρνηση ήθελε να εκλέξει πρόεδρο ...

“ ... δεν θα έβαζε πρώην κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κάποιον που να μπορούν να ψηφίσουν και οι υπόλοιποι.


Επειδή δεν λοιπόν δεν βγαίνουν οι 180, μοιάζει ως να πλησιάζει η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα, όμως μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Την ΔΗΜΑΡ θα την απορροφήσει ολόκληρη προεκλογικά.
Όταν θα βρεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με μια πληρωμή να σκάει το Μάρτιο για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και άλλη μια τον Μάιο για 15,5 δις, οι επιλογές του είναι απολύτως περιορισμένες από την φύση της οικονομίας μας.
Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξαντληθεί. Μάλιστα η δημιουργία ληξιπρόθεσμων επιταχύνεται, που σημαίνει ότι τα 47 δις ευρώ φορολογικά έσοδα έιναι ήδη ανεδαφικά, όπως και τα 13 δις έσοδα από συνταξιοδοτικές εισφορές.
Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων συνταξιούχων, αυτό που απαραίτητα θα χρειαστεί να κάνει, θα είναι πιο εύπεπτο κομματικά.
Αρχικά θα κάνει μια κίνηση που μπορεί να γίνει μόνο μια φορά (one-time) και θα εξοικονομίσει 4 δις για τον προϋπολογισμό του 2015: θα πληρώσει μισθούς δημοσίου όχι προκαταβολικά, όπως καταβάλλονται σήμερα στις 2 κάθε μήνα, αλλά στην 1 του επόμενου μήνα.

Με 1,5 δις ευρώ το μήνα σε μισθούς δημοσίου, όπως και άλλα 2,5 δις ευρώ το μήνα σε συντάξεις, αν πληρωθούν ακέραιες την αρχή του επόμενου μηνός δεν θα ανοίξει μύτη. Θα ήταν περίεργο να άνοιγε, καθώς στον ιδιωτικό τομέα όλοι πληρώνονται αφού εργασθούν το μήνα, και όχι προκαταβολικά. Να λοιπόν τα πρώτα 4 δις που θα μετατεθούν στον προϋπολογισμό του '16, και του '16 στο '17 και πάει λέγοντας.

Το δεύτερο που θα κάνει, θα είναι να μειώσει τις συντάξεις τους κάτω των 62 με ετήσιο κόστος περί τα 7-8 δις. Σίγουρα θα μειώσει τις συντάξεις εκείνων που παίρνουν πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Δεν είναι ψηφόφοροι του, και θα τους χτυπήσει περίπου στο μέσον του Μαρτίου. Από τη μείωση αυτή, θα εξοικονομίσει άλλα 3 δις τουλάχιστον.
Στην τελική, ως αριστερό κόμμα και με νεανικό προφίλ ψηφοφόρων, θα κοιτάξει να βρει τρόπο να σταματήσει την αφαίμαξη των νεώτερων γενεών από τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, χωρίς απαραίτητα να τους τσακίσει.

Αυτό θα το κάνει θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση συντάξεων:

Όποιο ζευγάρι συνταξιούχων έχει άλλα εισοδήματα τα οποία αθροίζουν σε παραπάνω από 1300 ευρώ ανά μήνα, θα τους μειώσει τις συντάξεις τόσο ώστε να μένουν πάντα τα 1300 ευρώ το μήνα ανά ζευγάρι, αλλά αν κάποιος πχ έχει 2.000 από νοίκια, τότε δεν θα εισπράττει τίποτα σε σύνταξη αναδιανεμόμενη από τις εισφορές των κοριτσιών των 511 ευρώ το μήνα.
Με αυτό θα κερδίσει πιθανά άλλα 3 δις ευρώ το χρόνο, από το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αθροιστικά θα έχει 10 δις το πρώτο έτος, το 2015, εκ των οποίων πιθανόν τα μισά να πρέπει να πάνε σε φοροαπαλλαγές της μεσαίας τάξης που σηκώνει το βάρος της κρίσης ως τώρα, και τρέχει τα ανεξόφλητα.
Τα υπόλοιπα 5 δις, με μια Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορέσει να τα ρίξει στην οικονομία, ώστε να πάρει μπροστά.

Ο σωστός τρόπος είναι με τράπεζα, καθώς εκείνη μπορεί να πολλαπλασιάσει το αποθεματικό κάνοντας fractional reserve banking, δηλαδή να κρατά μόνο το 9% των καταθέσεων, και τα υπόλοιπα τα ξαναδανείζει.
Έτσι 5 δις μπορεί να έχουν παράξει ρευστότητα 50 δις ευρώ.
Μόνο έτσι θα ξαναξεκινήσει η οικονομία ...”

Άγης Βερούτης
Ακολουθήστε τον στο facebook: Agis Veroutis (Αγησίλαος Βερούτης) 
Ακολουθήστε τον Άγη στο twitter: @Agissilaos 
To e-mail του Άγη Βερούτη: agissilaos@gmail.com

ΥΓ. Πουθενά δεν βλέπω προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει απο το Ευρώ.
Άλλο έξοδο από αυτό της εισοδηματικής περικοπής των συντάξεων δεν υπάρχει πλέον για κόψιμο, που να είναι ταυτόχρονα και "Αριστερό" στο να προάγει την ισότητα και την προστασία των αδυνάτων.
Οτιδήποτε άλλο πει ο ΣΥΡΙΖΑς ότι θα κάνει, είναι καπνοί και φούμαρα. Ακόμα και με δραχμή, αυτά θα έκανε ...
Πόσω μάλλον με ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις