Κάντο όπως η Κύπρος


“Ο J. Ackermann, ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, ένας από αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην ελληνική τραγωδία του 2010, εξελέγη διοικητής της Τράπεζας Κύπρου - με αντικαταστάτη του τον Ρώσο προηγούμενο αντιπρόεδρο.




Την ίδια στιγμή 300 διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της τράπεζας, έριχναν πέτρες στα παράθυρα της - ενώ μερικοί κατάφεραν να εισβάλλουν στο εσωτερικό της. Εξοργίσθηκαν δε, όταν ο υπουργός οικονομικών του νησιού έκανε την εμφάνιση του.

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν τις κατασχέσεις των καταθέσεων που υπερέβαιναν τα 100.000 € - όπου οι αποταμιευτές υποχρεώθηκαν να συμμετέχουν με το 47,5% των χρημάτων τους, στη διάσωση της τράπεζας.

Η τράπεζα βέβαια, η οποία πήρε δάνειο 10 δις €, έχοντας αυξήσει παράλληλα τα ίδια κεφάλαια της κατά 1 δις €, προσπαθεί να καλύψει τις επισφάλειες της - οι οποίες υπολογίζονται στο 50% των δανείων που έχει δώσει στους πελάτες της.

Προφανώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο θέμα της Κύπρου, η οποία προσπαθεί να αποφύγει το μοιραίο σιωπηλά, χωρίς να ζητιανεύει διεθνώς - όπως η Ελλάδα, στην οποία τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν καν να συνομιλήσουν μεταξύ τους, παρά το ότι η απόλυτη χρεοκοπία είναι πιθανότερη από ποτέ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις