Κάποιος να τους μαζέψει ...

“«Ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αντιπρόεδρος τους Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, τα αναδρομικά των δικαστών που δίνει σε 36 δόσεις η Κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι πολλαπλά η Πολιτεία παραβιάζει το Σύνταγμα στο ζήτημα των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.



Από την πλευρά του  ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου συμφώνησε μεν ως προς την ορθότητα και την ουσία των οικονομικών διεκδικήσεων και απέδωσε την μη  εκτέλεση των αποφάσεων του Μισθοδικείου που δικαιώνουν τους δικαστές  για τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους στις  οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.

Ειδικότερα, η κυρία Θάνου  ανέφερε ότι οι αναδρομικές αποδοχές των δικαστών (μετά την δικαίωση τους από το Μισθοδικείο) παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί καταβολής τους,  θα δοθούν τελικά μειωμένες μόνο σε ποσοστό 50% και σε βάθος χρόνου των  36 δόσεων των 150 ευρώ μηνιαίως.

Η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε χαρακτηριστικά  ότι οι δικαστές δεν ξεκίνησαν την αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση για το οικονομικό ζήτημα, αλλά «η εκτελεστική εξουσία έρχεται και πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος» και προσέθεσε ότι «εμείς απαντάμε στις προσβολές». Στο σημείο αυτό η κυρία Θάνου καταχειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους της.

Δεν παρέλειψε η κυρία Θάνου να χαρακτηρίσει «ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα» την καταβολή των αναδρομικών τους σε δόσεις και ζήτησε να λάβει πρωτοβουλία η Κυβέρνηση έτσι ώστε να επεκταθεί σε όλους τους δικαστές  η υπουργική εκείνη απόφαση  που προβλέπει και «φωτογραφίζει» ορισμένους συναδέλφους της οι οποίοι εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 1.8.2012 μέχρι 30.6.2014 θα λάβουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού από την επιστροφή των αναδρομικών σε μία μόνο δόση.

Σε άλλο σημείο της κεντρικής ομιλίας της η κυρία Θάνου υπογράμμισε: «αναμένουμε και αξιώνουμε από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την βαρύτητα και την σοβαρότητα του έργου μας και να σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο. Εν τούτοις σε όλη τη διάρκεια της 4έτους βαθειάς οικονομικής κρίσης διαπιστώνουμε και βιώνουμε την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης για τα λειτουργικά προβλήματα αφενός και τη αφετέρου προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, διαπιστώσεις οι οποίες υποχρέωσαν τις δικαστικές Ενώσεις να πραγματοποιούμε έντονες αντιδράσεις, με πανδικαστικές  συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με διακοπές συνεδριάσεων».

Παράλληλα, η κυρία Θάνου επισήμανε: «Η Κυβέρνηση αντί να εξασφαλίζει στους δικαστικούς λειτουργούς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απρόσκοπτη και απερίσπαστη άσκηση του σοβαρού και δύσκολου έργου τους, αντίθετα με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, εξαναγκάζει όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης να βρίσκονται σε συνεχή αναταραχή και κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα να γίνεται η ίδια αιτία να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η πληθώρα των ενώπιον των δικαστηρίων  υποθέσεων».
            
Ακόμα, η κυρία Θάνου τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει το Σύνταγμα στο θέμα των αποδοχών των δικαστών, καθώς δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να προκαλεί αντιδράσεις και  να αναγκάζει τους δικαστές να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ένωσης κάλεσε τις άλλες δύο εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική) «να κατανοήσουν επιτέλους ότι η Δικαιοσύνη είναι θεσμός συνταγματικά αναγνωρισμένος και  κατοχυρωμένος και να σεβαστούν επιτέλους την ισοτιμία των τριών εξουσιών».

Και κατέληξε η κυρία Θάνου ότι «η Δικαιοσύνης είναι επένδυση και όχι παθητικό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου, μεταξύ των άλλων, τόνισε:«Εδώ και πολλά χρόνια έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αποδοχές των δικαστικών Λειτουργών είναι θέμα θεσμικό και όχι οικονομικό. Αφορά στον τρόπο που η χώρα μας, το κράτος μας, αντιμετωπίζει τους βασικότερους θεσμούς στους οποίους στηρίζεται. Αυτή ήταν η άποψη μου πριν γίνω υπουργός, αυτή ήταν πέρυσι και δεν άλλαξε ούτε φέτος.

Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε το Δημόσιο να ανταποκριθεί πλήρως σε όσα σας οφείλει με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρ’ όλες τις τριβές, θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή.

Είναι κρίσιμο όμως να αναλογισθούμε τα εξής ώστε το ζήτημα να τεθεί στην ορθή του βάση: το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές. Τις αναγνωρίζει. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλει άμεσα όλα τα οφειλόμενα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού που όλοι γνωρίζετε ότι είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου η χώρα μας να εξέλθει από την οικονομική στενωπό. Είναι ζήτημα καθαρά δημοσιονομικό , αν θέλετε λογιστικό.

Τα οφειλόμενα θα σας αποδοθούν. Αυτό το αναγνωρίζουν ό ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και για το συντομότερο της οριστικής διεκπεραίωσης της οφειλής του κράτους έναντι σας μάχομαι και θα συνεχίσω να μάχομαι.

Σας ζητώ όμως και εσείς, να σταθείτε δίπλα στη χώρα. Το γνωρίζω ότι το πράττετε ήδη καθημερινά με την αυτοθυσία και τη σκληρή δουλειά σας παρά τις αντιξοότητες. Θέλω όμως, αφού σας ζητήσω να  κάνετε λίγη ακόμα υπομονή, να ξεκαθαρίσω ότι ήμουν και θα είμαι δίπλα σας.

Η χρονική συγκυρία είναι περισσότερο από κρίσιμη. Η χώρα μας εξέρχεται σιγά-σιγά από μια πρωτοφανή κρίση. Οι επόμενες εβδομάδες, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν πολλά. Ευρισκόμενοι στο τέλος μιας μακράς και ανηφορικής πορείας οι λεπτομέρειες έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να αφήσουμε πίσω πικρίες, αντιπαραθέσεις και να μοχθήσουμε για το καλύτερο».

Κλείνοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης την παρέμβασή του επισήμανε:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί αποτελούν πυλώνα σταθερότητας της Ελληνικής Πολιτείας, από την ίδρυση της. Ο λαός στους δικαστές απευθύνεται προκειμένου να διαισθανθεί ότι ζει σε ένα κράτος Δικαίου, σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Για αυτό και πάντα στις μετρήσεις, οι Έλληνες Δικαστικοί ήταν στις υψηλότερες θέσεις στην κλίμακα εμπιστοσύνης των Ελλήνων Πολιτών. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των δικαστικών δεν έχει κανείς δικαίωμα να τη διαρρήξει, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τη διαβάλλει. Και όμως, τα τελευταία χρόνια τέτοιες προσπάθειες περισσεύουν. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Δικαστές, έξω από την κοινωνία. Παρουσιάζουν τους δικαστικούς ως εξαιρέσεις, που ενδιαφέρονται μόνο για την δήθεν «προνομιούχα» τους τάξη.

Δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο για την ανάπτυξη τέτοιων απόψεων και αυτές τις φωνές πρέπει να τις αποδυναμώσουμε. Πως θα το κάνουμε αυτό; Πρωτίστως, με σκληρή δουλειά. Δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι οι «έχοντες» ή οι «προνομιούχοι» ή οι «υψηλά ιστάμενοι» έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπολοίπους. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πάνω από όλα οφείλουμε να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας κατά της καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης. Με το έργο μας, με το μόχθο και την αυταπάρνηση μας, δείχνουμε έμπρακτα στους Πολίτες ότι τιμούμε τις θυσίες τους και είμαστε δίπλα του στις δυσκολίες τους. Έτσι θα πάψουν οι ψίθυροι, έτσι θα σωπάσουν οι αμφισβητίες. Από την πλευρά μου, όσο διατηρώ αυτό το αξίωμα δε θα σταματήσω να μάχομαι για τα δίκαια αιτήματα σας.

Σας ζητώ να με βοηθήσετε, προκειμένου η φωνή των δικαστών να εισακουσθεί ισχυρότερη και πιο αξιοσέβαστη από ποτέ. Είμαι βέβαιος ότι οι παλιοί μου συνοδοιπόροι αλλά και οι νεότεροι και πολύ καταρτισμένοι συνάδελφοι , συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της συγκυρίας αλλά και του ρόλου τους, θα αρθούν, για ακόμα μια φορά, στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις του δικαστικού σώματος».

Άρειος Πάγος

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου  Αθανάσιος  Κουτρουμάνος αφού αναφέρθηκε στα πολλά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι «σε πείσμα των καιρών οι δικαστές έχουν τις ηθικές αξίες, τις μεγάλες ανθρώπινες αξίες ως οδηγό της συμπεριφορά τους».
Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Κουτρουμάνος ότι οι δικαστές πορεύονται με ήθος, δεν λιποψυχούν μπροστά στον όγκο των ευθυνών τους και των δικογραφιών και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο, ακόμα και όταν ο μόχθος τους απαξιώνεται, ακόμα και όταν υβρίζονται ακόμα και όταν  λοιδορούνται ως πλουτίζοντες από τον μισθό τους.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αφού αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστές να ανταποκριθούν παρά τις δυσκολίες στο θεσμικό τους ρόλο, ενώ τόνισε ότι  έχουμε χρέος να συνεχίζουμε παρά τις περικοπές,  να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη στο Έλληνα πολίτη.
Ακόμη, η κυρία Κουτζαμάνη ανέφερε ότι οι «δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούμε περισσότερο και κυρίως αποτελεσματικά κατά την εκδίκαση των υποθέσεων», ενώ ζήτησε την επέκταση της λειτουργίας των δικών και πλέον του ωραρίου.

Νίκος Ρωμανός

Όπως ήταν αναμενόμενο κατά την γενική συνέλευση της Ένωσης έγινε αναφορά και στον Νίκο Ρωμανό, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από τη δολοφονία του φίλου του  Αλεξ. Γρηγορόπουλου.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της απευθυνόμενοι προς τους δικαστές  έκανε έκκληση να ακροαστούν την κοινή γνώμη και προσέθεσε ότι «ο Νίκος είναι στα χέρια σας, στα χέρια του σωφρονιστικού συστήματος και των δικαστών,  σε αυτό το κράτος που ο ίδιος αμφισβητεί».

Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η «Δικαιοσύνη  δεν εκδικείται ούτε εξοντώνει» και προσέθεσε ότι «θα είναι μια κηλίδα στην δικαστική ιστορία αν χάσει τη ζωή του ο Νίκος, την στιγμή που εκκρεμεί στα χέρια σας ένα δίκαιο έτοιμα του» να μπορεί να λαμβάνει άδειες για να σπουδάσει.

Ο υπουργός κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι είναι αναρμόδιος για το ζήτημα των αδειών του Ρωμανού και αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές, ενώ τόνισε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί στην Βουλή η τροπολογία που παρέχει το δικαίωμα της φοίτησης εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή ενός παιδιού, προσθέτοντας  ότι  θα περίμενε να ακούγονται πιο υπεύθυνες θέσεις ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις