ΧΑΑ: Παράνομες πρακτικές τράπεζας στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

“Την πρώτη «καλά δεμένη» υπόθεση εκτέλεσης παράνομων πρακτικών short selling σε μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έχει έξι μήνες μετά την έναρξη των σχετικών ερευνών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Είναι μόνο μια υποπερίπτωση από τις συνολικά 150 επιμέρους συναλλαγές φυσικών προσώπων και εταιρειών που εξετάζονται και οι οποίες αφορούν σε συναλλαγές ανοιχτών πωλήσεων που διενεργήθηκαν κατά την είσοδο των νέων μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν την Άνοιξη. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ανοιχτές πωλήσεις μετοχών που διενεργήθηκαν από επενδυτές οι οποίοι είτε δεν κατείχαν στα χέρια τους τίτλους είτε δεν τις απέκτησαν στη συνέχεια, είτε δεν είχαν συμφωνία επαναγοράς.
Η Επιτροπή, συμφωνα με δημοσίευμα του του Βασίλη Γεώργα στο Capital δεν εξετάζει μόνο τις περιπτώσεις «naked short selling» αλλά και άλλες παράνομες πρακτικές ανοιχτών πωλήσεων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του έτους το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκδώσει απόφαση με την οποία θα επιβάλλει «πολύ υψηλά πρόστιμα» στους εμπλεκόμενους που φέρονται να είναι κυρίως πελάτες ξένων επενδυτικών οίκων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα πρόστιμα για το παράνομο short selling προβλέπεται ότι μπορούν να φτάσουν ως τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ Κωνσταντίνος Μποτόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σοβαρές τις υποθέσεις που εξετάζονται διεξοδικά από τις εποπτικές αρχές για παραβίαση του κανονισμού των ανοιχτών πωλήσεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «πρόκειται για μεγάλες συναλλαγές που αφορούν πολλά εκατομμύρια ευρώ». Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για πολυσύνθετη έρευνα καθώς εξετάζονται συναλλαγές τόσο απευθείας από τράπεζες και εγχώριες χρηματιστηριακές, όσο και από ξένες εταιρείες και χρειάζεται χρόνος για να αποκαλυφθεί ο τελικός πελάτης.

Ο κ. Μποτόπουλος, σύμφωνα με το Bank Wars, τάχθηκε επίσης υπέρ του “ξεκαθαρίσματος” του ταμπλό από εταιρείες που πλέον δεν έχουν καμία δραστηριότητα.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης χαμηλής εμπορευσιμότητας κάποιων μετοχών ο πρόεδρος της ΕΚ ανακοίνωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο ελάχιστου καθημερινού όγκου συναλλαγών ώστε να διαφοροποιείται η τιμή κλεισίματος της μετοχής ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις