G20: Ψυχρότητα στη σκιά της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε το Σάββατο από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ομάδας G-20 ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν την Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές διπλωματικές δράσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.



Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αργότερα το Σάββατο.

Ο σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους  ανέφερε ότι οι άλλοι ηγέτες της BRICS (ο οργανισμός των αναδυόμενων χωρών, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μόσχα για το θέμα αυτό. "Όλοι τους είπαν ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες, ότι παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.



Οι Υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20 παρέδωσαν το επεξεργασμένο σχέδιο τους που καταλήγει σε μια σειρά μέτρων τα οποία στόχο έχουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Τζόε Χόκεϊ. "Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ισχυρή αποφασιστικότητα, είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε παραδώσει, αυτό το σχέδιο στους ηγέτες της G20 " είπε ο Χόκεϊ.



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η κοινή ανακοίνωση Πεκίνου και Ουάσινγκτον για τους νέους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καταδεικνύει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.



Στο μεταξύ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον. "Πιστεύουμε ότι τα έθνη και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη.



Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ υπερασπίστηκε τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις για τα φορολογικά πεπραγμένα του Λουξεμβούργου όταν αυτός ήταν Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου. "Πραγματικά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Λουξεμβούργου στη φοροδιαφυγή ορισμένων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.



Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές να διαδηλώσουν στο Μπρισμπέιν. Μια ομάδα διαδηλωτών ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία του Έμπολα. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με προστατευτικό εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν γιατροί και νοσηλευτές όταν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, κρατούσαν ένα τεράστιο ρολόι το καντράν του οποίου έδειχνε ότι πλησιάζουν τα μεσάνυχτα. Σε άλλο σημείο της πόλης, Αβορίγινες της Αυστραλίας διαμαρτύρονταν για τις διακρίσεις σε βάρος τους ενώ μια διαδήλωση κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στους δρόμους κατέβηκαν και υποστηρικτές αντικαπιταλιστικών οργανώσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ



Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση της εγείρουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που η Μόσχα «νίπτει τας χείρας της» για τη νέα κλιμάκωση και επικαλείται στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά των οικονομικών μέτρων εναντίον της.

«Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία είναι απειλή για τον κόσμο» λέει ο Ομπάμα από τη Σύνοδο των G20, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «μένει στη διάθεσή μας και το εργαλείο των οικονομικών κυρώσεων».

Σκηνικό αντιπαράθεσης

Στο διπλωματικό πεδίο, η Σύνοδος των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας έχει μετατραπεί σε σκηνικό αντιπαράθεσης για την Ουκρανία: Πούτιν και Ομπάμα έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ ο ρώσος πρόεδρος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Ενδεικτικές του ψυχρού κλίματος ήταν οι αναφορές -που τελικά διαψεύστηκαν- πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκόπευε να επισπεύσει την επιστροφή του στη Μόσχα.

Η ρωσική πλευρά επανέλαβε το πρωί του Σαββάτου πως δεν ευθύνεται για την νέα αναζωπύρωση στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε εμπλοκή» είπε στο Μπρίσμπεϊν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Υπογράμμισε δε την στήριξη που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξέφρασαν οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στη Ρωσία για το ζήτημα των κυρώσεων, σε συνάντηση με τους ηγέτες του. «Είπαν όλοι πως οι κυρώσεις είναι παράνομες, παραβιάζουν τη Χάρτα του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Ουσάκοφ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες το είπαν αυτό από μόνοι τους χωρίς να εγείρουμε εμείς το ζήτημα».

Η ψυχρή χειραψία

Ενδεικτικά, ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ χαιρέτισε με μάλλον ψυχρό τρόπο τον ρώσο πρόεδρο.

«Θα σας σφίξω το χέρι, υποθέτω, εντάξει, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: Πρέπει να βγείτε από την Ουκρανία» του είπε, όπως ανέφερε επίσημα ο εκπρόσωπός του, Τζέισον ΜακΝτόναλντ. Η αντίδραση του Πούτιν «δεν ήταν θετική», περιορίστηκε να αναφέρει.

Υψηλοί τόνοι από Ομπάμα - «και οι κυρώσεις» στη διάθεση της ΕΕ

Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον της Ρωσίας ο αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, στην οποία έβαλε στην πρώτη γραμμή ζητήματα διεθνούς ασφάλειας -και περιβάλλοντος- παρά τη διεθνή οικονομία.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, η οποία είναι απειλή για όλο τον κόσμο, όπως είδαμε και στην αποκρουστική κατάρριψη της πτήσης MH17» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αργότερα το Σάββατο.

Η ρωσική πλευρά, είπε, «πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ΕΕ συνεχίζει να πιστεύει πως στην κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική λύση και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον μίλησε και εκείνος ανοικτά από την πλευρά του για ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

«Εάν η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία και συνεχίσουμε να βλέπουμε ρώσους στρατιώτες και ρωσικά τανκς μέσα στην Ουκρανία» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κάμερον πριν τη συνάντηση, «θα υπάρξει πολύ διαφορετική σχέση και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική» είπε, ενώ δήλωσε ότι δεν περιμένει «ξαφνικές, ποιοτικές αλλαγές» στην στάση της Ρωσίας μετά τις συναντήσεις.

Μιλώντας και εκείνη ανοικτά για ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, είπε πως «στην παρούσα φάση, στην ατζέντα βρίσκεται η εισαγωγή κι άλλων αξιωματούχων στη "μαύρη λίστα"».

ΠΗΓΗ - in.gr










Δημοφιλείς αναρτήσεις