Ληξιπρόθεσμα χρέη: Τα 70 δίς και το ... έλα να δεις

“Το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς οι αναφορές για την αύξηση και τον γιγαντισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.
Το 2004, όταν ανέλαβε η ΝΔ, ο Αλογοσκούφης είχε ανακοινώσει ότι ανέρχονταν σε 4 δίς.
10 χρόνια μετά έχουν εκτοξευτεί σε 70 δίς και το ΥΠΟΙΚ λέει ότι αυξάνονται με ρυθμό 1 δίς το μήνα.
Πολλοί λοιπόν νομίζουν ότι, εάν με ένα μαγικό τρόπο το δημόσιο εισπράξει αυτά τα ποσά, θα έχει λύσει το πρόβλημα του.





Η εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την εισπραξιμότητα τους είναι στρεβλή και ψευδής. Το 70-75% αυτών των χρημάτων δεν μπορεί να εισπραχθεί. Κυβέρνηση και κόμματα το γνωρίζουν. Αλλά σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν το κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως το 55% των 70 δίς δεν αφορά σε πραγματικά ποσά οφειλών.
Εξηγώ:
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που αναλύουν τις πηγές των ληξιπρόθεσμων χρεών - ποσοστό 33% αυτών (23 δίς ευρώ) είναι πρόστιμα και πρόσθετοι-συμπληρωματικοί φόροι, που καταλογίστηκαν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων. Τα χρέη αυτά αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που, όταν συλλαμβάνονταν να φοροδιαφεύγουν και "τιμωρούνταν", έκλειναν ή χρεοκοπούσαν. Επομένως αυτά τα χρήματα δεν ήσαν πραγματικές οφειλές και βέβαια δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Ποσοστό κοντά στο 22% (15 δίς) αφορά τις καταπτώσεις εγγυήσεων και τους συνακόλουθους καταλογισμούς. Το δημόσιο, στα πλαίσια αναπτυξιακών προγραμμάτων, εκτός από απευθείας επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, εγγυάται δάνεια προς επιχειρήσεις. Όταν αυτά παύουν να εξυπηρετούνται, τότε καταπίπτει η εγγύηση, η τράπεζα που τα χορήγησε εξοφλείται από το κράτος και στη συνέχεια αυτό προχωρεί στη καταλογισμό του ποσού στο δανειολήπτη. Και αυτά τα χρήματα είναι δανεικά κι αγύριστα, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις που έλαβαν τα δάνεια έκλεισαν ή χρεοκόπησαν. Κι όσες επιβιώνουν, πνέουν τα λοίσθια.

Επομένως οι πραγματικές οφειλές προς το δημόσιο μετά βίας αγγίζουν τα 30 δίς και αφορούν στη μη καταβολή τρεχόντων ή παλαιότερων φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΤΚ, κληρονομιάς κλπ) και στη μη απόδοση παρακρατημένων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, κλπ). Είναι δε φανερό ότι διογκώθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια της ύφεσης, όταν διογκώθηκε υπέρμετρα και η φορολογική επιβάρυνση. Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το εισπράξιμο ποσό δεν υπερβαίνει τα 12-15 δίς. Για λόγους σκοπιμότητας όμως οι διαδοχικές κυβερνήσεις αρνούνται να διαγράψουν τις "εικονικές" οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα θα συνεχίσουν να τραβούν την ... ανηφόρα.
Σημείωση: στα ληξιπρόθεσμα περιλαμβάνονται και τα πρόστιμα των 5 δίς προς την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων!!!
Ας κάνουν υπομονή. Όπου νά' ναι θα εισπραχθούν...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις