No μεταρρυθμίσεις ... No τρόικα

«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους στις  Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, τόνισε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που θέλουμε να δούμε πρόοδο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που να έχουν οριστεί».



Ωστόσο, σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ε.Ε που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ανέφεραν ότι, εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η τρόικα στην Αθήνα.




Δηλώσεις αξιωματούχου περί πιθανής επιστροφής στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Κομισιόν: Επιστροφή όταν η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Mina Andreeva, «το Eurogroup είχε μια θετική συζήτηση για το μέλλον της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα στάδιά της, αναφορικά με την ολοκλήρωση της. Θα χρειαστεί να σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά θέματα, και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της συλλογής των φόρων και άλλων κρατικών εσόδων".
 
Υπενθύμισε ακόμη πως ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Θεμάτων, Pierre Moscovici χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την άποψη ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα δεδομένης της επείγουσας φύσης τους και για να εξασφαλιστεί η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας".

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη πως συνεχίζονται οι επαφές με τις ελληνικές αρχές. "Δεν μπορώ ακόμη να σας δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία για την αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους, ενώ στη συνέχεια η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup" (της 8ης Δεκεμβρίου).

Προς το παρόν, η μόνη επίσημη δήλωση περί επιστροφής στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδος ήρθε την προηγούμενη Πέμπτη σε απάντηση του επιτρόπου Μοσχοβισί αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogoroup.

Ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει επισήμως και αυτό έγινε αποδεκτό χθες και από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαφές έγινε και από την αποδοχή κύκλων ΥΠΟΙΚ σήμερα ότι υπάρχει ανταλλαγή επιστολών με την τρόικα να ζητά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι πιέσεις είχαν αρχίσει να γίνονται έντονες τις προηγούμενες ημέρες. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Regling είχε θέσει τον τόνο κάνοντας μάλιστα σαφές ότι «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα 11,4 δισ. ευρώ στον μηχανισμό και να χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης της ΕΕ.

Το στίγμα των προθέσεων των δανειστών έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble την Παρασκευή. Είπε ότι στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και "για αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα". 

Ανέφερε μάλιστα ότι είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.


Δημοφιλείς αναρτήσεις