Dijsselbloem o ... τρομοκράτης εμπρηστής

“«Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.
Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρει σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Στην παράγραφο για το θέμα της Ελλάδας, επισημαίνει ότι  οι υπουργοί Οικονομικών  θα συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος  και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.




Γίνεται λόγος για  την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνεται ότι  η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση αυτή συνδέεται  με μια δόση από το EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και με  μια δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. «Αυτή η δόση θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή» του μνημονίου.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το σενάριο παράτασης του δανείου συνδέεται με την αναγκαία πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει  για προσωρινή «κάλυψη» σε περίπτωση καθυστέρησης στην αξιολόγηση και στις αποφάσεις  για την νέα πιστοληπτική γραμμή. Και τούτο – συνεχίζουν -  δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει: το μνημόνιο θεσμικά λήγει στο τέλος του έτους από πλευράς ΕΕ και πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις.

- Δηλαδή, εξηγούν, το όποιο νέο σχήμα ακόμη και αν συμφωνηθεί εντός του 2014, θα πρέπει να υπάρχει χρόνος ώστε να περάσει και από την έγκριση και εθνικών κοινοβουλίων πριν το τέλος του έτους και μάλιστα πριν διακόψουν εργασίες λόγω εορτών. Αντιθέτως,  μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θεσμικά είναι πιο «εύκολη».

Σημειώνεται πάντως από τις ίδιες πηγές, ότι με βάση και τις χθεσινές ανακοινώσεις, επιχειρείται από την νέα  ηγεσία της Κομισιόν επιτάχυνση των αποφάσεων. Ίσως ακόμη πιο σημαντική, καθώς υποδηλώνει και την διάθεση των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup,  θεωρείται η τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμά της.

Από πλευράς Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici επιβεβαίωσε την πρόθεση του να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα επισκεφτεί,  λέγοντας μάλιστα ότι αυτό θα γίνει πριν από τις 8 Δεκεμβρίου και το Eurogroup στο οποίο, όπως είπε, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η κάθοδος, επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, το πιθανότερο να γίνει αφού αναχωρήσουν από Αθήνα οι επιτηρητές. Επίσης,  το ενδιαφέρον του να επισκεφτεί την χώρα μας εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, J. Katainen.

Ο Moscovici ανέφερε χθες ότι «θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση στο Εurogroup την Πέμπτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου». Επισήμανε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται ώστε «να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».  Έκανε λόγο για τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνη, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα. «Ολα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες μας».

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

"Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο  οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ...”
«Αναληθή» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο Eurogroup της Πέμπτης να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».
«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε


Δημοφιλείς αναρτήσεις