ΕΣΠΑ, και τα μυαλά στα κάγκελα

“Φίλος (που ενδιαφέρθηκε, επι ματαίω) με ενημέρωσε για ένα πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, για την υποβοήθηση των αλιέων διαφόρων περιοχών (και ακριτικών) προκειμένου, υποτίθεται, να αγοράσουν τουριστικά (π.χ. ιστιοπλοϊκά) σκάφη, και να μπορέσουν να αλλάξουν επάγγελμα, αφού η αλιεία θεωρείται πλέον αδιέξοδη επαγγελματική απασχόληση, από πολλές απόψεις.




Στην θεωρία όλα καλά.
Η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 60% επί της αγοράς του καινούριου σκάφους (με οροφή, αλλά αφορά σκάφη αξίας μέχρι 500.000 Ευρώ).
Όμως, όπως με πληροφόρησε ο φίλος, στις απαιτήσεις του προγράμματος, εκτός από τα άπειρα χαρτιά και δικαιολογητικά για τα οποία ασφαλώς θα χρησιμοποιηθούν σύμβουλοι (αλλιώς ο ψαράς θα πνιγεί...), επ'αμοιβή βεβαίως, απαιτείται να προσκομιστεί λογαριασμός τραπέζης όπου να φαίνεται ότι ψαράς μας διαθέτει το 40% (της αξίας, που αφορά την συμμετοχή του), για περίοδο τουλάχιστον 1 μηνός πριν από την σχετική αίτηση.
Ακόμη, για να αιτηθεί την επιδότηση πρέπει, εκτός από τους τόνους χαρτιού που θα συλλέξουν οι σύμβουλοι, να έχει εξοφλήσει το σκάφος εξ ιδίων.
Με βάση δε την εμπειρία, θα χρειαστεί περίπου 6 μήνες με έναν χρόνο για να εισπράξει την επιδότηση, εάν φυσικά δεν έχει κηρύξει φαλιμέντο το κράτος...
Πολλοί συνηθισμένοι στην γραφειοκρατία θα θεωρήσουν λογικό το όλο στήσιμο της διαδικασίας, αφού πρέπει το σύστημα να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν "λαδιές".
Ο.Κ. fair enough.
Όμως έτσι, απαιτούμε από τον ψαρά, τον οποίο θέλουμε, υποτίθεται, να στηρίξουμε για να αλλάξει δουλειά, να διαθέτει σε μετρητά την αξία του σκάφους.
Να είναι δηλαδή ήδη πλούσιος...
Ας μην συζητάμε δε για "τράπεζες", αφού όσοι ξέρουν δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες...
Ότι θα γίνει χρήση του προγράμματος, είμαι σίγουρος. Είναι όμως ένα σύστημα σχεδιασμένο για τους "έχοντες ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις