Σαμαράς: Στην εποχή της Ανάπτυξης ... η Αίγυπτος

“Εκτενή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, «φιλοξενεί» στο σημερινό της φύλλο η μεγαλύτερη εφημερίδα του αραβικού κόσμου, «Al-Ahram», υπό τον τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Al-Ahram: Ο El-Sissi απέδειξε στον κόσμο ότι οδηγεί την Αίγυπτο στην εποχή της Ανάπτυξης».



Τη συνέντευξη παραχώρησε ο κ. Σαμαράς, στον μόνιμο ανταποκριτή της Al-Ahram στην Αθήνα, Abdul-Sattar Barakat, ενόψει της επίσκεψής του στο Κάιρο και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο κ. Σαμαράς:
Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει τη μακροχρόνια σχέση με την Αίγυπτο, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στην αλληλοϋποστήριξη σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζοντας τη σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου «βαθιά ριζωμένη σε επίπεδο κυβερνήσεων και λαών».

Υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος επανακτά τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της, υπό την ηγεσία του Προέδρου Abdul-Fattah el-Sissi, ο οποίος απέδειξε στον κόσμο ότι αυτός είναι που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ανάκαμψη. Τόνισε ότι προσβλέπει στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο El-Sissi και τον Κύπριο Πρόεδρο στο Κάιρο, όπου θα τεθούν ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία σχέσεων ευεργετικών και ωφέλιμων, για τους λαούς των τριών χωρών, αλλά και για τις χώρες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν με την αιγυπτιακή πλευρά και τα θέματα της διμερούς ατζέντας, που θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο Abdul-Fattah el-Sissi, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας, θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς επίσης οι αιγυπτο-ευρωπαϊκές σχέσεις και φυσικά τα πολιτιστικά θέματα, όπως αυτό της τριμερούς πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα.

Για τα μηνύματα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος θα στείλει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, για τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, αλλά και μηνύματα επιμονής στη θετική σύμπραξη και την αποφασιστική δράση, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές προτάσεις του ή τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, τις AOZ και τα δικαιώματα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, με βάση το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Σε κάθε περίπτωση, το νοτιότερο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου διαθέτει μεγάλο πλούτο, που πρέπει να μας ενώνει και όχι να μάς χωρίζει. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον των λαών μας, αν τα εκμεταλλευτούμε με σωστό τρόπο» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, ενδιαφερόμαστε επίσης και για τους τρόπους μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στο σημείο αυτό η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά τα σημεία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, η οποία αποκτά χαρακτήρα στρατηγικό διότι θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους και επίσης θετικές εξελίξεις πέρα από τα σύνορα των χωρών μας» ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις